Neked mennyit fizet a bankod, hogy nála vezeted a számlád?

Neked mennyit fizet a bankod, hogy nála vezeted a számlád?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-02-02
 

A kedvezmények széles köre, mint a díjmentes számlavezetés, az ingyenes vagy kedvezményes átutalási, készpénzfelvételi lehetőség mellett már az sem újdonság, ha egy bank bizonyos összegű jóváírással igyekszik az ügyfeleket magához csábítani. A banki honlapokat böngészve jó pár ilyen lehetőséget találunk, mai írásunkban a legaktuálisabbal foglalkozunk. Megmutatjuk, hogy az elsőre csábítónak tűnő ajánlat nem biztos, hogy feltétlenül nyerő.

Nem új keletű dolog, hogy a bankok bizonyos összegű jóváírással ösztönzik a bankszámlanyitást. A leggyakrabban ügyfélajánlási programokkal találkozhatunk, amikor a már meglévő ügyfél ajánlja a bankot ismerőseinek, barátainak, és ők az ajánlásra válnak a bank ügyfelévé. Ilyekor szerencsés esetben mind az ajánló, mind pedig az ajánlott meghatározott összegű jóváírásban részesül. De sokszor találkozhatunk olyan akciókkal is, amikor a jóváírást valamilyen aktivitáshoz (pl.: jövedelemérkeztetés, bankkártya-használat, stb.) kötik. Ezek egyike sem új keletű dolog, korábban is volt már rá jócskán példa, a közeli múltban is találunk ilyet, ami mind a mai napig él és nemrégiben debütált újfent egy.

Aktuális kampánya keretében 6 hónapig díjmentes számlavezetéssel, valamint aktív bankkártya-használat esetén még havi jóváírással is kecsegtet a CIB Bank. A megszokottól eltérően viszont nem csak az ügyfélszerzés áll a kampány középpontjában, hanem a bankkapcsolat erősítése is a már meglévő ügyfelekkel. Az akcióban ugyanis bárki részt vehet, aki 2015. január 4-én folyószámlával még nem rendelkezett a banknál.

Mégis az új ügyfeleken kívül, akkor kinek kedvezhet ez?

Azoknak, akiknek az érintett időpontban folyószámlájuk nem volt, de már a bank lakossági ügyfélkörébe tartoztak valamilyen módon. Ez így elsőre furcsának tűnhet, de ha visszaemlékezünk a CIB Malacpersely számla korábbi sikerére, akkor szépen lassan összeáll a kép. A díjmentes megtakarítási számla olyannyira volt közkedvelt megtakarítási forma csúcskorában, hogy még az is rendelkezett legalább egy ilyennel, akinek semmilyen más kapcsolata nem volt a bankkal. A napjainkra kialakult jelképesnek mondható betéti kamat viszont már nyilván nem hozza lázba a számlatulajdonosokat, ezért valamit lépnie kellet a banknak, hogy aktivitásra bírja ügyfeleit.

A kampány hátterét már ismerjük, nézzük a részleteket!

Az akcióban való részvételhez 2015. április 30-ig kell valamelyik CIB Kártyázó számlacsomagot megnyitni. A havi számlavezetési díj ebben az esetben 6 hónapig 0 Ft, továbbá a nyitást követően 5 hónapon keresztül (5 alkalommal) jóváírás is jár, ha az ügyfél aktívan használja a bankkártyáját.

Ez így akkor tisztázott is, hiszen ahogy látjuk a legjobb esetben összesen közel 8.500 Ft-ra (legalább 30 vásárlás CIB Kártyázó Maximum számlacsomagnál), míg a legrosszabb esetben 1.000 Ft-ra (legalább 10 vásárlás CIB Kártyázó Minimum számlacsomagnál) számíthatunk.

A jóváíráson túl…

… arról sem feledkezhetünk meg, hogy a számla fenntartásával kapcsolatban felmerülő költségeket szembeállítsuk ezzel. Természetesen mi ezt meg is tettük, amihez egy képzeletbeli ügyfél bankhasználati szokásait hívtuk segítségül.

Fontos hangsúlyoznunk, hogy a fenti számok kizárólag a klasszikus értelemben vett számlavezetésre koncentrálódnak. Ezt azért kell különösképpen hangsúlyoznunk, mert a Kártyázó számlacsomagok számos választható szolgáltatást (pl.: hitelkártyát, kártya- és számlafigyelő SMS szolgáltatást, stb.) foglalnak magukban, amelyek havi, illetve éves díj nélkül vehetőek igénybe.

Számlavezetés tekintetében viszont az általunk vizsgált szokások fényében az ajánlat nem valami meggyőző. Ha a jóváírást szembeállítjuk az összes felmerülő költséggel, akkor azt tapasztaljuk, hogy az első évben

  • kilenc esetből hétben még a jóváírás ellenére is fizetünk a banknak,
  • két esetben viszont összességében nem, hogy nincs díja a számlafenntartásnak, de még nekünk fizet a bank, hogy ott vezetjük a számlánkat.

Tehát jóváírás ide vagy oda, sajnos az utóbbi két esetet leszámítva nem nagyon találjuk a bank számlacsomagjait az élmezőnyben. Kíváncsiak kedvéért a teljes találati listákat, valamint a második éves díjakat az alábbi linkekre kattintva lehet elérni.

CIB Kártyázó Minimum
CIB Kártyázó Médium
CIB Kártyázó Maximum

Természetesen saját bankhasználati szokásaink alapján merőben más eredményeket kaphatunk, ennek ellenőrzésére az összetett keresőt ajánljuk. Nem beszélve arról, hogyha a számlacsomagok minden kedvezményét (pl.: hitelkártya, SMS tájékoztató, stb.) kihasználjuk, nem kizárt, hogy összességégben a jelenlegi(ek)nél jobb feltételeket találunk.

Persze a fenti akción túl is kínálkoznak lehetőségek, ezért érdemes egy pillantást vetni ezekre!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés