Új lakást szemeltél ki? Mutatjuk, hogy érdemes a CSOK-ot igényelni!

Új lakást szemeltél ki? Mutatjuk, hogy érdemes a CSOK-ot igényelni!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-11-28 Frissítve: 2021-08-06
 

„Azt szeretném megkérdezni, hogy amennyiben most vásárolok 2019 áprilisában elkészülő projektben lakást, akkor leghamarabb mikor tudom a CSOK-ot igényelni? Ha most igénylem, akkor van-e lehetőség rendelkezésre tartásra és van-e biztosíték arra, hogy a projekt befejezésekor azt folyósítják is?” A kérdés a Bankmonitor egyik érdeklőjében merült fel és a szakértőnk most a választ is megadja.

Rendkívül jól megy az új építésű lakások piaca, a fővárosban gyakorlatilag mindenütt építkezésekbe lehet futni, de a vidéki nagyvárosokban is egyre több projektet látni. Az sem véletlen, hogy az érdeklődőnk az ingatlanvásárláshoz a CSOK-ban is gondolkodik, hiszen 3 meglévő vagy vállalt gyermek mellett akár 10 millió forintos támogatást is lehetséges igényelni. Ráadásul ez 10 millió forintos 3%-os fix kamatozású hitellel is kiegészíthető, tehát akár 20 millió forint is rendelkezésre állhat a vásárláshoz.

Szerencsére a 2016-os változások értelmében a CSOK-ot már építés alatt álló társasházi lakás megfinanszírozására is lehet igényelni. Ugyanakkor azzal is számolnod kell, hogy a CSOK-ot illetve az azt kiegészítő lakáshitelt csak abban az esetben folyósítja a bank, ha a lakás már átadásra került, vagyis rendelkezik önálló albetéttel, vagyis helyrajzi számmal.

Tehát ez azt jelenti számodra, hogy a kivitelezővel kötött adásvételi szerződésnek megfelelő összegeket az átadásig önerőből szükséges teljesítened (ezt jellemzően a készültségi foknak megfelelő ütemezésben várják el). Így alapvetően a saját megtakarításod nagysága is behatárolja a lehetőségeidet.

Az is nehézséget okoz, hogy a CSOK és az azt kiegészítő hitel kérelmét hiába indítod el most, a banki döntésnek egy meghatározott érvényességi ideje van. Ez bankonként eltérő, de jellemzően 60-90 napos lehet, ezalatt pedig alá kell írni a szerződést is a bankkal.

Kalkulátorunkkal könnyedén megnézheted, hogy jogosult lehetsz-e a CSOK-ra, és mennyi támogatást kaphatsz!

Bankmonitor
Ft
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:
Ha CSOK helyett hitelből valósítanád meg célod lakáshitel kalkulátorunkkal megtalálhatod a számodra megfelelőt.
Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!
Köszönjük hogy feliratkoztál hírlevelünkre!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Jó hírünk van!
A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.
Az általad felvehető állami támogatás összege:
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük add meg az alábbi adatokat!
Ft
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Add meg az elérhetőséged és megmutatjuk:
  • Hogyan igényelheted a támogatást?
  • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
  • Milyen apróságokra kell odafigyelned?
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:
Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban

Ha megcsúszna a folyamat és nem sikerülne szerződni, akkor kérelmezni lehet a határidő hosszabbítását, de előfordulhat, hogy elölről kell kezdeni a dokumentumok beszerzését. Szerencsés esetben a választott banknál lehet élni a rendelkezésre tartási idővel. Ekkor a szerződéskötéstől számítva akár 2 évig terjedő idő is rendelkezésre áll a folyósításig. Ez idő alatt van lehetőség a folyósítási feltételeket teljesíteni (használatba vételi engedély, albetét szám), ugyanakkor erre az időszakra szükséges rendelkezésre tartási jutalékot fizetned a bank részére.

Mivel itt egy épülő társasházról van szó, nagyon fontos, hogy a megfelelő ütemezéssel kalkulálj, mert ha túl hamar indítod el a CSOK igénylést, felesleges procedúrának nézel elébe és a pénzed is bánhatja! Hogy mégis mikor érdemes nekivágni a hiteligénylésnek, ahhoz a használatba vételi engedély várható kiadás jelenthet támpontot. Amennyiben a 2019 áprilisában elkészülő ingatlanból indulunk ki, a hitelkérelmet legfeljebb 3,5-4 hónappal a tervezett átadás előtt célszerű elindítani, vagyis 2018 decembere körül.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés