Új év, új pénzügyi lehetőségek a lakosságnak és a vállalkozásoknak is

Új év, új pénzügyi lehetőségek a lakosságnak és a vállalkozásoknak is
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-01-22
 

Számos pénzügyeinket befolyásoló feltétel változott az új év indulásával, de egyben új lehetőségek is elérhetővé váltak januártól. Ezek megismerésében jelenthetnek támogatást a Bankmonitor szakértőinek írásai.

Miből újíthatod fel az ingatlanod 2023-ban? 

A 2022 nyarán napvilágot látott rezsiváltozások hatalmas felújítási, korszerűsítési lendületet indítottak el Magyarországon. Az Otthonfelújítási támogatást is számos család használta ki, de annak sem kell csüggednie, aki lemaradt, vagy csak 2023-ban vágna bele a munkálatokba. Mutatjuk, mi segíthet a finanszírozásban.

Akár évi egymilliót is spórolhatsz a rezsin, ha felújítod az otthonod

Egy lakóingatlan korszerűsítése akár évi egymillió forintos, csaknem 90 százalékos megtakarítást is hozhat egy friss elemzés szerint. A Bankmonitor szakértői megnézték, hogy egy ilyen típusú ingatlan felújításának hitelből történő finanszírozása milyen feltételekkel lenne megvalósítható.

Hirdetés

Hirdetés

Amit sokan nem tudnak a hitelesek szégyenpadjáról, a KHR-ről!

Futótűzként szaladt végig a magyar médiában a hír nemrégiben, miszerint 12 éve nem tartottak nyilván olyan kevés „rossz adóst” a Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR), mint múlt év végén.  Ez számszerűen 680 ezer mulasztás, de mivel egy személy több hitellel is szerepelhet az adatbázisban, becslések szerint körülbelül félmillió adóst jelent. Ők pedig zömében nem kaphatnak banki hitelt jelenleg. De hogyan lehet bekerülni a KHR adatbázisba, és mikor kerülhet le onnan valaki?

Lakásárak, keresetek, hitelkamatok – Milyen helyzetben vannak jelenleg a lakásvásárlók?

A lakásvásárlás mindig egy nehéz döntés, figyelembe kell venni az önerőnk nagyságát, a lakásárak alakulását, az elérhető támogatásokat és nem utolsó sorban saját igényeinket, szükségleteinket. De milyen helyzetben van egy lakásvásárlás előtt álló család, kedvezőbb a szituáció, mint egy évvel ezelőtt volt? A Bankmonitor szakértői ennek jártak utána.

Végre többet érhet a lakásvásárlók önereje?!

Az elmúlt években jelentősen emelkedtek az ingatlanárak, ez odavezetett, hogy a vásárlásra szánt megtakarítás, az önerő elértéktelenedett. Az elkövetkező időszakban ez a trend megfordulhat. Azokat viszont kellemetlen meglepetés érheti, akik hatalmas fordulatra számítanak.

Mit kell tennünk ahhoz, hogy lakáshitelt kaphassunk? (Videó) 

A lakáshitel igen bonyolult kölcsön, az igényléstől akár 4-6 hét is eltelhet addig, amíg az összeget folyósítják a számlánkra. Ha szeretnénk jelzáloghitelt, akkor érdemes átgondolni milyen lépések állnak előttünk, mire kell odafigyelnünk, mire tudunk előzetesen felkészülni? Ezzel sokszor időt és pénzt spórolhatunk meg. A Bankmonitor szakértői legújabb videójukban összeszedték mire érdemes figyelnünk, ha hitelt szeretnénk.

Ezzel a trükkel akár 2,6 millió forintot nyerhetnek az adófizető lakáshitelesek! 

Kevesen tudják, de már évente 417 ezer forintnyi törlesztőrészlet után kaphatnak állami támogatást az adófizető lakáshitelesek. Ilyen módon a teljes futamidő alatt igen jelentős összegekkel csökkenthető a bank felé saját zsebből visszafizetendő összeg. Ha eddig nem ismerted ezt a lehetőséget, akkor a legjobb helyen jársz!

Már lehet vásárolni az évi 16 százalékos kamatozású államkötvényt

Csütörtöktől jegyezhető az új inflációkövető államkötvény. Az új sorozatok induló kamata 16, illetve 15,25 százalék.

Széchenyi hitel 2023: mely cégek, milyen feltételekkel juthatnak olcsó forráshoz? Mutatjuk!

Egy kiszámítható, évi fix 5 százalékos kamatú hitel a jelenlegi piaci környezetben szinte álomszerű lehetőség egy vállalkozás számára. Tudjuk persze, hogy van ilyen: a Széchenyi Kártya Program keretében két évtizede újabb és újabb lehetőségek nyílnak, a feltételeket azonban folyamatosan hozzáigazítják az aktuális gazdasági helyzethez. Mutatjuk, hogy 2023-ban mely vállalkozások, milyen célra kaphatnak támogatott Széchenyi hitelt.

13 életmentő tipp, ha bankkártyával fizetnél külföldön

Akinek lehetősége van rá, az télen is utazhat, például síelni, de akár egy nyaralás is jól jöhet ilyenkor valamelyik déli, napsütötte országban. Bármi is legyen azonban az úticél, mindig kardinális kérdés, hogy miként intézzük biztonságosan a pénzügyeinket úgy, hogy az minél kisebb költséget jelentsen a számunkra. Az alábbiakban a bankkártyahasználathoz adunk néhány hasznos, gyakorlati tippet.

Hirdetés
Hirdetés