Ügyvéd a lakásvásárláshoz: ezekre nagyon figyelj

Ügyvéd a lakásvásárláshoz: ezekre nagyon figyelj
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-11-10 Frissítve: 2021-10-08
 

Ha végre megtaláltad a megfelelő lakást, felpörögnek az események. Hitelt kell intézni, ügyvédet kell keresni, adásvételi szerződést kell kötni. Ha nem vagy elég felkészült, könnyen belesétálhatsz a hivatalos ügyintézés és a jogi procedúra csapdáiba. Sok ügyletet láttunk már itt a Bankmonitornál és bizony bőven volt köztük olyan, ami elhúzódott, vagy drágább lett egy rosszul kiválasztott ügyvéd miatt. Adunk néhány tippet, hogy mire figyelj oda, amikor már a szerződésnél tartasz.

Végre megtaláltad az álomotthont, árban megegyeztél az eladóval, indulhat a móka. Függetlenül attól, hogy saját forrásból, vagy lakáshitelből fizeted ki a vételárat, sok mindenre oda kell figyelned. Elsőként az adásvételi szerződés megkötése a legnagyobb falat.

Mire kell figyelned, ha adásvételit kötsz?

Ügyvédválasztásnál nincs legfontosabb szempont, hiszen lakást nem napi gyakorisággal veszel. Ezért mindenre ügyelned kell!

Ügyvédi munkadíj

Rég megdőlt már az a mondás, hogy az ügyvédi munkadíj fixen a vételár 1%-a. Magasabb ingatlanérték esetében akár 0,5%-os díjért is megszerkeszti az ügyvéd az adásvételi szerződést. És persze az sem mindegy, hogy mi van az árban. Fizetni kell-e külön az esetleges módosításért? Földhivatali utánajárást ki intézi?

Szakterület

Itt szokták elkövetni a legtöbben azt a hibát, hogy egyébként teljesen logikusan, ismerős ügyvédet keresnek meg. Ezzel nincs semmi baj. Arra azonban ne felejts el rákérdezni, hogy ingatlan ügyekben van-e tapasztalata, vagy esetleg teljesen más szakterületen tevékenykedik. A hozzá nem értés sok pénzbe kerül.

Mi legyen az adásvételiben? Mire ügyelj?

Az adásvételi szerződésnek is vannak kötelező tartalmi és alaki kellékei. Ha hitelt is igényelsz, akkor különösen körültekintően kell eljárnod, mert az előírások bankonként eltérőek.

Szerencsére minden bank közzéteszi az elvárásait az adásvételi szerződéssel szemben, de mi is szívesen segítünk.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Az ingatlan adásvételi szerződés csak írásban érvényes és lényeges tartalmi eleme a dolog – ebben az esetben a lakás – tulajdonjogának vételár fejében való átruházása. Fontosak még a felek adatai, a vétel tárgya és pontos leírása (cím, hrsz), a vételár, a szerződés érvényessége, birtokba adás, illetékes földhivatal, de bármi egyéb, amit a felek még fontosnak tartanak. Tehát nagyon figyelmesen olvasd át a szerződést és egyeztesd le az adataidat!

Attól, hogy kötsz egy adásvételit, még nem kerül az ingatlan a tulajdonodba. Az is szükséges ugyanis, hogy a tulajdonjogod az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzésre kerüljön. Ehhez az szükséges, hogy ügyvéd ellenjegyezze (vagy közjegyző okiratba foglalja) a szerződést.

Hirdetés

Hirdetés

Mire fontos még figyelni?

Létezik-e az ingatlan az ingatlan-nyilvántartás szerint?

Újépítésű társasházi lakás esetén, megtörtént-e a társasház bejegyzése. Van-e telekátalakítás folyamatban? Ugyanis ha a kiválasztott ingatlan az ingatlan-nyilvántartásban még nem szerepel, akkor azon tulajdonjog sem szerezhető.

Mi van már bejegyezve a tulajdoni lapra?

Ellenőrizd a tulajdoni lapot! Fontos, hogy utánanézz a lakás jogi helyzetének. A tulajdoni lap kikérését ma már ezer forintból is megúszhatod, ne ezen spórolj. Pontosan látod majd, hogy kik a tulajdonosok, van-e haszonélvező, milyen terhek vannak már feljegyezve, van-e bárkinek, bármilyen követelése, a lakás alapterülete a tulajdoni lapon megegyezik-e a valósággal.

Mi a bank elvárása?

Ha lakáshitelt is igényelsz vásárláshoz, akkor érdemes már jó előre tisztában lenni a kölcsönt nyújtó bank adásvételi szerződéssel szembeni elvárásaival.

Ezek jellemzően:

  • a hitelt folyósító bank pontos neve, székhelye;
  • az utolsó részlet megfizetése banki hitelből történik;
  • függőben tartással, vagy tulajdonjog fenntartással történő eladás ténye.

Ha egy szerződés nem megfelelően íródott, a bank előírhatja az adásvételi módosítását. Sajnos a módosítások zömét a bank földhivatal által érkeztetetten kéri. Ebben az esetben ügyvédi ellenjegyzés is szükséges. Nem kellemes összehívni a feleket egy-egy módosításhoz és pénzbe is kerülhet!

