Szigorítást terveznek a bankok a vállalkozói hitelpiacon

Szigorítást terveznek a bankok a vállalkozói hitelpiacon
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-05-09
 

A hitelfeltételek és a kereslet az első negyedévben nem változott a vállalati hitelpiacon. A következő hónapokban a bankok negyede tervez szigorítást. Az üzleti célú ingatlanfejlesztés területén jóval borúsabb a kép: a bankok harmada már lépett és a kockázatok erősödésével ez a trend a következő hónapokban is várhatóan folytatódik.

A bankok összességében nem változtattak a vállalati hitelfeltételeken az első negyedévben. Az év második és harmadik negyedében azonban a piaci szereplők nettó 25 százaléka tervez szigorítást  a Magyar Nemzeti Bank friss hitelezési felmérése szerint.

Magasabb önerő és fedezeti előirások

A hitelezési vezetők a hitelfeltételek várható szigorítását

  • a bizonytalanná váló gazdasági kilátásokkal és
  • iparágspecifikus problémákkal indokolták a jegybank felmérése során.

A tervezett változások

  • elsősorban a felárak növekedését és
  • az adósok szerződéses kötelezettségvállalásainak szigorodását jelentik. (Gondolva itt a magasabb önerőre, illetve a fedezeti előírásokra.)

Hirdetés

Hirdetés

Csökkenhet a hitelkereslet

A negyedév során az általános kamatszínvonal emelkedésének hitelkeresletet mérséklő hatását ellensúlyozta a vállalatok megnövekvő készletfinanszírozási szükséglete. A vállalati hitelek iránti kereslet összességében változatlan maradt a jegybank összefoglalója szerint.

Add meg további adataidat és részletesen tájékoztatunk!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Nézd meg, hogy mennyi hitelt kaphat a céged!
NHP
Bankmonitor
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Jó hírünk van, az eddig megadott adatok alapján céged hitelképesnek bizonyult!

Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra:

  • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
  • Milyen futamidő mellett?
  • Mi a különbség a bankok között?
  • Hogyan kerüld el a buktatókat?
NHP
Nincs jó hírünk
  • Sajnáljuk, de céged nem alkalmas hitelfelvételre, több szempontból sem.

A következő fél évben a kamatkörnyezet emelkedéséből fakadóan a kis- és mikrovállalatok valamint a hosszú lejáratú hitelek esetében a kereslet csökkenésére számít az MNB felmérésében részt vevő válaszadók 14, illetve 17 százaléka. (A jegybanki felmérés során megkérdezett bankok részesedése a vállalati hitelpiacon 95 százalék. A bankok hitelezési vezetői április 1-20. között válaszoltak a kérdésekre.)

Bankmonitor vélemény
A mikro-, kis- és középvállalatok számára a következő hetek legfontosabb kérdése, hogy lesznek-e újabb működésük finanszírozását támogató programok. Az elmúlt időszakban számos cég vette például igénybe a Széchenyi Kártya Program GO! keretében nyújtott kedvezményes hiteleket, ezek azonban a jelenlegi feltételekkel csak június végéig állnak rendelkezésre. 

Van, ahol már szigorítottak a bankok

Az üzleti célú ingatlanhitelek feltételein a bankok nettó értelemben vett 36 százaléka már az év első negyedévében is szigorított az iparágspecifikus problémák és a csökkenő kockázati tolerancia következtében. Előretekintve az intézmények nettó 29 százaléka helyezett kilátásba további szigorításokat.

A lakásprojekteknél a válaszadók nettó 65 százaléka tervez szigorítani a szektort érintő kockázatok (emelkedő finanszírozási és kivitelezési költségek, áfa és egyes otthonteremtési támogatások kifutása) hatására.

A logisztikai központok kivételével valamennyi üzleti célú ingatlan finanszírozása iránt csökkenő keresletet tapasztalt a válaszadók 40 százaléka. Ez a banki várakozások szerint a következő fél évben is folytatódhat minden kategóriát érintve.

Hirdetés
Hirdetés