Személyi kölcsön 2024 – az igénylés feltételei és a szükséges dokumentumok

Személyi kölcsön 2024 – az igénylés feltételei és a szükséges dokumentumok
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-12-22
 

A szabad felhasználású személyi kölcsönök számos helyzetben lehetnek segítségünkre. Mielőtt azonban lecsapnánk egy akciós ajánlatra, érdemes kideríteni, valóban ez lesz-e a legmegfelelőbb finanszírozási mód számunkra, megismerni az aktuális feltételeket, a szükséges dokumentumok listáját és összehasonlítani az ajánlatokat. Cikkünkben minden információt megtalálsz, amire szükséged lehet, ha 2024-ben igényelnél személyi hitelt.

Ezekről olvashatsz

    Kinek lehet jó egy személyi kölcsön?

    A gyorsan igényelhető, felhasználásukban is rugalmas személyi kölcsönök számos élethelyzetben szolgálhatnak mankóként. A legtöbben lakásfelújításra, korszerűsítésre, energiahatékonyság-javítási munkálatokra, vagy autóvásárlásra (autóhitel) veszik igénybe az akár 12 millió forintos hiteltípust. De gyakori, hogy adósságrendezésre, magánorvosi vizsgálatra, nagyobb családi eseményre, utazásra, egy meghibásodott készülék, berendezés megvásárlása, vagy javítására költik az összeget.

    Népszerűségét ezeken túl annak köszönheti, hogy nem igényel fedezetet, így egy személyi hitel igénylése sokkal egyszerűbb és gyorsabb, mint például egy szabad felhasználású jelzáloghitelé, vagy lakáshitelé. Ez pedig nagyon jó hír, ha épp sürgősen szükség van a pénzre, hiszen a kért összeg néhány nap alatt átutalásra kerül. 

    További előny, hogy a törlesztőrészletek kiszámíthatóak, hiszen a személyi hitelek a választott futamidő (akár 7-8 év) alatt végig fix kamatozásúak, így azoknak is ideális lehet, akik biztonságos és könnyen tervezhető kölcsönt keresnek. 

    Hiteligénylés előtt ugyanakkor nagyon fontos kideríteni, hogy mit vár el a bank a kölcsönért cserébe és a gyors eljárás érdekében összekészíteni a szükséges dokumentumokat. Az alábbiakban összefoglaltuk, hogy kik és milyen feltételekkel igényelhetnek 2024-ben személyi kölcsönt, és az elinduláshoz is szolgálunk néhány fontos tanáccsal.

    Személyi hitel igénylés feltételei 2024-ben

    Egy személyi kölcsön igénylése tehát jóval könnyebb és gyorsabb, mint egy jelzáloghitelé, hiszen a fedezetet nem igénylő hitelek mögött nincs ingatlanfedezet, egyedül az igénylőkkel szemben vannak elvárások. Az alapvető igénylési feltételek közé sorolhatók az ügyfél életkorára és jövedelmi helyzetére vonatkozó elvárások, arra azonban érdemes figyelni, hogy ahány bank, annyi szokás, vagyis a pénzintézetek hitelbírálati gyakorlata igen eltérő. 

    A legtöbb banknál 18 és 70 éves kor között igényelhetünk személyi kölcsönt, egyes bankoknál ennél szigorúbb eljárás is tapasztalható, nem ritka, hogy inkább 21-23 éves kortól, vagy éppen 65 éves korig lehetünk hitelképesek.

    Jövedelmi és munkaviszony elvárások

    Abban is jelentős az eltérés, hogy:

    • mekkora az a minimális jövedelem, amellyel egyáltalán szóba állnak velünk,
    • a választott hitelösszeghez mekkora jövedelem beérkezését várja el a pénzintézet, vagy akár abban is, hogy
    • milyen jövedelemtípusokat fogadnak el. 

    A minimálisan elvárt jövedelem a minimálbérnek megfelelő összeg, de ez csak kisebb kölcsön igénylésére lehet elegendő, alacsony törlesztőrészlettel, 1-2 éves futamidőre. A jövedelem mértéke és az egyéb tartozások is befolyásolják, hogy mekkora törlesztőrészletet enged a bank bevállalni, amelyet a JTM rendelet is szabályoz. 

    JTM maximális mértéke személyi kölcsön és babaváró esetén_2023. Július 1-től.

