Az infláció letörése mellett kamatcsökkentést is várnak a vállalkozások a kormánytól

Az infláció letörése mellett kamatcsökkentést is várnak a vállalkozások a kormánytól
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-05-16
 

Mérsékelten optimisták a vállalkozások a VOSZ Barométer felmérés eredményei alapján. A cégeknek a legkomolyabb problémát az infláció, a kiszámíthatatlan gazdasági környezet, a magas energiaárak és a forint instabilitása jelenti. A Vállalkozók és Munkaadók Országos Szervezete a helyzet javítása és a szükséges fejlesztések megvalósulása érdekében az infláció letörése mellett a kamatok csökkentésére is javaslatot tett a kormánynak.

Alapvetően inkább optimisták a magyar cégek a Vállalkozók és Munkaadók Országos Szervezetének az Egyensúly Intézet szakmai közreműködésével végzett felmérése szerint. A cégvezetők érzik ugyanakkor, hogy geopolitikai kockázatokkal néznek szembe és látják a veszélyeket is a VOSZ Barométer kutatásról készült összefoglaló szerint.

Hirdetés

Hirdetés

Nagyarányú fejlesztések nem lesznek az idén

A VOSZ Barométer fő indexe 61 ponton állt májusban, amely inkább kedvezőnek értékelhető: a cégvezetők szerint alapvetően jobbak az idei kilátások, mint amilyeneket az elmúlt időszak eseményei indokolnának. Az egyes részterületekre vonatkozó várakozások alapján vegyes ugyanakkor a kép.

A pénzügyi helyzetet alindexét 74, az üzleti hangulatét 62 pontra értékelték a megkérdezett vállalkozók. A leggyengébb érték a Beruházási hajlandóság alindexe, 49 ponttal. Ez utóbbi azt is jelenti, hogy a vállalkozók szerint nagyarányú fejlesztésekre nem kerül sor az idén a cégüknél. (Az index és az alindexek értéke nulla és 100 pont között mozoghat – minél magasabbak, annál kedvezőbb az adott részterület megítélése. A VOSZ Barométer felmérést a tervek szerint negyedévente publikálják majd. A most megjelent első kutatásban március közepén 400 vállalkozást kérdeztek meg.)

Jó tudni
A pénzügyi helyzet viszonylag kedvező megítélésében vélhetően számottevő szerepe volt az elmúlt években a jelentős volumenű támogatott hitelprogramoknak, amelyek révén jelentős, kedvezményes kamatozású hitelhez jutottak a vállalkozások. Ezek közül jelenleg a Széchenyi Kártya Program MAX+ termékei érhetőek el. Ha érdekel, hogy kaphat-e a vállalkozásod kedvezményes hitelt, használd a Bankmonitor kalkulátorát.

A VOSZ Barométer felmérésben megkérdezett vállalkozók relatív többsége, 45 százaléka szerint inkább kedvezőek a cégek működésére vonatkozó kilátások a következő negyedévre, 17 százalék szerint nagyon kedvezőek, míg 28 százalék inkább kedvezőtlen és 10 százalék nagyon kedvezőtlen értékelést adott. A cégvezetők többsége (56 százalék) szerint vállalkozásuk idén eléri a tervezett árbevételt. A minta majdnem negyede (24 százalék) úgy becsüli, hogy 10 százalékkal vagy 10 százalék felett maradhat el a cégük árbevétele a tervtől. Árbevétele növekedésére a megkérdezettek csupán 13 százaléka számít.

Kevés vállalkozásnak van elengedő tartaléka

A kutatásból kiderül az is, hogy a megkérdezett válaszadók szerint a gazdaság idén stagnál, és csupán 2024-ben jöhet ismét fellendülés. A gazdaság egészét tekintve a legkomolyabb problémaként az inflációt, a kiszámíthatatlan gazdasági környezetet, a magas energiaárakat és a forint instabilitását említették a válaszadók. A megkérdezett cégvezetők a működést érintő közvetlen kockázatok között mindenekelőtt a csökkenő vásárlóerőt és az árnövekedést jelölték meg, de itt is szerepelt a kiszámíthatatlanság és a drága energia szempontja.

