Nagyot nőttek a keresetek – Magyarok millióit érinti a béremelés

Nagyot nőttek a keresetek – Magyarok millióit érinti a béremelés
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-01-25 Frissítve: 2021-08-06
 

Az év eleje sokak számára béremeléssel indul, a minimálbért és garantált bérminimumot keresők 15, illetve 25 százalékkal magasabb fizetést kapnak kézhez februárban. Azonban a legtöbb magyar nagyobb bérre számíthat idén, hiszen a minimálbérek emelése az átlagbérre is nyomást helyez, valamint a kedvező adóváltozás számos cégnél bérfejlesztést tesz lehetővé. Egy 6 százalékos béremelés teljesen elképzelhetőnek tűnik idén, így egy átlagbért kereső zsebében 10 ezer forinttal is több maradhat. Ezt az összeget érdemes ésszerűen felhasználni, félretenni, mivel rendszeres megtakarítással komolyabb összeget is össze tudunk gyűjteni.

Béremelésekkel indul az év

Az utóbbi évek során nem csak hogy növekedtek a bérek, de évről-évre egyre nagyobb mértékű növekedésnek lehettünk szemtanúi, ami a verseny- és közszféra dolgozóit egyaránt érintette. 2016 során a nettó átlagbérek 7,8 százalékkal növekedtek, ami a pénzromlási ütemet is beleszámítva azt jelenti, hogy átlagosan 7,5 százalékkal több pénz maradt az emberek zsebében.

Ráadásul az idei év is béremelkedéssel indul, hiszen a minimálbért és garantált bérminimumot keresők fizetése 15 és 25 százalékkal nő (bruttóban 127 500 illetve 161 000 forint fog szerepelni februárban a bérpapíron).

De a gazdaság számos szektorában tapasztalható egyre nagyobb ütemű bérnövekedés, és ebben kétségtelenül érződik az állam és a versenyszféra részéről érkező bérfejlesztések hatása. Ráadásul az év elejével is egyre többet hallani a különböző vállalati akciókról, hiszen több cég is jelezte, hogy a minimálbér emelése mellett a többi dolgozó fizetését is megemeli.

Az említett tényezők mellett nagy szerepet játszik a szociális hozzájárulási adó 5 százalékos csökkentése, mivel mozgásteret ad a cégek számára, hogy emeljék a béreket, ugyanakkor a munkaerőhiány is hozzájárul a cégek bérköltségeinek megemelkedéséhez. Ennek hatására leginkább a nagyobb vállalatok lehetnek képesek érdemi béremelése, ugyanakkor az amúgy is alacsonyabb béreket fizető kisebb cégek már nagyobb gondban lehetnek.

Ami nagyon jó hír, hogy a szakértők szerint is gond nélkül elképzelhető 5-6 százalékos emelkedés az átlagbérek terén, és mindez úgy, hogy a minimálbérek emelkedése 4,5 százalékkal növeli az átlagbért.

Hirdetés

Hirdetés

10 ezer forintnál is több maradhat az emberek zsebében

A béremelések miatt így várhatóan több pénzzel gazdálkodhatnak mind a minimálbért, mind az annál magasabb bért keresők. Az már biztos, hogy a minimálbéresek 12 ezerrel, míg a garantált bérminimumot keresők 21 ezer forinttal több pénzt vihetnek haza nettóban idén.

Megnéztük azt is, hogy a szakértők által elképzelhetőnek tartott 6 százalékos béremeléssel számolva egy átlagbért kereső mennyivel kaphat idén többet, mint tavaly. 2016 végén a bruttó átlagbér 252 ezer forint volt, így idén 15 ezer forinttal több lehet a bruttó átlagbér, vagyis elérheti a 267 ezer forintos szintet.

Ugyan a bruttó fizetés növekedése is jó hír, de sokkal jobban érdekel minket, hogy nettóban ténylegesen mennyit is kapunk kézhez. Ez alapján egy gyermekkel nem rendelkező, átlagbért kereső magyar 167 ezer forintos nettóval számolhatott tavaly év végén, míg idén ez már 177 ezer forintra nő, vagyis durván 10 ezer forinttal több fizetést kaphat idén. Az adókedvezmény figyelembevételével a tavalyi nettó 190 ezer forint volt, viszont idén már 200 ezer forintra is nőhet.

Használd a következő kalkulátort és találd meg a hozzád leginkább illő befektetési lehetőséget!

1

Így gazdálkodjunk a bértöbblettel

Ha minket is érint a béremelés, érdemes lehet azon elgondolkodni, hogy a többlet forintokat valamilyen pénzügyi célunk megvalósítására fordítsuk. Már havi pár ezer forint is sokat jelent, ha következetesen hónapról-hónapra képesek vagyunk megtakarítani és kis idő elteltével már szép summát is képesek vagyunk összegyűjteni.

Ehhez számos megtakarítási forma adott, hiszen lehetővé teszik havi kis összegek megtakarítását is. Amire mindenképp figyeljünk, hogy igyekezzünk a legolcsóbb alternatívát kiválasztani, hiszen némely esetben a költségek olyan nagyok is lehetnek, hogy a hozamunk nagy részét elvihetik. A következőkben néhány tippet adunk, hogy miben lehet érdemes gyűjteni a többlet forintjainkat.

  • Kézenfekvő megoldás lehet, hogy a bankszámlánkra érkező pénz egy részét elkülönítjük és ehhez az összeghez nem nyúlunk hozzá. Ennek hátránya, hogy elesünk a kamattól és a könnyű hozzáférhetőség miatt kísértésbe is eshetünk és elszórhatjuk az összeget.
  • Éppen ezért érdemes a megtakarításra szánt pénzre úgy tekinteni, mintha azzal nem is rendelkeznénk, vagyis egy pénzügyi célunk érdekében feláldoznánk. Erre alkalmas lehet egy bankbetét vagy megtakarítási számla, hiszen így már elkülönítve tudunk havi kis összegeket félretenni. Azt viszont szem előtt kell tartani, hogy a kamatok terén már nem ez a legjobb megoldás, mivel jellemzően 0,5 százalék alatti kamat érhető már csak el.
  • Havi néhány ezer forint megtakarításra már a lakossági állampapír is alkalmas lehet, ráadásul ezzel már vonzóbb hozam is elérhető. A kockázatunk ebben az esetben is egy bankbetéthez hasonló, viszont még a költségek is lefaraghatók gyakorlatilag nullára, ha a Magyar Államkincstárnál intézzük az állampapír vásárlást.
  • Ha a minél nagyobb hozam elérést tűztük ki célul, egy rendszeres befektetési program lehet jó megoldás, hiszen ezáltal havi rendszerességgel tudunk befektetési alapot vásárolni. Széles paletta is a rendelkezésünkre áll, igényeinknek megfelelően tudunk az eltérő hozammal és persze kockázattal jellemezhető alapok között válogatni.
  • Aki lakáscéllal szeretne megtakarítani (lakásvásárlás, építés, felújítás, hiteltörlesztés)), azok számára a lakástakarékpénztár messze a legjobb megoldást jelenti. Már havi néhány ezer forinttól is elindítható, és kétségtelen előnye, hogy az állam minden befizetésünket 30 százalékkal megtoldja (20 ezer forintos havi befizetésig, ami évente maximum 72 ezer forintot jelent). Ezáltal 10 százalékos éves hozamot kínál nekünk ez a megtakarítási forma, ami a legmagasabb kockázatmentes hozamot jelenti jelenleg a piacon.
  • A havi pár ezer forintos összeg tipikus jól illeszkedik a nyugdíjcélú megtakarításokhoz is, hiszen már ezzel is megalapozhatjuk időskori biztonságunkat. Ráadásul a befizetéseink után 20 százalékos állami támogatást is kapunk, ami nagyot lendít a megtakarításunkon. Persze azt meg kell jegyezni, hogy mielőtt egy hosszú távú megtakarításba vágnánk bele, a rövid távú céljainkra célszerű gyűjteni.
Hirdetés
Hirdetés