Nem mindegy, hogyan döntesz – Ezek az alapkezelők mindenkit leköröztek!

Nem mindegy, hogyan döntesz – Ezek az alapkezelők mindenkit leköröztek!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-02-02 Frissítve: 2021-08-06
 

Manapság nagyon nehéz már vonzó hozammal kecsegtető befektetést találni, de a magasabb hozamra vágyók még a befektetési alapokban megtalálhatják a számításaikat. Azonban korántsem mindegy melyik alapot választjuk, hiszen úgy tűnik, hogy a kevésbé kockázatos alapok nem teljesítenek olyan jól, és a magasabb hozam fejében egyre nagyobb kockázatot kell bevállalni. Ráadásul az is számít, melyik alapkezelő mellett tettük le a voksunk, számításaink alapján találhatunk olyan alapkezelőt, melyeknél átlagosan magasabb hozamot érhettünk el.

Senkinek nem okoznak már meglepetést a már-már 0 százalék környéki betéti kamatok, azonban a vonzó hozammal kecsegtető befektetéseket már szinte nagyítóval kell keresni. Az utóbbi időszakban azok számára, akik nagyobb hozamokat akartak bezsebelni, nem maradt más megoldás, mint a befektetési alap. Azonban a befektetési alapok között is nagyon meg kell válogatni, hogy hova tegyük a pénzünket, ugyanis ég és föld lehet a különbség alap és alap között.

Az alapok palettája igen széles, így mindenki megtalálhatja az igényeinek megfelelő befektetést. Viszont a kevésbé kockázatos befektetések által, mint amilyen például egy pénzpiaci, vagy rövid kötvényalap, már szinte semekkora összeg nem üti a markunkat a költségek levonása után. Így nem maradt számunkra más, a magasabb hozam reményében már nagyobb kockázatot hordozó alapok felé kell elmozdulnunk (például abszolút hozamú, vegyes vagy részvényalapok).

Hirdetés

Hirdetés

A részvényalapokkal kaszálhattunk az elmúlt években

Kiszámoltuk, hogy 1 illetve 5 éves időtávon mekkora éves átlagos hozamra tehettünk volna szert az egyes alapkategóriákban, ami alapján nagyon jól látszik mennyire hátrányban kerültek a pénzpiaci és kötvényalapok.

A pénzpiaci alapokkal 5 éves időtávon még majdnem 2 százalékot is elérhettünk, azonban ha csak az utolsó egy évet nézzük, akkor már csak kiábrándító, 0,25 százalékos hozam lehetett a miénk. Pár éve még a kötvényalapokkal is megcsinálhattuk a szerencsénket, hiszen 5 év alatt 5 százalékos hozam is üthette a markunkat, viszont az utóbbi egy évben már ennek csak a felét tudtuk elérni.

Legjobban a részvényalapokkal járhattunk, hiszen itt az 5 éves hozamunk is közel 9 százalék, egy éves időtávon azonban akár 20 százalékot is kereshettünk velük. Ehhez hozzátartozik az is, hogy a nemzetközi részvények, főleg a feltörekvő piacok rendkívül jó teljesítményt tudhattak maguk mögött, ami a részvényalapok hozamain is meglátszódott.

Ez alapján nem meglepő, hogy a viszonylag nagy részvénykitettséggel rendelkező vegyes dinamikus alapok is jól teljesítettek, az 5 éves hozamuk 7,5 százalék volt, míg az utóbbi 1 évben 9,5 százalékot is elérhettünk velük. 5 éves teljesítményét tekintve az abszolút hozamú alap is felveszi a versenyt a részvényalapokkal, ugyanis átlagosan több, mint 8 százalékot hozott a kategória, míg egy éves időtávon akár 10 százalékot is kereshettünk.

Az ábra tanulsága, hogy ahogy az idő és körülmények változnak úgy lesz mindig másik befektetés a befutó. Éppen ezért a múltbeli hozamok leginkább csak tájékozódásra alkalmasak, azok nem jelentenek garanciát a jövőre nézve.

Kíváncsi vagy a legjobb befektetésekre? Használd a következő kalkulátort és megtalálod a számodra legmegfelelőbb megoldást!
1

Megéri az alapkezelők közt is szétnézni

Ugyanakkor nem csak az számít, hogy milyen kategóriájú alapot választunk, hanem az is, hogy melyik alapkezelő mellett tesszük le a voksunk. Vannak olyan alapkezelő cégek, melyek az átlagnál jobban választják ki a befektetéseiket és a befektetési alapjaik rendre a versenytársak előtt végeznek. Ha olyan alapkezelőhöz fordulunk, amelynek sok jó teljesítményű alapja van, vélhetően a jövőben is nagyobb eséllyel fogunk vele vonzó hozamot elérni.

Annak érdekében, hogy megnézzük, melyik alapkezelő nyújtotta adott kategóriában a legjobb teljesítményt, az 5 éves átlagos hozamokat hasonlítottuk össze. Vagyis az alapok egymáshoz viszonyított teljesítményeire voltunk kíváncsiak. Természetesen így az összehasonlításba csak azok az alapok tudtak bekerülni, melyeknek elérhetőek volt az 5 éves visszatekintő hozamai a BAMOSZ alapján.

Az 5 éves hozamok alapján 1-től 5-ig terjedő csoportokba osztottuk az alapkezelők bizonyos kategóriájú alapjait, ahol az 5-ös jelentette a lehető legkedvezőbb pontszámot. Persze az sem mindegy, hogy az adott alapkezelő alapjában mekkora vagyont kezelnek, így az alapok eltérő méretét az alapkezelők pontozásánál is figyelembe vettük.

Különböző színekkel is jelöltük az egyes alapkezelőknél, hogy melyik kategóriában hogyan teljesítettek, így a kék a legkedvezőbb, a rózsaszín és piros a gyengébb pontszámokat jelöli. Több alapkezelőnél is előfordul, hogy egy bizonyos fajta alapkategóriában nagyobb arányban képviselteti magát, de az is megesik, hogy egy bizonyos kategória teljesen hiányzik az alapkezelő palettájáról. Például a vegyes óvatos, és vegyes dinamikus alapoknál nem nagy a választék, jellemzően csak néhány szolgáltató kezelése alatt álló alapba futhatunk bele.

A listán végigszaladva találunk olyan alapkezelőket is, akik egyszerre több kategóriában is jeleskednek, viszont előfordulnak gyengébben teljesítők is. Ha figyelembe vesszük, hogy egy alapkezelő legalább 4 kategóriában is képviseltesse magát, akkor egyértelműen ki lehet jelenteni melyik alapkezelők tudtak felkerülni az összeállítás alapján a dobogóra.

A három között szerepelt az 5 éves hozamok alapján a Concorde Alapkezelő, amelynél kifejezetten nagy hangsúlyt fektetnek az abszolút hozamú alapokra, de más kategóriákban is jeleskedni tudtak. Hasonlóan a legjobbak között találhattuk a Pioneer Alapkezelőt is, amely igaz nem rendelkezik még az abszolút hozamú alapoknál hosszabb visszatekintő teljesítménnyel, de ahol indult, ott a legjobbak között tudott végezni. Az Aegon Alapkezelő is a dobogón található, itt a kifejezetten jó hozamot nyújtó kötvényalapok és abszolút hozamú alapok húzták felfelé a teljesítményt.

Hirdetés
Hirdetés