    A JTM kapcsán a bankok korábban is számoltak valamekkora megélhetési költséggel, így a meglévő törlesztéseken felül ennek is bele kell férnie a havi jövedelembe. Az infláció száguldása ugyanakkor azt hozta magával, hogy a pénzintézetek természetszerűleg magasabb költséggel számolnak, hiszen minden megdrágult. Ez pedig azok számára lehet rossz hír, akiknek a bevétele az infláció mértékénél kisebb mértékben nőtt, mert az előző évekhez képest így kisebb hitelösszeget remélhet.

    Ötlet
    Tudd meg néhány kattintással, hogy jövedelmed alapján mennyi személyi hitelt igényelhetsz a Bankmonitor kalkulátorával!

    A megfelelő munkaviszony szintén kardinális kérdés. Alkalmazottak esetén a legideálisabb, ha határozatlan munkaviszonyban dolgoznak, már letöltött próbaidővel. Vállalkozók számára jó, ha legalább 1 lezárt üzleti évvel rendelkeznek. Nyugdíjasok szintén kaphatnak személyi hitelt, sőt, a biztos jövedelem előnyt élvez a bank szempontjából.

    A készpénzben kapott jövedelem továbbra is elutasításra adhat okot, a bankok 3-6 havi bankszámlakivonat bekérésével ellenőrzik az igénylők jövedelmének beérkezését és pénzügyi magatartását. Emiatt félő, hogy kizáró ok lehet, ha például valaki a jövedelme jelentős részét szerencsejátékra költi, vagy egyenlegét minden hónapban teljes egészében felhasználja, esetleg negatív tartományba kerül.

    Alapesetben mindenhol kizáró ok a cselekvőképtelenség, a magyar személyazonosításra alkalmas okirat, illetve egy hazai, bejelentett lakcím hiánya, valamint, ha negatív státusszal szerepelünk a KHR-ben (régi nevén BAR).

    Ha az életkori, munkaviszony vagy jövedelmi oldalról nem felel meg valaki egy adott banknál, attól még máshol nem feltétlen az elutasítás. A bankok közötti hitelbírálati különbségek miatt eleve érdemes egy független pénzügyi szakértő segítségét kérni, aki a megfelelő pénzintézethez tud irányítani, sőt, az egyéni élethelyzetnek és az igényeknek leginkább megfelelő, legkedvezőbb hiteltípust és konstrukciót tudja javasolni.

    Az igényléshez szükséges dokumentumok

    A gyors igénylés érdekében már a szakértő felkeresése előtt összekészíthetjük a szükséges dokumentumokat:

    • személyazonosító okmány (érvényes személyi igazolvány, jogosítvány, vagy útlevél), lakcímkártya és adókártya,
    • alkalmazottak számára a munkáltató által kiállított jövedelemigazolás,
    • vállalkozók esetén a NAV jövedelemigazolása és a köztartozás-mentesség igazolása,
    • cégtulajdonosok esetén a bank a cég helyzetébe is kérhet betekintést és egy vagy több lezárt üzleti év teljesítésére is szükség lehet,
    • nyugdíjasok esetén szükség lehet a nyugdíjhatározatra is, de ha bankszámlára érkezik a nyugellátás, elég lehet 1-3 havi számlakivonat is,
    • 3-6 hónapra visszanyúló bankszámlakivonatok, esetleg közüzemi, vagy telefonszámla.

    Hogyan indítsd a személyi hitel igénylést 2024-ben?

    Személyi kölcsönt kereskedelmi bankoknál és független pénzügyi tanácsadókon keresztül igényelhetsz. Ugyanakkor nem mindegy hol indulsz el, hiszen a banki feltételek és az eljárás más és más lehet a pénzintézeteknél. Emiatt is érdemes egy független szakértővel karöltve elindulni, aki megspórolja a felesleges köröket és objektíven össze tudja hasonlítani az elérhető ajánlatokat. Ezzel rengeteg időt és pénz spórolható. 

    Ma már akár kényelmesen, otthonról is van lehetőség összehasonlítani a személyi kölcsön ajánlatokat, sőt az igénylés is elindítható néhány kattintással. Kalkulálj a Bankmonitorral!

    Mennyi pénzre van szükséged?
    Ft
    év
    Bankmonitor
    Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
    Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
    Még nem nem adtál meg jövedelmet!
    Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
    Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
    hitel évre
    Havi törlesztőtől
    THM-től
    Beállításaid alapján ezekkel a
    kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
    A részletes eredményeidet
    email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
    • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
    • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
    • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
    Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
    A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
    Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

    Az eredményeket elküldtük az email címedre.
    Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
    Itt folytasd az igénylésed
    Plussz adataiddal eléred
    előzetes hitelminősítésed eredményét
    személyre szabott hitelajánlatodat
    Hirdetés
    Hirdetés