Adás-vételi szerződést a bank a hitelbírálat során többször is ellenőrzi. Befogadáskor az ügyintéző, később a fedezetértékelő csoport, majd a bíráló és végül a folyósító.

CSOK az adásvételiben

Ha igényeled a Családok Otthonteremtési Kedvezményét (CSOK), akkor különös figyelmet kell fordítanod az adásvételi szövegezésére. A szerződésben rögzíteni ugyanis, hogy a vételár milyen forrásokból kerül megfizetésre.

A sorrend mindig a következő: saját erő, banki hitel és állami támogatás (jellemzően CSOK). A támogatást ugyanis hiába az Államtól kapod, a bank fogja folyósítani.

A CSOK összegét és fizetési határidejét szintén rögzíteni kell az adásvételi szerződésben.

Támogatás igénylésekor a készpénzben átadott önerőd nem haladhatja meg a vételár 10%-át, különben nem vagy jogosult se támogatott hitelre, se CSOK-ra.

Terhelt ingatlan vásárlás

Amennyiben olyan lakásba szerettél bele, ami hitellel terhelt, nem kell megijedni. Tízből 7 lakáson van hitel. Ilyen esetekben a vételár egy része az eladó bankjához kerül átutalásra. A tehermentesítés történhet önerőből, de banki hitelből is.  Sok apró részletre is figyelned kell!

Mekkora tartozás terheli az ingatlant? Milyen típusú hitel terheli az ingatlant? Mikor fizesd ki az eladó hitelét készpénzből? Ilyen esetben lehetőleg ne fizesd ki az eladó hitelét addig, amíg el nem bírálták a hitelkérelmedet.

Most a téma iránt mélyebben érdeklődőknek szóló rész következik!

Tulajdonjog fenntartás, vagy függőben tartás?

Melyik mit jelent és miért nem mindegy hogyan írja meg az ügyvéd?

Ha a teljes vételár kifizetése nem történik meg a szerződés aláírásakor, az eladó a szerződésben a tulajdonjogát a teljes vételár kifizetéséig fenntarthatja. A legjobb megoldás, ha az eladó tulajdonjogról lemondó nyilatkozatát az ügyvéd letétbe veszi azzal, hogy ha a vételárat az eladó megkapta, akkor azt köteles benyújtani a földhivatalba.

Függőben tartás

A függőben tartás azt jelenti, hogy az eladó már az adásvételi szerződésben visszavonhatatlan hozzájárulását adja ahhoz, hogy a tulajdonjog vevő javára bejegyzésre kerüljön. Mivel az eladó a teljes vételárat csak később kapja meg, a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a tulajdonjog bejegyzés széljegyre kerül a benyújtástól számított 6 hónapos időtartamra. A kérelem mindaddig ott is marad, amíg a teljes vételár megfizetésre nem kerül.

Miért jó a függőben tartás? Azért, mert a széljegyen sorrendiség van. Ami előbb került széljegyre, azt kell előbb elintézni. Így az ingatlant sem újból eladni, sem megterhelni nem lehet. Ami gondot jelenthet a függőben tartásnál, hogy maximum 6 hónapra szól. Ha valami miatt tovább húzódik az adásvétel, akkor újból kell indítani a folyamatot.

Tulajdonjog fenntartás

A tulajdonjog fenntartás teljesen másként működik. A fenntartás nem széljegy, hanem teher. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy máshová kerül a tulajdoni lapon (a tulajdoni lap III. részére). Ez azt jelenti, hogy nem gátolja meg egyéb bejegyzés felvitelét a tulajdoni lapra. Így például fel lehet jegyezni egyéb terhet, végrehajtást, eladás tényét, stb.  Ezt a megoldást csak akkor javasolt választani, ha már a szerződés megkötésekor nyilvánvaló, hogy az ügyintézés tovább fog tartani, mint 6 hónap.

Mikor lehet problémás a tulajdonjog fenntartás?

Egyre gyakoribb, hogy a vételár egy részét lakáshitelből fizeti meg a vevő. Ebben az esetben a tulajdonjog fenntartás kicsit döcögős, mivel a bankok csak akkor folyósítják a kölcsönt, ha a vevő tulajdonjog bejegyzése már legalább széljegyre került a tulajdoni lapon. Magyarra fordítva, az eladó még az előtt lemond a tulajdonjogáról, hogy a pénzt megkapta volna.

Ugye már belátod, hogy miért nem mindegy milyen ügyvédre bízod az adásvételi szerződést? Örömmel vesszük, ha megosztod velünk tapasztalatodat.

Ha szeretnéd megtalálni a legjobb jelzáloghitelt, használd kalkulátorunkat itt.

Ha szeretnéd megtalálni a legjobb lakástakarékot, használd lakástakarék kalkulátorunkat, vagy látogass el otp lakástakarék, fundamenta lakástakarék, erste lakástakarék vagy aegon lakástakarék oldalainkra!

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Címkék
Hirdetés