Tavaszi nagytakarítás – tedd rendbe hiteledet, bankszámládat is

Tavaszi nagytakarítás – tedd rendbe hiteledet, bankszámládat is
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-04-26
 

A tavaszi napsugarak még csak épphogy pisklákolnak, de a természet már javában jelzi újjászületését. Ilyenkor nemcsak a ház körül és az otthonunkban érdemes a szokásosnál is ragyogóbb tisztaságot varázsolni, de pénzügyeinkben sem árt némi nagytakarítás. Mutatunk néhány tippet, amit ha megfogadsz, garantáltan jobban fogod magad érezni!

1. Újítsd meg!

Az otthon kitakarítása, csinosítása mellett érdemes átgondolni, milyen felújítási munkákra lenne szükség, mik azok, amiket már egyébként is jó ideje rendbe kéne tenni kívül-belül. Ilyen feladatok lehetnek például egy tisztasági festés, egy konyha- vagy fürdőszobafelújítás, a burkolatok cseréje a nappaliban, vagy a szobákban.

Ha pedig nagyobb, korszerűsítési munkák is szóba jönnek, érdemes megfontolni a lakóhely energetikai fejlesztését, hiszen ezek a munkálatok jelentősen javítják az otthon komfortfokozatát, ami később a rezsiszámlán is látszani fog. Például gondoskodhatsz a lakás vagy ház hőszigeteléséről, a nyílászárók cseréjéről, esetleg a fűtési rendszer modernizálásáról.

2022. december 31-ig ráadásul még a Lakásfelújítási támogatás is szuperül kihasználható az otthon felújítására és korszerűsítésére, amivel a legalább egy gyermeket nevelők juthatnak hozzá akár 3 millió forint vissza nem térítendő támogatáshoz. A konstrukció részleteiről az erről szóló oldalunkon tájékozódhatsz, illetve olvashatsz a támogatáshoz kapcsolódó, kedvezményes kamatozású Otthonfelújítási hitelről is.

Hirdetés

Hirdetés

2. Szelektálj!

A nagytakarítás remek alkalom arra, hogy egy kupacba gyűjtsd azokat a régi ruhákat, holmikat, kütyüket, használati- és dísztárgyakat, amiket már csak kerülgetsz, vagy pakolgatsz jobbra-balra. A szelektálás után a mások számára még hasznos dolgokat add, vagy ajándékozd el, esetleg ha teheted, ajánld fel rászorulók részére.

A szelektálás pedig a szolgáltatásokra is vonatkozik, érdemes tehát vetned egy pillantást a TV, internet, mobil, újság, esetleg online szolgáltatásaid előfizetéseire is. Amelyeket egyáltalán nem, vagy csak nagyon ritkán használsz, mondd le, ami pedig nélkülözhetetlen, tekintsd át a szerződés részleteit és járj utána, hogy kaphatsz-e kedvezőbb ajánlatot. A legtöbb esetben még szolgáltatót sem kell váltanod, ha kedvezőbb ajánlatot szeretnél megcsípni.

Érdemes átgondolnod vásárlási szokásaidat is, napjaink bizonytalan gazdasági helyzetében és a drasztikus áremelkedések közepette próbálj mértéktartóbb lenni. Például hozd újra divatba a kölcsönzés intézményét. Ha például biciklitúrára vagy síelni csak évente egyszer mentek a családdal, akkor ne vásárolj mindenkinek külön felszerelést, hanem kölcsönözzetek. Vagy ha a családtagok közül bárkinek megtetszik egy könyv, nézzétek meg először, hogy elérhető -e a könyvtárban, esetleg beszerezhető -e olcsóbban antikváriumban, esetleg adok-veszek, csere-bere csoportokban a közösségi oldalakon.

3. Vizsgáld felül!

A tavaszi nagytakarítás remek alkalom arra, hogy ne csak környezetedben, de pénzügyeid háza táján is körülnézz és rendet rakj. Egyébként is érdemes időnként felülvizsgálni a szolgáltatásaidat, hiszen könnyen előfordulhat, hogy a korábban igényelt bankszámlacsomagnál vagy hitelnél jóval kedvezőbb konstrukciót is találsz.

Bankszámla szolgáltatásod kapcsán nézd meg, hogy mennyit kell fizetned érte havonta, évente. Tudtad, hogy a bankod minden évben küld egy díjösszesítőt, ami az elmúlt év összes bankszámlához kapcsolódó díjairól tájékoztat? Ez az értesítő minden év január 31-ig megérkezik, így ha év elején nem jártál utána a költségeknek, épp itt az ideje. 

Ha azt látod, hogy éves szinten több ezer, esetleg több tízezer forintot költesz csak bankolásra, szinte biztos lehetsz benne, hogy létezik sokkal kedvezőbb konstrukció is számodra. A legtöbb bank számlacsomag ajánlatáról pillanatok alatt összehasonlítást készíthetsz a Bankmonitor bankszámla kalkulátorával. Állítsd be személyes bankolási szokásaidat és lesd meg a releváns eredményeket. Ráadásul ma már a bankváltás is egyszerűbb, mint gondolnád!

Ha pedig új bankszámlát választasz, egyidejűleg a szokásaidat is érdemes átgondolni, megújítani. Kezdj tiszta lapot, kapcsold ki a költséges sms értesítéseket és válts díjmentes mobilos értesítésekre (push notification), gondold át a napi pénzügyi rutint: Be van állítva az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség a számládhoz? Elegendő számodra ennyi készpénz? Ha a válaszod nem, akkor nézd meg, igényelhetsz-e prémium bankszámlát, VIP előnyökkel.

4. Nézd át a hiteleidet!

Ha korábban hitelt vettél fel, azt is érdemes most átnézned, és nem csak költségoldalról. Ha például változó kamatperiódusú lakáshiteled van – amit most a kamatstop véd – érdemes még a kamatrögzítés vége előtt lecserélned egy biztonságosabb, fix kamatozású konstrukcióra.  A jócskán emelkedő hitelkamatok a kamatstop után ugyanis komolyan rányomják bélyegüket a meglévő lakáskölcsönök költségeire. 

De nem csak a változó kamatperiódusú konstrukcióval rendelkezők kerülhetnek jelentős anyagi előnybe egy hitelkiváltással. A meglévő kölcsönök felülvizsgálatát egyébként is rendszeresen ajánlott elvégezni, hiszen könnyen találhatsz az elavult, drága konstrukció helyett sokkal kedvezőbb és adott esetben kiszámíthatóbb, biztonságosabb megoldást.

Korábbi cikkünkben bemutatunk 5 élethelyzetet amikor a hitelkiváltás a jelenlegi, emelkedő kamatkörnyezetben is jövedelmező döntés lehet.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

5. Spájzolj!

Ha van miből spórolni, akkor kötelező. Napjainkban régen nem látott szintű áremelkedés van, a fogyasztói árak drágulását az élet minden területén tapasztalhatjuk. Ilyenkor a megtakarítás fontossága még inkább felértékelődik.

Ideális esetben, ha nem várt pénz áll a házhoz, teljes egészében félre lehet tenni. Ilyen lehet például egy örökség, egy munkahelyi bónusz, egy nagyobb érték eladásából származó összeg. Ezeket érdemes nem készpénzben, hanem olyan helyen tárolni, ahol nem férünk hozzá könnyen és ahol a többi, rendszeres bevétellel nem keveredik.

Ha pedig nem teszed el teljes egészében, hanem egy részéből visszafizeted a korábbi adósságokat, vagy ebből finanszírozod otthonod korszerűsítését, akkor ezek is jelentős összegekkel csökkenthetik a jövőbeli kiadásaidat. Emellett pedig a rendszeres megtakarítás sem maradhat el, a havi bevételek egy kisebb részét (például 10 százalék) azonnal egy elkülönített megtakarítási számlára lehet helyezni.

A nagytakarítás alkalmával a meglévő megtakarítási, befektetési portfólió felülvizsgálata is célszerű. Ehhez vedd figyelembe az aktuális gazdasági helyzetet is, ne dönts érzelmi alapon, hirtelen felindulásból. Az alapos tájékozódás kulcs a megalapozott döntéshez, így ha bizonytalan vagy, egy megbízható befektetési szakértő segítsége kézenfekvő lehet.

A Bankmonitor szakértői összegyűjtöttek 5+1 remek tippet, hogy könnyebben elérd a megtakarítási célodat. Olvass bele!

Pozitív hatások

A takarításnak – akár házimunka, akár pénzügyi rendrakás – nekiállni sokszor igen nehézkes, hiszen a legtöbbünk számára semmi szórakoztató nincs benne, inkább időigényes és fárasztó. 

Ugyanakkor csak nekiállni nehéz és számos vitathatatlan előnye van. A nagytakarítás testmozgásnak is kiváló, emellett stresszűző és a végeredmény egy egészségesebb, rendezett otthon. A pénzügyi nagytakarítás ráadásul a pénztárcádat is kíméli, a munka oroszlánrészét pedig a Bankmonitor független pénzügyi szakértőire bízhatod.

 

Hirdetés
Hirdetés