Tavaly megfizettél már egy vételárrészletet? Az áfa-visszatérítést ez nagyon megnehezítheti!

Tavaly megfizettél már egy vételárrészletet? Az áfa-visszatérítést ez nagyon megnehezítheti!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-03-18
 

A 2021-től elérhető otthonteremtési támogatások  elnyeréséhez számos feltételt szükséges teljesíteni, az átmeneti időszakban – a tavaly elkezdett vásárlásokra, építkezésekre – azonban speciális szabályok érvényesek. A Bankmonitor.hu szakértői az adó-visszatérítési támogatáshoz kapcsolódó speciális szabályokat szedték össze: több esetben a Pénzügyminisztérium segítségét kérve.

Az új lakástámogatásokkal kapcsolatos elvárások közül számos kizárólag egy átmeneti időszakra érvényes: azon családokra, akik 2020-ban már elkezdték a lakáscéljuk megvalósítását. Az átmeneti szabályok ismerete leginkább az adó-visszatérítési támogatás szempontjából lehet lényeges. (Az új lakások vásárlásához kapcsolódó adót lecsökkentették 27 százalékról 5 százalékra. Ráadásul az 5%-os adót is vissza lehet igényelni, amennyiben a vásárláshoz csok támogatást is igényel a család.) Számukra két esemény időpontja lehet fontos:

  • Az adásvételi szerződést még 2020-ban, vagy már idén kötötték?
  • Megfizettek már 2020-ban vételárrészletet? (Itt lényeges lehet a megfizetett részlet adótartalma is.)

Ezek alapján a Bankmonitor szakértői 4 különböző élethelyzeten keresztül mutatnák be a visszaigényelhető áfa nagyságát.

Hirdetés

Hirdetés

1. A család idén fizeti az első vételárrészletet és az adásvételi szerződést is 2021-ben kötik meg

Ez a legtisztább helyzet, hiszen minden az új szabályok bevezetését követően történt. A család által megfizetett vételár 5% áfát fog tartalmazni, melyet vissza is igényelhetnek, amennyiben csok-ot is kérnek a vásárláshoz. Ez 40 millió forintos vételár esetén 1,9 millió forint visszatérítést jelent, melyet a bank a vételár utolsó részeként fog elutalni az eladónak. Fontos, hogy az adóvisszatérítést a csok támogatással együtt szükséges megigényelni.

Bankmonitor
Mennyi család- és lakástámogatást kaphatsz 2023-ban?

  • CSOK támogatás
  • CSOK-hitel
  • ÁFA kedvezmény
  • Illetékmentesség
  • Babaváró hitel
Több millió forintot nyerhetsz a jó döntéssel!
Bankmonitor
Ft
Babaváró hitelt csak házaspárok igényelhetnek!
Ft
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Sajnos nem vagy jogosult támogatás és Babaváró hitel igénybevételére!

A részleteket e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

  • Miért nem vagy most jogosult támogatásra?
  • Hogyan lehetnél jogosult?
  • Szakértőink segítenek bármilyen kérdésedben!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.

A részleteket e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

  • Miért nem vagy most jogosult támogatásra?
  • Hogyan lehetnél jogosult?
  • Milyen egyéb finanszírozási lehetőségeid vannak?
Add meg elérhetőséged és elküldjük a lakástámogatások részleteit e-mailben.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy kalkuláltál!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!

2. Tavaly kötötte az adásvételi szerződést a család, azonban valamennyi vételárrészletet idén fizetnek meg

Ez is egy elég tiszta szituáció: idén fizet meg minden részletet a család, ezért a teljes vételárra az 5%-os áfa lesz az irányadó. Ezt a teljes adót is visszakaphatják, amennyiben családi otthonteremtési kedvezményt is kérnek a vásárláshoz.

Ez egy 40 millió forintos vételár esetén továbbra is 1,9 millió forint visszatérítést jelentene. A bankhoz a csok támogatás igénylésével egy időben szükséges benyújtani az adó-visszatérítési támogatás kérelmét is.

