Van élet készpénz nélkül? Teszteltük!

Van élet készpénz nélkül? Teszteltük!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-03-21
 

A digitalizációs folyamatok terjedésével aktívan nő a bankkártyás, illetve a mobiltárcás és okoseszközös fizetések száma is, ugyanakkor még mindig rengeteg készpénz lapul a háztartásoknál. A pénzromlás fényében ez komoly veszteséget jelent, ezért utánajártunk, élhetünk-e készpénz nélkül. Mutatjuk személyes tapasztalatainkat!

A lakossági bankszámlák, a bankkártyát aktívan használók és a mobiltárcába regisztrált kártyák száma egyaránt tovább növekedett 2022. utolsó negyedévében a Magyar Nemzeti Bank március 16-án közzétett Pénzforgalmi tájékoztatója szerint. A forgalom mellett pedig a fizetések értékében is számottevő növekedés látható.

Mivel az áremelkedés üteme egyelőre nem enyhül érdemben, nagy valószínűséggel tovább erősödhet a digitális fizetési megoldások szárnyalása, egyúttal csökkenhetnek a háztartások készpénzzel együtt járó kockázatai, hiszen a bankszámlán “csücsülő” pénzünket nem hagyhatjuk el, nem lophatják el, biztosítva van és a fizetés is kényelmesebb vele.

Hirdetés

Hirdetés

Mit intézhetünk készpénzmentesen és mit nem?

A digitális technológia térhódításának hála mára teljesen megváltoztak fizetési, bankolási szokásaink. A legtöbben egyre kevesebb készpénzt tartunk magunknál, sokan pedig egy-egy kisebb vásárlásra – ha tudjuk, hogy készpénz nem fog kelleni – már bankkártyánkat sem visszük magunkkal. Elég ugyanis a mobilunk, ami egyébként is mindig kéznél van, vagy egy okosóra ahhoz, hogy ebédidőben leszaladjunk a munkahelyhez közeli étterembe, vagy hazafelé megvegyük a szokásos apróságokat. 

A Bankmonitor szakértői kíváncsiak voltak, van-e élet készpénz nélkül, lehet-e kizárólag digitális fizetéssel boldogulni a hétköznapokban, így több hónapig kísérték figyelemmel fizetési szokásaikat. A cél a készpénz teljes elhagyása volt anélkül, hogy jelentősen változtatni kelljen szokásainkon. A javarészt digitális megoldásokat használók körében a kutatás nem jelentett kihívást, egyszerű megfigyelésre volt szükség. 

Az eredmények minket is megleptek, sokkal több fennakadásra, vagyis olyan alkalomra számítottunk, amikor készpénzfelvételre kényszerülünk. Napjainkban ugyanis nagyon kevés kivétellel mindenhol vásárolhatunk bankkártyával. A hétköznapokban a leggyakrabban élelmiszerre, utazásra, ruházkodásra, szépségápolási és gyógyászati termékekre költünk, vagy ilyen szolgáltatást veszünk igénybe. A szolgáltatók, üzletek zöme fel van készülve igényeinkre, ma már meglepő, ha egy vásárlás alkalmával nincs lehetőségünk kártyát használni. 

Ugyanakkor akadhatnak olyan helyzetek, amikor kénytelenek vagyunk a bankjegyek vagy érmék után nyúlni. Az alábbiakban néhány személyes példát írtunk le.:

Kis érme, nagy bosszúság

Vegyük rögtön a bevásárlókocsikat az áruházi parkolóban. Kis tétel ugyan, de még mindig állandó bosszankodás-forrás lehet, hogy van-e nálunk éppen 50-es vagy 100-as. Hasonló a helyzet a nyilvános wc-k használatakor, azzal a különbséggel, hogy itt esetenként személyzet is jelen van, így nem feltétlenül kell pontos összeggel rendelkeznünk, viszont akár 200 forint is szükséges lehet, így ha egyáltalán nincs nálunk készpénz, szintén hoppon maradhatunk. 

Milyen esetekben lehet szükségünk készpénzre?

Utazási kalamajkák

A szerencsétlen helyzetek fonalán tovább haladva szintén probléma lehet, ha a terminálokkal vagy a fizetésre használt okoskészülékkel történik valami, például a helyközi utazások alkalmával. Tapasztalataink szerint a MÁV és Volán applikációk elég megbízhatóan működnek, vagyis az esetek 98 százalékában nem éppen akkor kezd el “golyózni” a rendszer, amikor épp felszállni és jegyet érvényesíteni készülünk, vagy nem a vonat indulása előtti percekben ír ki hibaüzenetet jegyvásárláskor a mobilapplikáció, miközben a számlánkról végül a jegyek ára mégis elpárolgott. Viszont ha mégis ilyesmi történne, esetleg a telefonunkkal történne valami – lemerül, lefagy, otthonhagyjuk, vagy elveszítjük – akkor máris a fizikai tárcánkhoz, vagyis készpénz után kell nyúlnunk.