A vállalkozók 56 százaléka nem tervezi új munkaerő felvételét, de a cégek döntő többségénél (csaknem 90 százaléknál) elbocsátást sem szerepel a tervekben. A cégeknek mindössze 18 százalékának van ugyanakkor egy évre elegendő megtakarítása – a túlnyomó többség egy évnél rövidebb időre elegendő tartalékkal rendelkezik, egytizedük pedig egyáltalán nem tud ilyesmit felmutatni.

Elpusztítja a vállalkozások tartalékait az infláció

A VOSZ Barométer publikálását követően a Vállalkozások és Munkaadók Országos Szövetsége közleményt is kiadott, amelyben azt hangsúlyozták, hogy a magas infláció és a magas kamatszint hátráltatja az üzleti fejlődést, a gazdasági növekedést és felzárkózást is. A vállalkozások életben tartása és a gazdaság fejlődése érdekében elengedhetetlen az infláció és a kamatszint mielőbbi csökkentése. A szervezet szerint erre csak összehangolt, tervszerű és következetes cselekvési program mentén van esély, a kormány, a jegybank és a vállalkozások összefogásával.

A közleményben – visszatekintve a megelőző problémákkal terhelt időszakaira a Covid-járvány hatásaitól az alapanyag-, nyersanyag-, alkatrész és energiaválságra – hangsúlyozták, hogy a jelenlegi rendkívül magas infláció és ehhez párosuló, magas hitelkamatok pusztító hatása is érvényesül a gazdaságban. Álláspontjuk szerint nem túlzás, hiszen az inflációs tűz nem csak a kereseteket és a lakossági megtakarításokat pusztítja, hanem a vállalkozások tartalékait is, amelyet a jelenlegi piaci kamatszinten nem lehet hitelből pótolni, nem is beszélve a fejlesztésekről.

A öt százalék körüli hitelkamat még épp elviselhető

A VOSZ szerint ezért vészfékez a vállalati hitelpiac, amely sok vállalkozás létét veszélyezteti, de szinte minden szereplőnél megakasztja a fejlődést, a bővülést, amely a versenyképesség további romlásának rémképét hordozza magában. A fejlesztések modernizációs beruházások nélkül nem mennek, ehhez pedig forrásokra, mindenek előtt megfizethető hitelekre van szükség!

A mai hitelezési sivatagban üdítő oázisokat jelentenek a magyar kis- és középvállalkozásoknak nyújtott, 5 százalékos kamatozású Széchenyi Kártya Program hiteltermékei és a nagyvállalatoknak hasonló kamatszinteken rendelkezésre bocsájtott Baross Gábor Újraiparosítási Program kedvezményes kamatozású hitelkerete (utóbbi, rövid idő alatt ki is merült). A lakossági hitelpiacon is ez az 5 százalék körüli hitelkamatszint tűnik elviselhetőnek a lakáshitelezés – így az építőipari cégek – fejlődésének biztosítása számára is.

Ilyen körülmények között a magyar gazdasági növekedést eddig meghatározó magas beruházási ráta csökkenését nehéz lesz megakadályozni, de a kiegyensúlyozott – a magyar vállalkozásokra és az innovációra épülő – növekedés mindenképpen komoly akadályokba ütközik majd az érdekvédelmi szervezet szerint.

Öt érv a kamatcsökkentés mellett

Az alacsony kamatkörnyezet a VOSZ szerint számos területen lenne előnyös a magyar gazdaság számára. Ezek közül az alábbiakat emelték ki:

  • Ösztönzi a befektetéseket: az alacsonyabb kamatlábak olcsóbbá teszik a hitelfelvételt a vállalkozások számára, ami megnövekedett infrastrukturális, kutatási és fejlesztési beruházásokhoz vezet. Ez pedig javítja a termelékenységet és serkenti a gazdasági növekedést.
  • Növeli a fogyasztói kiadásokat: az alacsonyabb kamatlábak csökkentik a fogyasztók hitelfelvételi költségeit, ami megnövekedett kiadásokat és további gazdasági növekedést eredményez.
  • Csökkenti az adósságterhet: az alacsonyabb kamatlábak segíthetnek enyhíteni az adósság-visszafizetés terheit mind a vállalkozások, mind a fogyasztók, mind az állam számára, így több elkölthető, befektetésre és modernizációra fordítható jövedelmet biztosítanak minden gazdasági szereplőnek.
  • Növeli a versenyképességet: az alacsonyabb kamatszint hozzájárulhat ahhoz, hogy Magyarország versenyképesebbé váljon a világpiacon a közvetlen külföldi befektetések (FDI) vonzásával és az export ösztönzésével.
  • Támogatja a munkahelyteremtést: a megnövekedett beruházások és fogyasztói kiadások magasabb kereseteket és foglalkoztatási rátát, továbbá általános gazdasági stabilitást eredményezhetnek.

A problémát az okozza, hogy velünk van egy rendkívül magas infláció, így érthető, hogy a Magyar Nemzeti Bank küldetésének megfelelően mindent elkövet az árstabilitás elérése érdekében, amelynek elsődleges – klasszikusnak mondható – eszköze a gazdaságban lévő pénzmennyiség csökkentése, amely a magas kamatszinttel elérhető.

Az tehát a kérdés, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben megvalósítható-e egy hatékony inflációellenes gazdaságpolitika a fenti gazdaságélénkítő és -fejlesztő célok elérésével?

A VOSZ szerint a kérdésre a válasz igen: ha a kormány továbbra is célzott fejlesztéspolitikát folytat és ebben együttműködés valósul meg a piaci szférával és a jegybankkal is. Tehát, a magas kamatszint mellett a fenntarthatóságot, az energiahatékonyságot célzó, vagy legalábbis figyelembe vevő beruházások megvalósításához biztosítani kell az alacsony kamatkörnyezetet és a fejlesztési forrásokat, ezzel terelve a modernizáció felé a gazdasági szereplőket. Infrastrukturális beruházásokkal, adókedvezményekkel, támogatásokkal úgy kerülhetjük el a gazdasági visszaesést, hogy közben egy modernizációs fordulat is megvalósul. Ez akár új szelektív iparpolitikának is nevezhető a VOSZ szerint!

Több kérdésre is várják a választ a vállalkozások

A vállalkozói érdekképviseleti szervezet érvei maximálisan érthetőek, ám a jelenleg masszívan kétszámjegyű piaci kamatok gyors mérséklődésére a jelenlegi üzleti környezetben kicsi az esély, 5 százalék körüli kamatozással jelenleg a támogatott hitelek érhetőek el. Ezek közül a nagyobb cégeket célzó Baross Gábor Újraiparosítási Programban (BGH). A már odaítélt 1000 milliárd forintra emelt kereten túl további források biztosításáról egyelőre nincs hír (itt a szerződések megkötése és a folyósítás indult el márciusban és tart még jelenleg is). Ezen vállalkozások forrásszükségletére a Baross Gábor tőkeprogram keretében nyílt új csatorna.

A kisebb vállalkozások számára változatos hitelcélokra a Széchenyi Kártya Program keretében érhető el évi fix 5 százalék kamattal finanszírozás – ennek feltételeit azonban egyelőre június 30-áig határozták meg. Arról, hogy a program az év végéig folytatódik már megjelent a rendelet, sőt, a sajtóban már arról is lehetett nyilatkozatot olvasni, hogy a feltételek sem változatlan majd, ám a részletszabályok még nem jelentek meg. Pedig a vállalkozások számára már az a tény is jelentős támogatás lenne, ha ezek mielőbb ismertté válnának. Ezzel ugyanis elkerülhető lenne az a tavaly a cégek számára nehézséget okozó helyzet, hogy júniusban – a határidő lejárata előtt – óriási volt az érdeklődés, majd július-augusztusban szinte leállt a piac, amíg az új feltételeknek megfelelő konstrukciók megjelentek.

Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
  • hitelösszeg:
    max. 1.4 milliárd Ft
  • kamat:
    max. 5% fix
  • futamidő:
    max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
    Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
    • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
    • Milyen futamidő mellett?
    • Mi a különbség a bankok között?
    • Hogyan kerüld el a buktatókat?
    A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
    Add meg adataidat, segítünk!
    Ft
    A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
    Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
    Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
    Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
    Hirdetés
    Hirdetés