3. A család tavaly már megfizette előlegként a vételár egy részét, az adásvételi szerződést viszont idén kötik csak meg

Könnyen előfordulhat, hogy a család már tavaly kifizette a foglalót a kivitelezőnek, az adásvételi szerződés megkötésére viszont csak idén kerül sor. Például azért, hogy az illetékmentesség érvényes legyen a vásárlásra. Ebben a helyzetben az adó-visszatérítés sorsa azonban nem is olyan egyértelmű.

A legfontosabb kérdés az, hogy milyen adótartalommal fizette meg a család a tavalyi részletet? Amennyiben 27%-os adótartalmú számla került kifizetésre tavaly, akkor a család az egész vételár adó-visszatérítési lehetőségét elbukhatja. A Pénzügyminisztérium állásfoglalása alapján ugyanis a teljes vételárról 5%-os adótartalmú számlára lenne szükség.

…egyáltalán nem lehetnek jogosultak az adó-visszatérítési támogatásra, ha az adásvételi szerződésben szereplő vételárról vegyesen, azaz 27%-os és 5%-os adótartalommal kiállított számlákkal fognak rendelkezni.

Vagyis a tavaly megfizetett vételárrészlet miatt bizony a teljes adó-visszatérítést elveszíthetik.

Más a helyzet akkor, ha a tavalyi vételárrészletről is 5 százalékos adótartalmú számlát állítottak ki. (Ilyen akkor lehetséges, ha a projekt még 2018 novembere előtt kapott építési engedélyt.) Ebben az esetben ugyanis a teljes vételárról 5 százalékos adótartalmú számla lesz végül kiállítva. Ugyanakkor az adót csak az idén megfizetett részletek után lehet visszaigényelni!

Ha például a vételár 40 millió forint lenne, amelyből a tavaly évben 10 millió forintot kifizetett – 5 százalékos áfával – már a család, akkor a visszaigényelhető adó összege 1,43 millió forint lenne. (Gyakorlatilag az idén megfizetésre kerülő 30 millió forint adótartalma.) Az adó-visszatérítést a csok támogatással egy időben szükséges megigényelni, a kapott összeget utolsó vételárrészletként az eladónak fogja utalni a bank.

4. Tavaly kötötte az adásvételi szerződést a család és tavaly már meg is fizették az első vételárrészletet

Jelen helyzetben is kulcskérdés a 2020-ban megfizetett részlet adótartalma: a család nem lesz jogosult az adó-visszatérítési támogatásra, amennyiben 27%-os áfa-tartalmú számlát kapott a tavalyi részletről.

Ha 5%-os adótartalmú számlát kapott a család a tavalyi vételárról, akkor jogosult lehet a hátralévő részletek adójának visszatérítésére, sőt akár a teljes vételár áfáját is visszakaphatja. Ez utóbbira azért lenne lehetőség, mert az adásvételi szerződést már tavaly megkötötték. Ehhez azonban szükséges még elvárás az is, hogy a családi otthonteremtési kedvezményen felül a teljes vételárat fizesse meg az eladó részére. (Ez azt is jelenti, hogy az adóvisszatérítés összegét jelen esetben a vevő kapja a saját számlájára.)

Ugyanakkor ebben a helyzetben nem elvárás az sem, hogy a csok igénylésével egy időben adja be a kérelmet a vevő az adóvisszatérítési támogatásra. Az áfa-visszatérítést ugyanis jelen helyzetben a Pénzügyminisztérium állásfoglalása alapján utólag is meg lehet igényelni.

az igénylő – ugyanezen adásvételhez – korábban CSOK-ot is igényelt és arra jogosulttá vált 

Fontos, hogy csak ebben az egyetlen, speciális esetben térhet el a két támogatás igénylésének időpontja.

 

Hirdetés
Hirdetés