Történelmi mélyponton a forint árfolyama, elérkezhet a 370-es árfolyam korszaka?

Történelmi mélyponton a forint árfolyama, elérkezhet a 370-es árfolyam korszaka?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-11-22 Frissítve: 2022-06-10
 

A forint a mai napon tovább gyengül a főbb devizákkal szemben. Már csak egy hajszálra vagyunk attól, hogy 370 forintot kelljen fizetni egyetlen euróért. De miért is lényeges a forint árfolyama? 

A múltheti kétlépcsős kamatemelést követően igencsak meglepő lehet, de a forint újra gyengülni kezdett. 2021. november 22-én, valamivel 11 óra előtt 369,94 forintot kell fizetni egy euróért. Több tényező is közrejátszhat a forint gyengülésében: a járványhelyzet fokozódása a régióban, a dollár erősödése, Magyarország és az Európai Unió viszonyának alakulása…

Ami biztosnak látszik, hogy a forint nem tudott tartósan, érdemben erősödni a múlt heti 0,7 százalékpontos kamatemelést követően. De mire is lehet hatása a gyenge forintnak?

  • A külföldre vágyók, külföldről vásárlók számára a gyenge forint rossz hír, hiszen számukra több forintra lenne szükség az utazáshoz, vásárláshoz.
  • Az exportálók számára azonban pozitívum lehet a gyenge forint. Hiszen ők az eladott portékájukért kapott euróból, dollárból több forintot tudnak vásárolni.
  • Az inflációra negatív hatással lehet a gyenge forint: hiszen az importált árukért, anyagokért fizetendő ár – legalábbis hazai fizetőeszközben kifejezve – a forint gyengülésével folyamatosan emelkedik.
  • A magas infláció pedig újabb erőteljes kamatemelésekhez vezethet.
  • A magasabb pénzpiaci hozamok pedig a közeljövőben begyűrűzhetnek a hitelkamatokba is. Vagyis a kölcsönök idővel megdrágulhatnak.
  • Természetesen a magas pénzpiaci hozamok jó hírrel szolgálhatnak a befektetőknek. Hiszen idővel a betétek, megtakarítások hozama is emelkedni fog a magasabb pénzpiaci hozamok hatására.

Ebből már látható, hogy a forint árfolyama nem csak azoknak lényeges, akik külföldi devizát szeretnének venni, vagy épp eladni: ezért is kiemelten fontos nyomon követni hazai fizetőeszközünk árfolyamának alakulását.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Hirdetés