Novembertől csökken a magyar állampapírok kamata

Novembertől csökken a magyar állampapírok kamata
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-10-29
 

Az állam több lakossági állampapír kamatát, kamatprémiumát csökkenti november 4-től. Ez nem érinti a magyarok kedvencét, a Magyar Állampapír Pluszt. Viszont legfőbb vetélytársának, a Prémium Magyar Állampapírnak a hozamai csökkenni fognak. Ezzel még vonzóbbá válik az eddig is igen népszerű szuperkötvény.

Az Államadósság Kezelő Központ (AKK) honlapján a mai napon megjelent hír szerint az állam csökkenteni fogja számos lakossági állampapír kamatát november 4-ét követően. A Magyar Állampapír Plusz azonban továbbra is változatlan feltételekkel érhető el. Nézzük mely papírok érintettek és milyen mértékű a változás:

Aki ezen kötvényekből szeretne vásárolni a jelenlegi kondíciók mellett a héten még megteheti. A legnépszerűbb kötvény fő vetélytársának számító 5 éves Prémium Magyar Állampapír  kamatprémiuma is csökken. A papír kamata változó, az inflációhoz kötött. Az új sorozatnál az induló referencia infláció mértékének emelkedése miatt az éves induló kamata a prémium kötvényeknek közel változatlan – 5 éves futamidőnél ténylegesen változatlan, míg 3 éves futamidőnél 0,1%-kal csökken -, ugyanakkor a papírnak csökken az infláció emelkedéséből eredő előnye.

Így már változik az az inflációs szint is, melynél a prémium lakossági kötvény hozama utolérné a Magyar Állampapír Pluszon elérhető nyereséget. Ha fixen a teljes futamidő alatt 3,55% lenne az infláció az 5 éves futamidejű változó kamatozású kötvénynél, akkor lenne azonos a hozama a szuperállampapíron elérhető profittal. Az új kibocsátású prémium kötvény induló referencia inflációjának értéke 3,10%, ezért a további időszakokban – ha az induló periódust is teljes évnek tekintjük – már 3,65%-os inflációra lenne szükség a hozamegyenlőséghez. Az inflációs várakozások pedig jóval ezen érték alatt vannak.

A fenti számításnál azt feltételeztük, hogy mindkét papírt lejáratig megtartjuk. Egy futamidő alatti értékesítés megkavarhatja a dolgokat, hiszen jelenleg a prémium kötvény eladási árfolyama jóval kedvezőtlenebb – 98% -, mint a szuperkötvény 99,75%-os visszaváltási ára. Ráadásul a Magyar Állampapír Plusz esetében a kamat esedékességét követően van egy 5 munkanapos időszak, amikor 100%-os áron eladhatjuk papírunkat.

Ezzel a lépéssel a Magyar Állampapír Plusz lesz továbbra is a jelenlegi legmagasabb hozamot ígérő lakossági államkötvény. Nem mindegy azonban hol vásároljuk meg, az államkincstár mellett több banknál is elérhető a papír, de a kapcsolódó költségek nagyon eltérők lehetnek. Érdemes megnézni az értékpapír vásárlásához kapcsolódó díjakat, valamint a Bankmonitor Lakossági Bankszámla Kalkulátorával áttekinteni a számlavezetés költségeit. Létezik ingyenes bankszámla, mellyel havi több ezer forint takarítható meg.

Hirdetés
Hirdetés