NHP Hajrá: többre mehet!

NHP Hajrá: többre mehet!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-03-19
 

A Magyar Nemzeti Bank legfrissebb statisztikái szerint 2021. márciusáig több mint 27 ezer vállalkozás összesen 1836 milliárd forint összegben vette igénybe a jegybank által tavaly áprilisban elindított NHP Hajrá! elnevezésű konstrukciót, amelynek keretösszegét tavaly novemberben emelték meg az eredeti 1500 milliárd forintról 2500 milliárdra.

2,5%-os fix kamat: lehet kevesebb is!

A jegybank által meghirdetett, a vele szerződésben álló kereskedelmi bankokon keresztül elérhető Növekedési Hitelprogram tavaly piacra került konstrukciójának népszerűsége cseppet sem ok nélküli: elsősorban a futamidő végéig szóló, legfeljebb 2,5%-os fix kamat az, ami vonzóvá teszi ezt a konstrukciót más bankhitelekkel szemben. A „legfeljebb” szócskát hangsúlyoznunk kell, hiszen a bankok már ebben a szegmensben is versengenek, ezért egyre több bank hirdeti e termékét úgy, hogy az éves kamata akár kisebb is lehet a 2,5%-ban maximált mértéknél. Tudvalevő, hogy a jegybank azzal a feltétellel adja a kedvezményes forrást a programban részt vevő kereskedelmi bankoknak tovább hitelezésre, hogy a bankok által felszámított összes kamat- és kezelési költség jellegű díjtétel összesen sem haladhatja meg a 2,5%-ot – de persze tovább háríthatják mindazon díjakat, amelyek külső szereplő (értékbecslő, közjegyző, intézményi garanciavállaló) igénybevételével kapcsolatosak.

Hirdetés

Hirdetés

Gyorsabb a Széchenyinél

Dacára annak, hogy – mint korábbi cikkeinkben részletesen taglaltuk – a Kavosz Széchenyi Kártya válságtermékeinek kamata még a fenti 2,5%-nál is kedvezőbb, azért biztosak lehetünk abban, hogy lesz érdeklődés az NHP Hajrá! programban még elérhető 664 milliárd forintos keretösszeg iránt is. Ez a termék ugyanis több tekintetben igencsak versenyképes.

Az NHP Hajrá! hitelek egyik nagy előnye a Széchenyi Kártya konstrukcióhoz képest a viszonylag gyors átfutásuk. Ez nemcsak azért van, mert az NHP Hajrá! esetében nem kell két helyen – a hitelt nyújtó pénzintézetnél és a Kavosz-irodában egyaránt – ügyintéznünk, hanem azért is, mert a jegybank azt is előírta a bankok számára, hogy a hiánytalanul benyújtott hitelkérelmet 10 munkanapon belül el kell bírálniuk. Persze előzőleg lehet, hogy azért több időt fogunk eltölteni egyeztetéssel, hiszen például a fedezet tekintetében (amire vonatkozóan nincs jegybanki előírás, ebben a bankok szabadon döntenek) az értékbecslés biztosan nem az említett 10 napban, hanem még ezt megelőzően fog megtörténni.

Nagyobb, hosszabb, de kötöttebb

Összegszerűség és futamidő tekintetében is előnyösebb az NHP Hajrá! a Széchenyi Kártyához képest: amíg ugyanis a Széchenyi Kártya esetében a forgóeszköz-hiteleknél a néhány százmillió, beruházási célú kölcsönnél pedig az egymilliárd forint a felvehető maximális összeg, addig az NHP Hajrá! hitelek esetében jóval nagyobb, 20 milliárd forint az elméleti felső határ. Ami pedig a futamidőt illeti, az a beruházási célú NHP-hitelek esetében akár 20 év is lehet, ami éppen a kétszerese a Széchenyi Beruházási Hitel Plusz maximális futamidejének.

A felhasználás szabadságát tekintve az NHP Hajrá! konstrukciói ugyan csöppnyi hátrányban vannak a néhány teljesen szabadon, kötöttségek nélkül felhasználható Széchenyi Kártya-konstrukcióhoz képest, ám a komolyabb, nagyobb összegű konstrukcióknál már a Kavosz-os termékek felhasználása is konkrét célhoz kötött. Miként az NHP Hajrá! termékeké is, amelyeket ezidáig a legnagyobb részben (57%-ban) forgóeszköz-finanszírozásra, ezen belül részben különböző támogatások előfinanszírozására, 31%-ban pedig új beruházások finanszírozására, a maradék részben pedig korábbi hitelek kiváltására használtak fel az ügyfelek.

Széchenyi hitel
Bankmonitor
Hirdetés
Hirdetés