Vajon melyik napjaink legnépszerűbb hitele?

Vajon melyik napjaink legnépszerűbb hitele?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-04-04 Frissítve: 2021-08-06
 

Sok szó esik manapság a lakáshitelről, ugyanakkor a fogyasztási hiteleket sem felejthetjük el, hiszen az utóbbi időszak ezeknek is kedvezett. A személyi kölcsönök pontosan ebbe a csoportba tartoznak, amihez leginkább akkor nyúlnak az emberek, ha gyorsan szabadon elkölthető összegre lenne szükségük. A CashMester legújabb részében áttekintettük, hogy miért övezheti ekkora érdeklődés ezeket a hiteleket.

Használd hitelkalkulátorunk az igényeidhez legjobban illő ajánlat megtalálásához!

Mi történt pontosan?

Az ingatlanpiac felfutásával párhuzamosan egyértelműen látszik a lakáshitelek iránti igény növekedése, ugyanakkor a fogyasztási hitelek, azon belül a személyi kölcsönöket is rendkívüli érdeklődés övezi. Tavaly az előző évhez képest pedig mintegy 45%-kal többet vettek fel az emberek, ráadásul a szakértők szerint idén még nagyobb növekedésre van kilátás.

Hirdetés

Hirdetés

Mit jelent ez magyarul?

Általánosságban elmondható, hogy ha hitelről van szó, a háztartások egyre optimistábbnak tűnnek. A fogyasztási hitelek iránti érdeklődést is egyértelműen támogatja a keresetek növekedése, ami miatt az emberek nagyobb hajlandósággal költekeznek. Nagyobb az igény a tartós műszaki cikkekre, autóra, vagy éppen az ingatlanvásárlással és felújítással összefüggésben költenek többet a háztartások.

A jegybank legfrissebb elemzése is épp az utóbbi felhasználási célok elterjedését támasztja alá. A családok pénztárcáját a mai árak mellett épp eléggé leapasztja az ingatlan megvásárlása, így az esetleges lakás átalakítás/felújítás, berendezések finanszírozására sokan a fogyasztási hitelhez nyúlnak. Ezzel ugyan időlegesen több megy el a büdzséből a hitelekre, de mivel ezek a hitelek rövid futamidejűek, így bevállalják a plusz terhet.

A személyi kölcsönt azért is örvendhet nagy népszerűségnek, mert bármire elkölthető és nem szükséges fedezetet ajánlani mögé. További előny, hogy ezek a hitelek minimális ügyintézéssel járnak, 3-5 nap alatt felhasználhatóvá válik a pénz, ráadásul bizonyos esetben már online is igényelhetőek.

Ugyanakkor a kamatszintjük csökkenése is vonzó tényezőt jelent, hiszen a kamat néhány év leforgása alatt gyakorlatilag lefeleződött. Hogy máshonnan világítsuk meg a dolgot, ma a legjobb személyi kölcsön konstrukciók esetén alacsonyabb a kamat, mint 5-6 évvel ezelőtt a lakáshiteleknél volt.

Miért kellene engem érdekelnie?

Elsőre lehet nem is gondolnád, de a bankok ajánlatai között óriási eltérések lehetnek. Ha egy műszaki cikk esetében érzékeny vagy az árakra, akkor nyilvánvaló, hogy a hiteleknél is jól át kell gondolni a választást. A személyi kölcsönnél például a legjobb ajánlatokat 6,9% körüli kamattal is megkaphatod, míg kedvezőtlen esetben akár 20% körüli kamatot is elkérnek tőled. A számok nyelvére lefordítva 1 millió forint kölcsönt 3 évre 31 ezer forintért, vagy 38 ezer forintért is megkaphatod.

Érdemes figyelni arra, hogy végig fix kamatozású személyi kölcsön ajánlatot válassz, szerencsére a kínálat zöme ma már ilyen. Ez azért előny, mert az emelkedő kamatok ellen is védelmet nyújt. Ergo, ha a legjobb ajánlattal 7% körül fixálod a kamatot, de időközben már 10% fölött mennek a piacon, akkor abból nem érzel meg semmit.

Természetesen, ha hitelfelvételre kerülne a sor, több dolgot is meg kell fontolni. Ilyen például, hogy a havi kiadások mellett belefér-e még ez a kiadás, vagy, hogy éppen a jövőbeli terveid között mik szerepelnek.

Hasonló témákról értesülhetsz a Bankmonitor legújabb CashMester című hírleveléből. Ha szeretnél gyorsan, praktikus információkhoz hozzájutni hetente egyszer, amiből forintosítható hasznod származhat, akkor regisztrálj. Megéri!

Iratkozz fel hírlevelünkre

Csatlakozz te is a több mint 160 000 feliratkozott olvasónkhoz és értesülj elsők között a gazdasági hírekről és a legjobb pénzügyi ajánlatokról.

Hirdetés
Hirdetés