A Babaváró hitelesek a moratórium hosszabbítás legnagyobb nyertesei

A Babaváró hitelesek a moratórium hosszabbítás legnagyobb nyertesei
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-12-22
 

A napokban jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, hogy 2020. június 30-ig meghosszabbítják a törlesztési moratóriumot minden olyan hitel esetében, amelyet 2020. március 18-áig folyósítottak. A döntés legnagyobb nyertesei kétségtelenül a Babaváró hitelesek, hiszen ők az első 5 évben nem fizetnek kamatot, így a moratórium miatt sem halmozódik fel kamat. Ráadásul a törlesztés felfüggesztésével konkrét pénzügyi előnyhöz juthatnak, amennyiben az első 5 évben jön a baba. Mutatjuk, miről is van szó.

A járványhelyzet miatt elrendelt fizetési moratórium lényege, hogy a 2020. március 18-áig folyósított hiteleket ideiglenesen nem kell törleszteni. A felfüggesztés minden hiteltípusra – pl. lakáshitel, személyi kölcsön, folyószámlahitel, áruhitel, Babaváró hitel – vonatkozik, mégpedig a jelen állás szerint egészen 2021. június 30-ig. A moratóriumba történő belépés automatikus, vagyis az adósoknak kifejezetten nyilatkozniuk kell arról, hogy továbbra is szerződés szerint kívánják teljesíteni a fizetnivalóikat.

Bár a moratórium mindenképpen nagy segítség az anyagi problémákkal küzdőknek, azzal tisztában kell lenni, hogy nem jelent hitel- vagy kamatelengedést, vagyis a szüneteltetés alatt összegyűlt kamatokat utólag meg kell majd fizetni. Annyi könnyítés azért van, hogy az összegyűlt kamat nem rakódik rá a tőketartozásra, hanem egyenlő részletekben elosztják a hátralévő havi törlesztők között, vagyis részletfizetéssel kell majd megfizetni. Elvárás ráadásul a Magyar Nemzeti Bank részéről, hogy a havi törlesztőrészletek nem emelkedhetnek a moratórium miatt, ami úgy érhető csak el, hogy a hitel futamidejét a bankok meghosszabbítják a szüneteltetés idejével, plusz még valamennyi hónappal.

Ha valaki teljes mértékben kihasználja a lehetőséget, akkor – a jelen állás szerint – akár 15 hónap kamatai is felhalmozódhatnak. A Babavárónál azonban nincs kamat, vagyis nincs minek felhalmozódnia, ráadásul a Babaváró egyetlen költségét, az állami kezességvállalási díjat sem kell a moratórium alatt fizetni. Ez a fennálló tőketartozás 0,5%-ának 1/12-ed része, vagyis induláskor legfeljebb 4 166 Ft. Emiatt a moratórium az ő esetükben valóban semmilyen plusz költséget nem jelent.

De ez még nem minden, ugyanis ha a család három gyermeket szeretne vállalni viszonylag gyorsan (az elsőt az első 5 évben, majd a következő kettő gyermeket az ezt követő hat esztendőn belül), akkor a moratórium miatt több százezer forintot még nyerhetnek is.

Például: 2020. január 1-jén 10 millió forint Babaváró hitelt vett fel egy pár, akik erre a kezességvállalási díjjal együtt havi 46 ezer Ft-ot fizetnek. A moratórium miatt nem kell törleszteniük 2020 áprilistól egészen 2021 július 1-ig, ezzel pedig 690 ezer Ft-ot „takarítanak meg”. Az első gyermekük 2021 júniusban születik, pontosabban június 1-jén tölti be a 12 hetes magzati kort, amikortól igényelhetik a gyermek után járó 3 éves törlesztési moratóriumot. Esetükben ez azt jelenti, hogy a Babaváró miatt moratórium indulásának pillanatáig 690 ezer forinttal kevesebb törlesztőt fizettek ki, ha pedig a második és a harmadik baba a következő 6 éven belül megszületik, akkor ezt már később sem kell megfizetniük. (Ugyanis a második gyermeknél ismét elindul a 3 éves moratórium, miközben elengedik a fennálló tőketartozás 30%-át is, míg a harmadik babánál pedig a teljes fennálló adósság lenullázódik.)

Bankmonitor tipp: A Babaváró hiteleseknek mindenképpen érdemes minél tovább moratóriumban maradniuk, hiszen veszíteni biztosan nem fognak vele, mert náluk az első öt évben nincs kamat, ami halmozódhatna. Ha pedig a gyermekek születése miatt végül a teljes hiteltartozásukat elengednék, akkor a moratórium miatt még nagyobb is lesz az elengedett tőketartozás, ami nettó pénzügyi nyereség.

Ha ellenőriznéd, hogy jogosultak vagytok-e a Babaváró támogatásra, akkor ezt a Bankmonitor Babaváró kalkulátorával pillanatok alatt megtehetitek, sőt akár azonnal online el is indíthatjátok az igénylési folyamatot.

Derítsd ki, hogy jogosult vagy-e
GYORSÍTOTT ONLINE
babaváró hitelre

Akár 210 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Április végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

 

Hirdetés
1
Hirdetés