Zöld lámpát kaptak a Bitcoin-ETF-ek

Zöld lámpát kaptak a Bitcoin-ETF-ek
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-01-15
 

Nagy esemény történt a január elején 15. születésnapját ünneplő Bitcoin háza táján. Az amerikai tőzsdefelügyelet jóváhagyta számos olyan befektetési alap elindítását, melyek közvetlenül a népszerű kriptodevizába fektethetnek. E befektetési alapok segítségével olyan befektetői rétegek is részesedhetnek a Bitcoin jövőbeni hozamából, akik egyébként nem szeretnének kilépni a hagyományos pénzügyi rendszer keretei közül.

A Bitcoin a 800 milliárd dollárt is meghaladó piaci kapitalizációjával egyértelműen a világ uralkodó kriptodevizája. 2023-ban igen nagy nyereségre tehettek szert a token vásárlói: bő egy éve még 16 ezer dollár környékén járt az árfolyama, mostanra azonban jócskán 40 ezer dollár fölé emelkedett. A tavalyi szárnyalás egyik hajtómotorja az volt, hogy a piaci konszenzus 2024 év elejére várta a közvetlenül Bitcoinba fektető hagyományos befektetési alapok elindulását.

Rábólintott a Bitcoin-ETF-ekre a tőzsdefelügyelet

A kriptodevizák világának legnagyobb közelmúltbeli eseménye, hogy múlt szerdán az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (Securities and Exchange Commission, SEC) hosszas vonakodást követően végül jóváhagyta 11 olyan befektetési alap elindítását, melyek közvetlenül befektethetnek a Bitcoinba. Mivel ezek a befektetési alapok a tőzsdén keresztül megvásárolhatók, így tőzsdén kereskedett alapoknak (exchange traded fund, ETF) is nevezik őket.

A történelmi döntést egy meglehetősen ironikus mozzanat előzte meg: a tőzsdefelügyet közösségi oldalát kibertámadás érte, és a hackerek egy hamis posztot tettek közzé a befektetési alapok elfogadásáról. A hatóság sietve korrigálta a helyzetet, de kis idővel később megszületett az azonos tartalmú hivatalos döntés is. A valótlan és valódi bejelentéseket követő napokban a Bitcoin árfolyama igen nagy kilengéseket produkált, legutóbb éppen 42 ezer dollár alá süllyedt.

Hirdetés

Hirdetés

Rögtön megindult a verseny az alapok között

A 11 különböző Bitcoin-ETF megjelenésével máris komoly piaci verseny indult meg a spekulánsok kegyeiért. A befektetési alapok elsősorban a költségeik terén tudnak vetélkedni egymással: a legkedvezőbb ajánlatot jelenleg a Franklin Templeton alapjának 0,19%-os éves díjterhelése jelenti.

Hozzáértők szerint a legitim, kényelmesen elérhető, kedvező költségű Bitcoin-alapok olyan rétegeket is képesek lesznek megszólítani, akik nem szeretnének a hagyományos pénzügyi rendszer keretein kívülre merészkedni. Ezáltal hamarosan nagy mennyiségű új tőke áramolhat be a kriptoeszközök piacára, ami felhajthatja a Bitcoin és akár más tokenek árfolyamait. (A nagy emelkedés azonban egyelőre várat magára.)

Hirdetés
Hirdetés