Van, ahol már komolyan estek a lakásárak. De hogyan vehető fel olcsó lakáshitel?

Van, ahol már komolyan estek a lakásárak. De hogyan vehető fel olcsó lakáshitel?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-06-03
 

Sokakat tart most lázban a nagy kérdés, hogy vajon merre mennek a hazai ingatlanárak, hiszen egy több tízmilliós lakás vagy ház esetében már néhány százalékos változás is százezrekben mérhető könnyebbséget vagy éppen ráfizetést jelent. Megnéztük, hogy a Duna House Barométer szerint merre mozdultak az árak az elmúlt egy évben, de talán ami még izgalmasabb, utánajártunk a koronavírus mizéria óta bekövetkező fejleményeknek is. Talán nem minősül szpojlezésnek az, ha annyit elárulunk, bizony találtunk néhány meglepetést!

A magyar ingatlanpiacon kicsit olyan volt a hangulat, mint egy nagy turistahajón, ahol még javában koktélozik a nagyérdemű, ám a kapitány már látja a közeledő viharfelhőket. Nem mutatkoztak drámai összeomlás jelei, hiszen a GDP (a bruttó nemzeti össztermék) 2019-ben akár 5%-kal is nőhetett, a nettó bérek pedig 11,5%-kal emelkedtek, a múlt évben elinduló Babaváró hitel, a csok (családi otthonteremtési kedvezmény), valamint a felturbózott gyermekek után járó jelzáloghitel-elengedés számos családot segített a lakásvásárlásban, a lakáshitel felvételben.

Négyzetméterárak változása 2019. április és 2020. április között

Ennek ellenére az MNB már tavaly leadta a figyelmeztetést, miszerint a budapesti ingatlanpiacon már látszanak a túlértékeltség jelei, vagyis itt jobban nőttek az árak, mint amit a gazdasági növekedés indokolt. Ennek és a rendkívül magas áraknak is betudható, hogy a rekord olcsó lakáshitelek és a csúcsra járatott otthonteremtési kedvezmények ellenére is kicsivel a 2018-as tranzakciószám alatt maradt a használt lakások adásvétele 2019-ben.

Idén eddig az árak nagyon vegyesen alakultak: miközben például a budai panelek 11,2%-kal, a nyugat-magyarországi tégla lakások pedig 9,9%-kal lettek olcsóbbak januárról februárra, addig a kelet-magyarországi téglalakások 15%-kal drágultak.  Azután jött a „koronavírus vihar”, több mint 100 ezer embert téve munkanélkülivé, de akiknek megmaradt a munkájuk, azok közül is sokan bizonytalanok most a jövőt illetően. Ennek hatása sem azonos mértékben csapódott le azonban az árakban, a budai panelek például 16,2%-kal lettek olcsóbbak idén január és április között, miközben a nyugat-magyarországi panelek és a kelet-magyarországi téglalakások még drágultak is.

Lakások átéagos négyzetméterára Budapesten és vidéken

Az egyes területeken megfigyelhető jelentős árcsökkenés azért érdekes, mert közben a lakáshitelek kamata nem emelkedett. Egy 15 millió forintos, 20 éves futamidőre felvett lakáshitel például a most legnépszerűbb 10 éves kamatperiódussal havi 89 922 Ft törlesztővel vehető fel, miközben ugyanez januárban 87 922 Ft volt. Vagyis alig 2 ezer forint különbség van közöttük törlesztőben! Persze ehhez meg kell találni a legolcsóbb lakáshitelt, ugyanis a Bankmonitor lakáshitel-kalkulátor szerint bár a legjobb ajánlat a fenti hitelre valóban 89 922 Ft, van bank, amelyiknél ugyanerre 120 000 Ft a havi törlesztő! Éppen ezért annak, aki az ingatlanok árcsökkenéséből szeretne profitálni, mindenképpen célszerű a legkedvezőbb hitelt megtalálnia.

A legjobb lakáshitel kiválasztásában segítségedre lesz a 12 hazai bank termékeit összehasonlító Bankmonitor lakáshitel kalkulátor, ha pedig segítségre van szükséged, akkor nincs más dolgod, mint megadni az adataidat, és egy hitelszakértő 24 órán belül felveszi veled a kapcsolatot.  

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Hirdetés
Hirdetés