Nem tévedés, akár 35 millió forintba is kerülhet a gyermeknevelés!

Nem tévedés, akár 35 millió forintba is kerülhet a gyermeknevelés!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-03-08 Frissítve: 2021-08-06
 

A gyermekvállalás életünk fontos állomása és bizonyára a legtöbben úgy gondolják, hogy életük legörömtelibb időszaka köszöntött be az új családtag érkezésével. Ugyan ez a döntés nem az anyagi szempontokról szól, mégis érdemes megnézni azt, hogy mekkora kiadást jelent számunkra a gyermekvállalás. Számításaink szerint egy gyermek felnevelése csak az egyetemi tanulmányokig akár 35 millió forintba is kerülhet, így nem árt pénzügyileg is felkészülni a gyermek érkezésére.

A közelmúltban jelent meg egy tanulmány, amely a gyermekvállalás költségeit számszerűsítette Amerikában. A becslések szerint a születéstől 17 éves korig a gyermekre költött összeg egy átlagos jövedelemmel rendelkező családnál 233 ezer dollárra (68 millió forintra) is rúghat, ami éves szinten 14 ezer dollárt (4 millió forintot) jelent. Meglepő módon a 68 milliós kiadás közel egyharmadát a nagyobb lakás fenntartásának költségei teszik ki, míg az étel és ruházkodás közel 24%-ot, és az oktatás és egyéb költségek 16%-ra tehetők.

Mivel az amerikai viszonyok keveset árulnak el egy magyar család költségeiről, ezért gondoltuk összeszedjük, mennyibe is kerül itthon a gyermekvállalás.

Hirdetés

Hirdetés

18 éves koráig 35 millióba is kerülhet a gyermek

Több tanulmány is foglalkozott azzal, hogy egy gyermek felnevelése mekkora összegbe kerülhet és ezt általában 1,3-2 millió forint közé tették éves szinten. Persze az egyes életkorokban a gyermek eltérő igényei miatt nagy eltérés lehet a kiadások terén, de már a babavárástól kezdve komoly költségekkel szembesülhetünk (már a születés előtti időszakra is 300-400 ezer forintos kiadással számolhatunk).

Persze a költségek nem csecsemőkorban a legmagasabbak, a serdülőkorban rohamosan megnőnek a költségek, így ez jóval több terhet ró a szülőkre is. Továbbá a felsőoktatásban töltött éveket nem is vettük számításba, ami még további 2-9 millió forintot jelenthetnek a családnak, például tandíj, valamint lakhatás formájában.

A számításaink alapján arra jutottunk, hogy egy átlagos családot alapul véve, egy gyermek nevelésének költsége 18 éves korig akár 35 millió forintnyi többletkiadást is okozhat. Azt hozzá kell tenni, hogy a megjelenő összegek esetében csak egy átlagról beszélhetünk. Ha mindig törekszünk a költségtudatosságra, ez jóval kevesebb is lehet, de ha mindenből a legjobbat és legdrágábbat választjuk, bőven túlszárnyalhatjuk a 35 millió forintot is.

Azért némi bevétellel is lehet számolni

Az utóbbi években egyre inkább kitolódott a gyermekvállalás, ami nem is csoda, hiszen a szülők először a biztonságos anyagi háttért szeretnék megteremteni. Ugyanakkor sokaknál a karrier kérdésköre is nagy súllyal esik a latba, ugyanis a gyermekvállalás a nőknél megnehezítheti a munkaerőpiacra való visszatérést. Nyilvánvalóan a munka átmeneti feladása átmeneti jövedelem-kieséssel is jár.

Ellenben azt is látni kell, hogy a gyermeket vállalók azért az államtól számíthatnak némi jövedelemre. Egyrészről a gyermek születése után különböző jövedelmekre (CSED, GYED, GYES) lesz jogosult az anya, másrészről a későbbiekben az államtól családi adókedvezmény és családi pótlék is jár, amelyek némileg javíthatják a családi költségvetést.

A családi adókedvezménnyel egy gyermek esetén 10 ezer forintos adójóváírást kaphatunk havonta, de három gyermek esetében gyermekeként 33 ezer forint/hó is érvényesíthető. A családi pótlék összege szintén a gyermekek számával arányosan változik. A szabályok szerint, ha egy gyermekkel rendelkezik a család, akkor havi 12 ezer forint jár, de például egy három vagy többgyermekes családnál gyermekenként már 16 ezer forintot kaphatunk.

Ha a család nagyobb ingatlanba költözne, némi segítség erre is adódik a CSOK képében. A gyermekek számától és lakáscéltól függően változik a támogatás nagysága, ráadásul kedvezményes lakáshitelre is jogosultak lehetünk. Például új lakás építésére, vagy vásárlásra egy gyermek után 600 ezer forint jár, de három gyermek vállalásakor már 10 millió forint összegű állami támogatás és 10 milliós kedvezményes lakáshitel is kihasználható.

Kezdjünk minél korábban takarékoskodni a kiadások fedezésére

A magas kiadások miatt érdemes lehet már a gyermekvállalás előtt elgondolkodni azon, hogyan készüljünk fel pénzügyileg a kihívásokra. Sokan ismerhetik már, hogy erre állami támogatással járó konstrukció is van, ez pedig a Babakötvény. A Start számlán életkezdési támogatásként az állam el is helyez 42 500 forintot a gyermek születésekor, amit mi növelhetünk a befizetéseinkkel. A befizetésekre 10%-os állami támogatás is jár, de ez legfeljebb 6 ezer forint lehet. A megtakarítás a gyermek 18. születésnapja után használható fel, Babakötvény vásárlásával pedig az aktuális kondíciók szerint az infláció felett 3%-os hozamot érhetünk el.

A Start számla kifejezetten a gyermek hosszú távú jövőjét szolgálja, de emellett szükség lehet könnyebben hozzáférhető megtakarításra is. Erre alkalmas lehet például egy lakossági állampapír befektetés, de hosszabb távon akár a befektetési alapok is jó szolgálatot tehetnek.

A következő kalkulátor segít a számodra legkedvezőbb állampapír befektetést megtalálni!

[government_securities_small]

Hirdetés
Hirdetés