Odavagyok a forintért, de mi van, ha euróban akarok befektetni?

Odavagyok a forintért, de mi van, ha euróban akarok befektetni?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-03-02 Frissítve: 2021-07-01
 

Legtöbben, ha befektetést keresünk, akkor elsőséget élveznek a forint alapúak, azonban van egy szélesebb réteg, aki számára a történet nem ér itt véget. Bármilyen indokról is legyen szó, előfordulhat, hogy a forint mellett vagy akár helyett mi az eurónak szavazunk bizalmat. A következőkben bemutatjuk, hogy aki hasonló cipőben jár, mivel számolhat.

Lekötött betét

Mivel a forintban elérhető betétek sem kecsegtetnek magas kamattal, ezért az eurós betétektől sem várhatunk túl sokat. Az eurózónában a kamatok valójában nulla százalék körül találhatók, ami befolyásolja azt is, hogy a bankok milyen feltételekkel fizetnek kamatot az eurós betétek után.

A gyűjtésünk alapján, ha 1 millió forintnak megfelelő eurót kötnénk le, akkor a legjobb ajánlat nem nagyobb, mint 0,5 százalék, míg a legalacsonyabb 0,01%. Mindez egyben azt jelenti, hogy ha euróban kötnénk le a pénzünket, akkor az adó, a számla fenntartásának költsége és a tranzakciós költségek jó eséllyel elviszik a profitot.

Hirdetés

Hirdetés

Lakossági állampapír

Nyilvánvalóan a menekülési utat a lakossági állampapírok jelentik, amelyek a betétek kamatának többszörösével kecsegtetnek. A forintban elérhető kínálat bőségesebb, mint az eurós, viszont azért itt is megtalálhatjuk a számításunkat.

Az államkincstárnál jelenleg egyetlen sorozat, a 2019/X névre hallgató Prémium Euró Magyar Államkötvény érhető el. Hivatalosan március végén zárul le az értékesítés, vagyis még egy hónapig megvehetjük ezeket a kötvényeket is. Más papíroknál előfordult, hogy idő előtt abbahagyták a forgalmazást, viszont amikor ez történt, akkor néhány napon belül meg is jelent az új sorozat.

A prémium euró kötvény sajátossága, hogy félévente fizet kamatot, méghozzá márciusban és szeptemberben. A kamatbázis az Európai Unió inflációja, mégpedig a kamat megállapítása előtt három hónappal az év/év alapú infláció.

Aktuális kamatozása 2,1% éves szinten, viszont a március 20-i kamatfizetés után átvált a kamatozása (1,2% + 2% =) 3,2%-ra. Azért emelkedik meg a kamat, mert az Európai Unióban is nőtt az infláció, tavaly decemberben 1,2%-ot láthattunk. Mondani sem kell, hogy kivételes jó lehetőség egy ilyen kötvényt megvásárolni, tudva, hogy állami garancia vonatkozik rá.

Ha befektetést keresel, add le érdeklődésed és szakértő kollégánktól hathatós segítséget kapsz!

1

Befektetési alapok

Annak, aki valamiért nem elégszik meg a hamarosan 3% fölötti kamatot fizető prémium állampapírral, annak egyedüli út a magasabb hozamok felé egy befektetési alap lehet. Arra ügyeljünk, hogy a bankok és befektetési szolgáltatók kínálata a befektetett vagyon méretétől függően lényegesen eltérhet.

A hagyományos és mindenki számára elérhető kínálatot a forintos alapok alkotják, esetleg néhány kiegészítéssel devizás alapokat is találunk, de csak mutatóban. A legtöbb esetben több millió forintos megtakarítás, és prémium banki kiszolgálás mellett kaphatunk egy szélesebb alaplistát, ahol már megtalálhatók szép számmal az eurós változatok is.

A forintos alapokkal ellentétben az eurós alapoknál akár már a kötvényalapokkal is meg lehet próbálkozni, különösen olyannal, amely nem egy országban, hanem többen vagy akár az egész világon befektethet.

A legtöbben az alapkínálatból a vegyes alapokkal és a részvényalapokkal fognak találkozni, viszont ezek magasabb kockázat mellett teszik elérhetővé az éves 5-6%-os vagy annál magasabb hozamokat. A magasabb kockázat egyenlő a nagyobb árfolyam-ingadozással, így csak akkor vásároljunk ilyen alapokat, ha elviseljük a rövid távon több százalékra rúgó veszteséget is.

Különösen nagy figyelmet fordítsunk a költségekre, mert egy eurós alap vétele és/vagy eladása is a megszokottakhoz képest nagyobb kiadásba kerülhet, nem beszélve arról, hogy milyen díjakkal érhetjük el az átlagnál szélesebb alapokból álló felhozatalt.

Hirdetés
Hirdetés