Sietned kell a lakásvásárlással, ha nem jár neked támogatás!

Sietned kell a lakásvásárlással, ha nem jár neked támogatás!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-05-22 Frissítve: 2019-06-13
 

Július 1-től számos új támogatás lesz elérhető, ezek komoly pénzügyi támogatást jelenthetnek a családok számára. A több és olcsóbb forrás azonban még jobban felhajthatja az ingatlanok árát, ezért, ha nem vagy jogosult a támogatásokra, érdemes igyekezni a vásárlással.

Sokat hallhattunk már az új támogatásokról, melyekkel a családok gyermekvállalását próbálja a kormány elősegíteni. A Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK) mellé igényelhető CSOK hitel például július 1-től már használt lakás vásárlására is fordítható lesz. De jön a Babaváró támogatás is, ami egy maximum 10 millió forintos kölcsön, amihez a születendő gyermekek számától függően kamatmentesség és tőkeelengedés is kapcsolódhat. A babaváró hitel ráadásul akár a vásárlás önerejét is megnövelheti, ugyanis ehhez a kölcsönhöz nem szükséges ingatlanfedezet.

Az elemzők abban egyetértenek, hogy ezek az új lehetőségek újabb magasságokba lökhetik az ingatlanárakat. A Magyar Nemzeti Bank véleménye is hasonló: az idei évre közel 20%-os átlagos lakásdrágulást prognosztizálnak.

Hirdetés

Hirdetés

Lakásvásárlás támogatások nélkül

Arról már korábban írtunk, hogy mekkora vételár növekedés mellett éri meg kivárnunk az új támogatások bevezetését. De mi a helyzet akkor, ha nincs gyermekünk, és nem is szeretnénk a közeljövőben sem vállalni? A számítások azt mutatják, hogy ebben az esetben a várható áremelkedés miatt érdemes lehet most megvenni a kiszemelt lakást. A drágulással meglévő önerőnk értéke is lecsökkenhet, ha pedig nem éri el a vételár 20%-t, akkor már hitelből se tudnánk megfinanszírozni a lakásvásárlásunkat. De ha meglévő saját tőkénk elég is lenne, akkor is több hitelre lenne szükségünk, ami magasabb havi törlesztőket róna ránk.

A nagyobb hitelösszeggel együtt természetesen a futamidő alatt visszafizetendő összeg is nő. Például: ha jelenleg 15 millió forint hitelre lenne szükségünk, ami a vételáremelkedése miatt 2 millió forinttal megnő, akkor összességében közel 3 millió Ft-tal kellene többet visszafizetnünk a teljes futamidő alatt.

Milyen hitelt válasszunk?

Ha eldöntöttük, hogy vásárlunk, és megtaláltuk a megfelelő ingatlant, akkor a következő lépés a hitel kiválasztása. Hosszabb futamidő esetén kisebb lesz az induló törlesztőrészletünk, de összességében a teljes visszafizetendő összeg is emelkedik. Ez logikus, hiszen a bank pénzét hosszabb ideig használjuk. Ráadásul a törlesztőrészletnek kezdetben jóval nagyobb része kamat, azaz tőkénk relatív kis mértékben csökken a futamidő kezdeti időszakában.

A megfelelő kamatperiódus kiválasztása a következő lényeges elem. Rövid kamatperiódus esetében alacsonyabb az induló kamat, ezért a törlesztőrészlet alacsony, ám ez utóbbi gyakrabban változhat, ezért jobban ki vagyunk téve az esetleges kamatemelkedés hatásainak.

Hosszabb kamatperiódusnál többet kell havonta fizetnünk a hitel indulásakor, de a lehetséges változások is ritkábban gyűrűzhetnek be, így ezek hatásai tompulhatnak. A teljes futamidő alatt fix kamatozású hitel esetében a kamat még magasabb, de cserébe a fizetési kötelezettségünk a futamidő végéig változatlan marad.

A jelenlegi kedvező kamatkörnyezetben nagy népszerűségnek örvendenek a hosszabb kamatperiódusú hitelek. Ez nem is meglepő, hiszen a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátora alapján már 4,15%-os kamattal elérhető 10 éves kamatperiódusú lakáskölcsön.

Ha nem vagy jogosult az új támogatásokra, akkor mindenképpen érdemes elgondolkodni a gyors házvásárláson. Ebben az esetben érdemes a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorával megversenyeztetni a különböző ajánlatokat, mert akár több millió Ft eltérés is lehet a hitelekre visszafizetendő teljes összegek között.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés