A leggyakoribb kérdések és válaszok a Babaváró hitel kapcsán

A leggyakoribb kérdések és válaszok a Babaváró hitel kapcsán
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-05-03 Frissítve: 2022-05-04
 

Az előreláthatólag 2022. december 31-ig igényelhető Babaváró hitel kapcsán számos kérdés érkezik olvasóinktól nap mint nap. Összegyűjtöttük a leggyakrabban előforduló 5+1 kérdést, amire a Bankmonitor szakértői válaszolnak.

1. Hogyan működik a törlesztés szüneteltetése?

Az egyik legfelkapottabb téma a Babaváró törlesztésének szüneteltetése. 

Sokan feltételezik, hogy a havi részletek fizetésének felfüggesztése automatikusan történik, ugyanakkor ez tévhit. Fő szabály, hogy amennyiben gyermekáldás érkezik a családba, és a baba elérte a 12 hetes magzati kort, akkor kérhető a szüneteltetés, vagyis mindenképpen jelezni szükséges, ha élni szeretnénk a lehetőséggel. 

Az első és a második gyermek érkezésével 3-3 évre kérhető a törlesztés felfüggesztése, ha pedig ikerterhességről beszélünk, akkor 5 évig van lehetőség a fizetés elhalasztására.

Az új családtag érkezését már akár a terhesség 12. hetét követően van lehetőség bejelenteni, akár az igényléssel egyidőben. Ekkor egy igazolást szükséges beadni a hitelt folyósító bankhoz.

Természetesen dönthetünk úgy is, hogy csak a születést követően szeretnénk élni a szüneteltetés lehetőségével, akkor nem kell már a magzati korban benyújtani az igazolást. 

Az első gyermek érkezésekor érdemes lehet már a 12 hetes magzati kor elérése után bejelenteni a terhességet, hiszen így biztosíthatjuk a Babaváró hitelhez kapcsolódó kamatmentességet. Ha tragédia történik és ezt követően elveszítjük a magzatot vagy halva születne a baba, a bejelentés miatt a kamatmentesség így is megmarad.

Hirdetés

Hirdetés

2. Hogyan igazolható a gyermekáldás?

A várandósság alátámasztása a várandóssági kiskönyv bemutatásával lehetséges. Fontos, hogy szerepelnie kell benne a szülés várható időpontjának, amit a kiskönyv orvosi aláírással és pecséttel ellátott 7. oldala igazol. 

Ha a magzatot nem jelentettük be, akkor a gyermekáldás tényét a baba születése után is megtehetjük, de figyeljünk arra, hogy erre a szülést követően csupán 60 nap áll rendelkezésre a jogszabály szerint. Az igazolásra a születési anyakönyvi kivonatot és a gyermek okmányait szükséges benyújtani a banki formanyomtatvány kitöltésével egyidőben.

Korábbi cikkünkben minden fontos információt összegyűjtöttünk a várandóssággal kapcsolatban, olvasd el a részleteket és vérteződj fel a feltételek és szabályok kapcsán!

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Március végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

3. Mit kell tudni a Babaváró hitel előtörlesztéséről, végtörlesztéséről?

Számos olvasónk kíváncsi rá, hogy a Babaváró hitelnél is van-e lehetőség elő-, illetve végtörlesztésre. Természetesen igen, és minden banknál azonos feltételekkel. Maga a tranzakció díjmentes, tehát ingyenesen fizethetjük vissza részben vagy egészben a tartozásunkat.

Ugyanakkor van egy nagyon fontos szabály, amit figyelembe kell vennünk: ha nincsen a pocakban a legalább 12 hetes magzati korú baba, akkor nem érdemes többet visszafizetni, mint a felvett hitelösszeg 50%-a. Hiszen ilyenkor a kamatkedvezménytől elesünk és vissza kell fizetni az előtörlesztésig elengedett kamatokat. Ha az előtörlesztést követően – de még a futamidő első 5 éve alatt – megszületne a baba, akkor az állam részére visszafizetett kamattámogatást visszakapjuk.

Érdekesség, hogy szinte minden igénylő szeretne tisztában lenni az elő- vagy végtörlesztés lehetőségével a Babaváró kapcsán, ugyanakkor a gyakorlat azt mutatja, hogy csak nagyon kevesen élnek is a lehetőséggel.

4. Elfogadható a külföldről származó jövedelem a Babaváró igénylésekor?

Az igényléshez külföldi munkáltatótól származó jövedelem is elfogadható, de fontos tudni, hogy a Tb jogviszonyra vonatkozó elvárásnak ez esetben is meg kell felelni. Eszerint a házaspár egyik tagjának legalább 3 éve fennálló társadalombiztosítási jogviszonyt szükséges igazolnia, melynek az igénylést megelőzően legalább az utolsó 3 hónapja magyar munkáltatótól származik. Ez a három hónap magyarországi székhelyű (akár friss) vállalkozás is lehet.

A házaspár másik tagja ugyanakkor dolgozhat külföldön és a jövedelmét is figyelembe vehetik a bankok. 

Érdemes tudni, hogy a külföldi jövedelmet nem minden bank fogadja el, van, amelyik csak korlátozottan és sajnos egyik bank sem veszi figyelembe a külföldről származó vállalkozói jövedelmet. 

Ezentúl pedig a jogszabályban meghatározott feltételek teljesítése sem jelent minden esetben zöld utat a bankoknál, az adott ügyfeleket több szempontból vizsgálják és egyedi bírálat születik.

5. Mit jelent, hogy drágul a Babaváró hitel?

A Babaváró Program nagy előnye, hogy alapesetben kamatmentes, vagyis az igénylőknek (ha a feltételek adottak) csupán az évi 0,5%-os kezességvállalási díjjal kell számolniuk, mint költség. 

Sokat lehet hallani arról, hogy egyre drágább, vagy sosem volt ennyire drága a Babaváró hitel. De miért is mondják ezt?

A kamatokat az állam fizeti meg a bank felé, ugyanakkor ha a jogszabályi feltételeknek nem teszünk eleget, akkor a kölcsön piaci kamatozású hitellé alakul, sőt, egyes esetekben az addig kapott kamattámogatást is vissza kell téríteni. Ekkor pedig már nem mindegy, hogy mennyi az annyi, így érdemes még igénylés előtt kideríteni, hogy mire számíthatunk, ha nem várt esetben meghiúsul a támogatás és elesünk a kedvezményektől.

Jogszabály szerint az alábbi esetekben kerülhetünk kellemetlen helyzetbe.

  • Ha nem születik gyermek az igénylést követő 5 éven belül, az addig kapott kamattámogatást egy összegben vissza kell fizetnünk, és a hitelt a kamatokkal növelt módon kell tovább törlesztenünk.
  • Ha a házaspár elválik, akkor a kamatmentesség szintén megszűnik, ha pedig a válásig nem születik gyermek, akkor az addig kapott támogatást is rendeznünk kell az állam felé.
  • Ha a házaspár külföldre költözik, szintén vissza kell fizetni a kamattámogatást.
  • Ha a kiskorú gyermeket már nem mi neveljük a saját háztartásunkban, a kapott kamatkedvezményt szintén rendeznünk kell.

Ha tehát valamelyik élethelyzet miatt már nem felelünk meg a jogszabályi feltételeknek, az súlyos egyszeri, nagy összegű és havi kiadásbeli anyagi szankciókat követel. Egy olyan házaspár, aki ma igényel Babaváró hitelt egy hangyányit kedvezőbb helyzetben lehet, hiszen 2022. április 29-től az igénylők számára előnyösen módosult az a kormányrendelet, amely meghatározta a konstrukció után (alapesetben az állam által) fizetendő költséget. 

A támogatás egyrészt az 5 éves állampapírhozamtól és egy fix felártól függ. Ez utóbbinak a mértékét csökkentették 2 százalékról 1 százalékra. Ugyanakkor az sem mindegy, hogy mikor adja be a házaspár az igénylést. Egy 2019. decemberi igénylés esetén, ha nem születne gyermek az 5. év végéig, akkor 1,4 millió forint egyösszegű büntetésre számíthatnánk. Ha viszont 2022. májusában történne az igénylés, akkor a visszafizetendő összeg már 3, 7 millió forint lenne.

+1 Melyik banknál adjam be az igénylést?

Szinte minden házaspárnál felmerülő és nagyon is kardinális kérdés, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy melyik banknál indítjuk a Babaváró igénylést. A bankok pénzügyileg azonos ajánlatot tudnak ugyan adni, de a hitelbírálat jelentősen eltérhet, így fordulhat elő, hogy amíg az egyik pénzintézet zöld utat ad, a másik elutasítja a kérelmet, vagy csak kevesebb hitelösszeget kínál, mint amire szüksége lenne a (leendő) családnak.

Nem mindegy például az igénylők életkora, ahogy az sem, hogy milyen típusú jövedelmeket fogadnak el a bankok, és egyes pénzintézeteknél kötelező lehet egyúttal bankszámlát is nyitni, illetve jövedelmet érkeztetni. A jogszabályi feltételeknél tehát a pénzintézetek sok esetben szigorúbb eljárást alkalmaznak, ez pedig jelentősen befolyásolhatja azt, hogy kik és mennyi hitelre lehetnek jogosultak az adott fiókban.

Korábbi cikkünkben összegyűjtöttük, hogy milyen eltérések vonatkozhatnak az igénylőkre és részletesen kifejtettük az egyes különbségeket.

Összességében rengeteg időt, pénzt és energiát spórolhatsz azzal, ha a Bankmonitor Babaváró hitel szakértőinél kezded a folyamatot. Így még igénylés előtt tisztázhatod nyitott kérdéseidet, illetve választ kaphatsz arra is, hogy a családod élethelyzetének megfelelően melyik pénzintézethez érdemes fordulni az igényléssel. Ráadásul ügyfeleink részére a tanácsadás mindvégig díjmentes.

Használd kalkultárunkat, hogy kiderítsd mennyi Babaváró hitelt kaphatsz!

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Március végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Hirdetés
Hirdetés