Nagy tervvel állt elő a kormány, milliók bére emelkedhet

Nagy tervvel állt elő a kormány, milliók bére emelkedhet
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-11-16 Frissítve: 2021-08-09
 

A kormány javaslatának megfelelően jövőre a minimálbért és garantált bérminimumot keresők bére jelentősen, 15 illetve 25 százalékkal emelkedhet. Ráadásul a sztorinak nincs itt vége, az emelés még 2018-ban is folytatódhat. Ugyan a béremelés forintosítva nem drasztikus, de érdemes odafigyelnünk, hogy ha zsebünkben marad valamennyi pénz, azt ésszerűen használjuk fel. Célszerű lehet valamilyen megtakarításba belefogni, hiszen nem szükséges óriási összegekkel rendelkeznünk, lényeg a fokozatosság és a hosszú távú gondolkozás.

Javul a minimálbéresek helyzete

Az elmúlt években egyre pozitívabb jeleket lehet látni a keresetek alakulásában, évről-évre növekedő béreket tapasztalhattunk a verseny- és közszférában egyaránt. A kép azonban vegyes érzelmekkel tölti el az embert: a bérnövekedésben egyaránt benne van az állam által lebonyolított bérfejlesztések (egészségügy, pedagógusok), és a 0 százalék körüli infláció hatása, ugyanakkor egyre jobban érződik az egyes iparágakra jellemző munkaerőhiány is.

A legfrissebb adatok alapján a bruttó átlagbér 258 ezer forintot tesz ki (a nettó 171 ezer) , aminek értékben persze rendkívül nagy a szórása, ráadásul a minimálbérből élők aránya is rendkívül magas. Szerencsére a minimálbér és garantált bérminimum is emelkedett az elmúlt években, de a növekedés nem áll meg itt, hiszen a kormány tervei a növelés irányába hatnak.

Az utóbbi napok egyik legnagyobb hatású híre valószínűleg a minimálbér és a garantált bérminimum emelésének belengetése volt a kormány részéről. A javaslat értelmében a bruttó minimálbér 15 százalékkal, míg a garantált bérminimum 25 százalékkal nőhet jövőre. Azonban még 2018-ban sincs megállás, a minimálbér még 8 százalékkal, a bérminimum pedig további 12 százalékkal emelkedhet a 2017-es értékéhez képest.

A tervek megvalósulása esetén mindez ez azt jelenti, hogy a bruttó minimálbér jövőre 127 ezer, a garantált bérminimum bruttója pedig 161 ezer forint lesz. 2018-ra a minimálbér 138 ezer forintra nő, míg a garantál bérminimum már 180 ezret fog kóstálni. Persze kevésbé a fizetésünk bruttója érdekel minket, hanem, hogy ténylegesen mennyit is kapunk kézhez. A számításhoz természetesen csak a jelenlegi adó- és járulékszintekből tudunk kiindulni, ami alapján a minimálbéresek 85 ezres nettóval számolhatnak jövőre, 2018-ra pedig 90 ezer forintra növekszik a bérük, viszont ez még mindig csak a létminimum (KSH szerint 87 ezer forint) meghaladásához elegendő. A garantált bérminimumosok ezzel szemben 105 ezres illetve 118 ezres fizetéssel számolhatnak az elkövetkező két évben.

A minimálbéresek így a jelenlegihez képest jövőre durván 11 ezer forinttal több fizetésre számíthatnak, 2018-ban pedig 17 ezer forinttal vihetnek többet haza a maihoz képest. A garantált bérminimumot keresőknél a nagyobb mértékű emelés miatt nagyobb lehet a zsebükben maradó összeg is. Ők jövőre 21 ezerrel kereshetnek többet, míg 2018-ban már 33 ezer forinttal magasabb fizetésre számíthatnak a jelenlegihez viszonyítva.

Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
Bankmonitor
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi szabályzatba és az Online Lakástakarék Pénztár promóciós szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hiba történt

  Hirdetés

  Hirdetés

  Többlet forintokból takarékoskodj

  A béremelés így várhatóan valamivel több pénzt hagy majd az emberek zsebében, amit érdemes lehet valamilyen pénzügyi célunk megvalósítása érdekében félretenni, vagy akár a szűkösebb élethelyzetekre tartogatni. Nem is kell óriási összegekben gondolkodni, egy korábbi cikkünkben már azt is összefoglaltuk, hogy havi pár ezer forint is nagyon sokat jelent, ha hosszú időn keresztül tudunk takarékoskodni. Mindenesetre azt is belátjuk, hogy egyáltalán nem könnyű a minimálbérből gazdálkodni, amin még a béremelés sem változtat gyökeresen. Viszont azt is hangsúlyozzuk, hogy kellő türelemmel, tudatossággal és elhatározással akár szemmel látható summa is összegyűjthető.

  Így ha már pár ezer többlet forint fölött rendelkezünk érdemes körülnézni, hogy céljainktól függően miben éri meg leginkább takarékoskodnunk. Azt érdemes észben tartanunk, hogy adott kategórián belül az olcsóbb megtakarítást válasszuk, hiszen a költségek a hozamunk nagy részét elvihetik. Néhány tippet is felsorolunk arra, hogyan lehetünk képesek a lehető legnagyobb megtakarítást felhalmozni:

  • A bankbetét/megtakarítási számla alkalmas lehet arra, hogy a havi kis pénzösszegekből idővel egészen nagy megtakarítást is össze lehessen gyűjteni. Mindenesetre nagy hátrány, hogy jelenleg nagyon alacsonyan állnak a kamatok, így nagy haszonra ne számítsunk.
  • Állampapírt még a havi néhány ezer forintos megtakarításunkból is érdemes lehet venni, hiszen alacsony kockázat mellett képessé válunk a banki kamatoknál kedvezőbb feltételek mellett megforgatni a pénzünk. Ráadásul a költségeket is megúszhatjuk, ha a Magyar Államkincstárnál nyitunk számlát, ugyanis itt a számlanyitásért és a számlavezetésért sem kell fizetnünk.
  • Annak, aki bármilyen lakáscélban gondolkodik (például felújítás, lakásvásárlás), annak a lakástakarékot bűn lenne kihagyni. Bátran állíthatjuk, hogy a legkedvezőbb megoldás jelenleg a piacon, mivel a nyomott betéti kamatokhoz képest kiemelkedő kamatot biztosít, a befizetéseink utáni 30 százalékos állami támogatásnak köszönhetően. Így kis összegekkel, akár már pár ezer forinttal is érdemes nekiállni, hiszen az állami támogatás ebben az esetben is kiaknázható.
  • Az ún. rendszeres megtakarítási programokkal viszonylag alacsony költségek mellett is hozzáférhetőek a befektetési alapok. Itt arra nyílik lehetőség, hogy havonta a pénzünk egy befektetési alapba utaljuk, ami hozamot termel számunkra. Itt már ráadásul bőven tudunk válogatni is, ugyanis minden alap más és más befektetéssel és persze kockázattal is rendelkezik. Külön öröm, hogy ma már több szolgáltatónál is nyithatunk online számlát, ahol gyakorlatilag ingyenesen fektethetünk be, így ezt is érdemes lehet megfontolni.
  • Nem mehetünk el szó nélkül a nyugdíjcélú megtakarítások mellett sem. Mivel kifejezetten hosszú célú megtakarításról van szó, mielőtt nyugdíjra tennénk félre, a rövid távú céljainkra érdemes gyűjteni. Itt is működik a mágia, viszonylag kis összegekkel tudunk szemmel látható nyugdíj kiegészítést felhalmozni, ráadásul a befizetéseink után 20 százalékos állami támogatás is jár.
  Kérd részletes
  eredményeidet email-ben!
  A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
  Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
  Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
  Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
  Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
  Ft
  Bankmonitor
  0 Ft
  ennyi pénzed lesz
  mire nyugdíjba mész
  A részletes eredményedet
  e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

  Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
  Bízd magad független szakértőinkre!
  Hirdetés
  Hirdetés