Pénzügyi elemző kollégánk épp az egyik fővárosi pályaudvaron maradt hoppon, amikor a vonatos telefonos applikáció nem volt elérhető, a rendelkezésre álló jegyautomaták kizárólag készpénzfizetésre voltak alkalmasak, mert a bankkártyásokat karbantartásra vitték, a jegypénztárosok munkaideje pedig már régen lejárt (arra egyébként sem lett volna már idő a szerelvény indulása miatt). Nagy szerencséjére volt nála egy tízezres, ugyanakkor már a sokadik jegyautomata visszautasítása után súgta meg neki valaki, hogy a készülék nem fogad el ekkora címletet. Ilyen helyzetben természetesen marad a rohanás a vonatra, a hosszas magyarázkodás a jegy hiánya és izgulás az esetleges büntetés miatt. Azért ilyen extrém helyzet nem minden nap adódik, de aki rendszeresen utazik és nincs bérlete, esetleg számlát kér a jegyekről, máris könnyebben él át ilyen és ehhez hasonló “kalandokat”. 

Piac, vásár, búcsú

A boltokban tehát kicsi az esély arra, hogy ne tudnánk fizetni bankkártyánkkal, vagy mobilunkkal, ugyanakkor az ideiglenes árusító helyeken, vásárokon, piacokon, ahol több kiskereskedő, őstermelő, esetleg magánszemély is árul, már jóval nagyobb esély van arra, hogy készpénzre lesz szükségünk, ha nem akarjuk a helyszínen hagyni a kiszemelt portékát. 

Munkahelyi, iskolai közösségek

Ha a munkahelyen havonta 2-3 ezer forint a közös kávé, vagy gyümölcs ára, esetleg egy munkatársnak szülinapja lesz, vagy búcsúbulija, szintén jól jön néhány ezer forint biztonsági tartalék a pénztárcában. Hasonló helyzetben vannak azok, akik szülők – a gyerekek úgyis gyakorta kérnek el pár ezer forintot a zsebpénz mellett különböző befizetendőkre, úgymint az osztály- vagy ebédpénz, kirándulás, ünnepi vásár, tombola, bulik, felszerelések, és még sorolhatnánk. Ismerős, igaz?

Jó fogás

Jóval tervezhetőbb kiadás, ha például közösségi oldalon, vagy online piactéren csapunk le egy kihagyhatatlan ajánlatra, amit „Feri bácsi”, vagy „Klári néni” árul. A helyi közösségek összefogásának hála már számtalan csoportban adhatunk és vehetünk olyan termékeket, amelyek az eladóknak már feleslegesek, a vevők számára azonban kincsek, és ilyenkor a portéka jellemzően pár ezer, vagy pár tízezer forintért cserél gazdát. 

Kollégáink olyannal is találkoztak, hogy a vásárló a helyszíni szemrevételezést és döntést követően kérte, hadd utalja el a vételárat, mert nincs nála készpénz. Ilyenkor is remek társ lehet a banki mobilapp és az azonnali átutalás, valamint az értesítés, hogy a vásárlás ellenértéke beérkezett az eladó számára. Így az új tulajdonos pillanatokon belül elkezdheti felpakolni a járgányra a megvásárolt tv-t, vagy bútort.

Felújítás, javítás, karbantartás

Ennél jellemzően nagyobb készpénzkészletre van szükségünk akkor, ha szakembert bízunk meg valamilyen ház körüli, esetleg felújítási, javítási munkával. Kollégáink tapasztalata az, hogy a szakemberek kifejezetten előnyben részesítik a készpénzt, kevéssé bíznak az online fizetési megoldásokban, esetleg nem ismerik eléggé a digitális megoldásokat és inkább az egyszerű, jól megszokott bankókra esküsznek. Ilyen esetben a szakember díja az anyagköltséggel együtt komoly, több mint százezres összegre hízhat, ennyi készpénzt pedig már érdemes tervezetten felvenni.

Biztonsági tartalék, készpénzfelvétel

Összességében tehát azt a tanulságot vonhatjuk le, hogy néhány ezer forint nem árt, ha mindig lapul a pénztárcában, mert kihúzhat a bajból, ha nem csak a kártyás, vagy mobilfizetési rendszerekre kell támaszkodnunk. Ha pedig van egy előre tervezett, nagyobb készpénzes kiadás, arra fel tudunk készülni, akár az ingyenes készpénzfelvétel kihasználásával.

Ma már szinte mindenkinek van bankszámlája, ami nem csak a fizetések háza táján könnyítheti meg az életünket. A szolgáltató bankok folyamatosan élen járnak az online megoldások fejlesztésében, legyen szó netbankról, mobilalkalmazásról, vagy akár pénzügyi tudatosságban, megtakarításban segítő appokról. Sőt, a technikai vívmányoknak hála ma már több ingyenes bankszámla elérhető, ha előnyben részesítjük a digitális tranzakciókat.

Ezek miatt ma már a legtöbb banki ügyet is online intézzük, így szintén mobilunk vagy egy laptop használatával akár már a számlanyitást is meg tudjuk oldani, emellett láthatjuk egyenlegünket, tranzakcióinkat, azonnali utalásokat intézhetünk, állandó megbízásokat állíthatunk be, készpénzfelvételi-, vásárlási limiteket értesítéseket kezelhetünk, illetve például közvetlenül vásárolhatunk autópálya matricát, mobilegyenleget.

Kalkulálj
Ha nem vagy megelégedve számlacsomagoddal, esetleg magasak a költségeid, nézd meg, milyen számlacsomagok közül választhatsz most a Bankmonitor számlaösszehasonlító kalkulátorával!

Hirdetés
Hirdetés