Tényleg a Mikulás hozza meg a szerencsét a befektetőknek?

Tényleg a Mikulás hozza meg a szerencsét a befektetőknek?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-12-06 Frissítve: 2021-08-06
 

A decemberi időszak a tőzsdéken is elhozza az ünnepi hangulatot, ugyanakkor megnyílik a lehetőség még arra, hogy a befektetők egy nagyobb nyereséget is zsebre tegyenek. A Mikulás-rali évről-évre várt jelensége legalábbis ezt sejteti, ami mögött elsősorban a befektetők várakozásai, és az év végi időszak sajátosságai állnak. Ugyanakkor a biztosra menve jobban járhatsz, ha inkább hosszú távon gondolkodsz, és kevésbé s szezonális hatások szerint fektetsz be. A CashMester legújabb részében a Mikulás-rali jelenségét jártuk körül, és azt, hogy mit jelent ez számodra.

 Mi történt pontosan?

Régóta terjengő legenda a befektetők között, hogy az év végi hajrában jelentős emelkedés bontakozik ki a tőzsdéken, amivel az ünnepi szezonban is jelentős hozamra lehet szert tenni. Találó módon el is nevezték a jelenséget Mikulás-ralinak, aminek ugyan van valóságalapja, de azért nem árt szkeptikusnak lenned vele.

Hirdetés

Hirdetés

Mit jelent ez magyarul?

A Mikulás-rali jelenségére a részvénypiaci hozamokat vizsgálva lettek figyelmesek a befektetők, ugyanis azt tapasztalták, hogy a decemberi átlaghozam lényegesen magasabb lehet a többi hónaphoz képest. Mint az amerikai részvénypiac elmúlt 70 éves adatai alapján kiderült, az utolsó hónapban az átlagos emelkedés mintegy 1,4%-os, míg az év többi részében átlagosan 0,6%-os volt.

Persze ez nem azt jelenti, hogy erre bármilyen stratégiát is érdemes lenne alapozni, hiszen a jelenség évről-évre is eltér, ráadásul nem is minden részvénypiacon érvényesül. Sokan azt mondják, hogy az év végi emelkedés valójában csak egy önbeteljesítő jóslat. Vagyis azért emelkednek a tőzsdék, mert azt nagyon sok befektető elhiszi és tudatosan készül is rá, ami felhajtja az árfolyamokat. Ugyanakkor találni más magyarázatokat is, amelyek az év végi sajátos befektetői viselkedést emelik ki:

  • az ünnepi hangulat következtében általában is optimistább a befektetői vélekedés a piacról, kilátásokról
  • az év végével lecsökken a kereskedési aktivitás, ugyanakkor a profi befektetők ilyenkor is tevékenykednek a piacon és könnyebben megmozgatják az árakat
  • az alapkezelők szeretik csinosítgatni az eredményeiket, elkezdenek betárazni a jobban teljesítő papírokból, vagy éppen kiszórják a rosszul teljesítőket
  • ott vannak az adóoptimalizálási szempontok is, hiszen megéri minden olyan lehetőséget megragadni, amivel adót lehet spórolni
  • mindenképp lényeges, hogy sokan az ekkor érkező bónuszukat öntik rá a piacra, ami természetesen erősíti a részvénypiaci emelkedést

Miért kellene engem érdekelnie?

Még ha a statisztikák bizonyítják is a többlethozammal kecsegtető időszakok létezését a tőzsdéken, azonban ezeket nagyon nehéz elcsípni. Ráadásul attól, hogy a piac egésze emelkedik, a nagy átlaghoz képest az egyedi részvények árfolyama nagyon eltérhet. Nyilván akkor járnál jól, ha az egész részvénypiacot lekövető passzív alapba fektetsz, de ezeknél sem érdemes az időzítési döntésekre alapozni.

Azt biztos, hogy aktuálisan mindenkori csúcsukon vannak a részvénypiacok, sokan pedig már az összeomlásról beszélnek hónapok óta. A mostani környezet még hangsúlyosabbá teszi az időtáv szerepét, vagyis csak akkor érdemes kockázatni, ha legalább 5 évig tudod nélkülözni a pénzed.

Mivel kiszámíthatatlan a részvénypiacok alakulása, a magasabb hozam reményében olyan alapot érdemes keresned, amely aktívan keresi a befektetési lehetőségeket. Így beillik a logikába az abszolút hozamú alapok vásárlása, vagy ha igazán hosszú távon gondolkozunk egy részvényalap is.

Hasonló témákról értesülhetsz a Bankmonitor legújabb CashMester című hírleveléből. Ha szeretnél gyorsan, praktikus információkhoz hozzájutni hetente egyszer, amiből forintosítható hasznod származhat, akkor regisztrálj. Megéri!

Iratkozz fel hírlevelünkre

Csatlakozz te is a több mint 160 000 feliratkozott olvasónkhoz és értesülj elsők között a gazdasági hírekről és a legjobb pénzügyi ajánlatokról.

Hirdetés
Hirdetés