Svájci frank: higgadtság fél egészség

Svájci frank: higgadtság fél egészség
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-02-04 Frissítve: 2020-04-06
 

Pánikolásban egészen erősek vagyunk. Ha pénzügyekről van szó, akkor különösen. Erre a legutóbbi jó példa a svájci frank árfolyam felrobbanását követően kialakult hangulat: „itt a vége, nem fizetem tovább az autóhitelem”, „azonnal devizára váltom a forintomat”, „eladjam a befektetési alapomat?” reakciók. Január 15. óta azonban nagyot fordult a világ, a svájci frank árfolyama már 10%-kal van alacsonyabban ma, mint a csúcson volt. Néhány tanulság az elmúlt hetekből a jövőre vonatkozóan.

A svájci jegybank döntését január 15-én lépett egy nagyot (eltörölte a saját devizájának árfolyam korlátját és hagyta, hogy erősödjön). Az ezt követő tűzijátékot még a sokat látott pénzügyi rókák sem fogják hamar elfelejteni. A frankárfolyama a forinttal szemben 1-2 óra alatt 260-as szintről 320-ig repült. És következett a pánik. Ma a frank árfolyam 291 forint, azaz közel 10%-kal alacsonyabb. Érdemes röviden mérleget vonni.

1., Azonnali devizaváltás, mint biztos bukás

Az egyik kedves ismerősünknek jeleztük, hogy a devizaárfolyamok csapkodásának esetén a vételi és eladási árfolyam sáv nagyon kiszélesedik. Ez annyit jelent, hogy sokkal drágábban vehetjük meg a devizát ugyanolyan középárfolyam mellett, mint nyugodt időkben. Aki hirtelen váltott az két vonatkozásban is bukott:

  • a vételi és eladási árfolyamsáv szélessége normalizálódott
  • a svájci frank (és nem mellesleg az euró) forinttal szembeni árfolyama mérséklődött

2., Autóhitelek

Sokaknak az utolsó csepp volt a pohárban és perben, illetve a hitel nem fizetésében kezdtek el gondolkodni. Mi jeleztük, hogy érdemes egy kicsit kivárni, míg a piaci hangulat megnyugszik és utána megfontoltan dönteni. A jogi lehetőségek tárháza különösen azért korlátozott, mert a Kúria kimondta: a devizaárfolyam kockázatot az adósnak kell viselnie.

3., Veszteségek a befektetési alapokban

Az aranyéveket követően rengetegen kaptak a fejükhöz, hogy az abszolút hozamú alapoknak nem csak többlet hozama, de többlet kockázata is van, mely most mutatkozott meg igazán erősen. Egyes alapok 5-15%-os hozamveszteséget mutattak egyetlen nap leforgása alatt. A rossz reakció az azonnali eladás volt. A legtöbb érintett alap ugyanis a svájci frank árfolyamának normalizálódásával a veszteségek egy részét (kb egy harmadát) kicsit esetlenül fogalmazva „ledolgozta”.

Összefoglalva megállapíthatjuk, hogy HIGGADTSÁG FÉL EGÉSZSÉG…

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés