Záporoznak a bejelentések a szuperhitelről

Záporoznak a bejelentések a szuperhitelről
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-07-27 Frissítve: 2021-07-01
 

Egyre több bank kapja meg a jegybanktól a fogyasztóbarát lakáshitel minősítést. Tegnap a K&H, míg ma az MKB Bank kapott zöld utat. Utóbbi azért is érdekes, mert rajta kívül senki sem próbálkozott a lakáshitel futamideje alatti végig rögzített kamatozással. Egyelőre a részletekre még várni kell, de a termékismertetők szerint jó úton haladunk, egyre lentebb sikerül nyomni a kezdő kamatozást.

Kezd beindulni a verseny a jegybank által bő egy hónapja életre hívott fogyasztóbarát lakáshiteleknél. Jó látni, hogy egyre több bank kínálatában található meg ez a termék, ami az első tapasztalatok szerint kategóriája legjobbja is tud lenni. Bár ez azért nem garantált, érdemes tájékozódni, hogy saját élethelyzetünk alapján milyen kondíciókkal érhetjük el az éppen kinézett hitelt.

A jegybankhoz beérkezett pályázatok közül szerdán a K&H Bank, míg most csütörtökön az MKB Bank is megkapta az engedélyt, hogy fogyasztóbarát hitelt értékesítsen. A jegybank honlapján elérhető adatok szerint K&H a négy elérhető kamatrögzítési időszakból kettőben jelenik meg, míg az MKB csak egyben. Utóbbinál érdekesség, hogy az MKB az első bank, aki a végig fix kamatú lakáshitelek esetében minősítést szerzett.

A K&H és az MKB Bank hirdetményei között egyelőre nem érhető el arra vonatkozóan információ, hogy mikortól lesz valóban felvehető a minősített hitel. A tapasztalatok szerint az engedély kiadása után két héttel erre sor szokott kerülni. Hirdetmény hiányában azt sem lehet tudni, hogy mik a részletszabályok a hitelnél, azonban az MNB-nél elérhető termékismertetők szerint van némi fogalmunk a hitel árazásáról.

Az alábbi táblázatban foglaltuk össze, hogy eddig hol érhetők el fogyasztóbarát lakáshitelek, és ehhez képest hova pozícionálta magát a K&H vagy az MKB. Felhívjuk a figyelmet, hogy az itt szereplő értékek a bankok által a termékismertetőkben megadott reprezentatív példákból származnak. A jegybank egységes számítási alapot vár a bankoktól, így ezek összemérhetők. Az MKB annyiban számít különlegesnek, hogy a bank csak a végig rögzített kamatú hitelekre kapta meg a minősítést, más bank ezen a téren nem versenyez.

Attól függően, hogy a hitelminősítéskor milyen besorolást kapunk, változni fog ehhez képest az induló kamatláb és a THM is. Nagyon lényeges szempont például az, hogy mekkora jövedelmet vagy jóváírást vállalunk, ahogy az is, hogy milyen bankszámlát veszünk igénybe a hitel törlesztéséhez. Az alábbi számok az alapszámlával vannak kalkulálva, miközben ennél jóval olcsóbbat is elérhetünk a bankoknál, ami jelentősen csökkentheti az itt feltüntetett THM-eket.

A lista alapján elmondható, hogy a K&H Bank a fogyasztóbarát hitelével az összehasonlítható hitelek közül törekedett olcsóbb kondíciók kialakítására. Csak egy példa, ha az 5 éves kamatrögzítést nézzük, akkor a reprezentatív példák alapján a THM-ben bő 1%-pont lehet az eltérés. És azt sejtjük, hogy korántsem mindegy, hogy 5,5%-os vagy 4,5%-os kamattal vesszük fel a hitelt, mert a törlesztőben közel 10%-os különbség is lehet.

Az MKB Bank egy olyan területen jelenik meg a minősített hitelével, ahol a többi pályázatot nyert bank még nem próbálkozott, mégpedig a végig rögzített kamatú hiteleknél. A 100 ezer forintos jóváírás teljesítése esetén a lakáshitel induló kamata 5,75% is lehet, ami nagyon jónak számít. Hiszen találunk más banknál olyan fogyasztóbarát hitelt, ami hasonló vagy drágább feltétellel 10 évre ad kamatrögzítést, nem pedig 15 vagy 20 évre. Az ördög persze itt is a részletekben rejlik, akkor lehet többet mondani, ha a hirdetmény is elérhető lesz.

Ahogy arra már korábban többször is utaltunk, a legjobban akkor járunk most el, ha nem a gyorsan, akár néhány havonta változó kamatú lakáshitelt veszünk fel, hanem olyat, aminek több évre kiszámítható a kamatozása. Ha ez megvan, akkor már csak egy teendőnk van, összehasonlítani a bankok ajánlatait, amit például a Bankmonitor lakáshitel kalkulátorral is másodpercek alatt megtehetünk. A kalkulátorunkban pedig már megtalálhatók azok a fogyasztóbarát lakáshitelek, melyek hirdetményei és elérhetőek.

Ha szeretnéd megtalálni a legjobb jelzáloghitelt, használd kalkulátorunkat itt.

Nézd meg pillanatok alatt, hogy melyik lakáshitel számodra a legkedvezőbb!

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés