Betöltés

Elbukhatjuk a hitelt, ha csúszik az újépítésű lakás átadása?

szerző: Argyelán József
2019-09-18

AZ MNB lakáspiaci jelentése alapján az új építésű lakások 27,3 százaléka csúszik legalább fél évet az átadással. Ha nem készülünk fel előre egy ekkora késésre, akkor veszélybe kerülhet átmenetileg a lakhatásunk. Sőt, az egész adásvételi szerződésünk is füstbe mehet.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Rengeteg új lakás épül az utóbbi időben, ez a tendencia nem csak Budapestre, hanem több vidéki nagyvárosra is igaz. Egyre többen vásárolnak új lakást, ami az összes állami támogatás kihasználásával már akár olcsóbb is lehet, mint egy hasonló paraméterekkel bíró használt ingatlan.

A sok projekt azonban leterhelte az építőipart, egyre gyakrabban hallani arról, hogy csúszik egy-egy épület átadása. Az MNB májusi lakáspiaci jelentése alapján a lakásépítési projekteknek 27,3%-a késik legalább fél évet, azaz minden negyedik ember félévvel később kapja meg a lakását.

Gondoskodjunk hosszabb időre a lakhatásról

Ha albérletben lakunk, akkor csak akkor mondjuk fel a jelenlegi szerződésünket, ha már biztosan be tudunk költözni az új otthonunkba. Természetesen ez azt is jelenti, hogy folyamatosan tartani kell a kapcsolatot a kivitelezővel. Ugyanis pár hónapra albérletet találni nagyon nehéz és valószínűleg drágább is, mint hosszabb távra.

Sokan meglévő lakásuk eladásából tudják csak finanszírozni új otthonuk megvásárlását. Itt még bonyolultabb a helyzet, nagyon nehéz ugyanis kiszámolni, hogy mennyi idő alatt tudjuk eladni a házunkat. Ha igazán jó árat ígérnek érte, akkor persze nem szabad hezitálni, de mindenképpen készülnünk kell valamilyen „B” tervvel addig is, amíg nem költözhetünk be az új lakásba.

A kivitelezővel sokszor a még az építési munkálatok alatt kötünk adásvételi szerződést, ekkor pedig nem biztos, hogy eszünkbe jut a csúszással foglalkozni. Készüljünk erre előre és nézzük meg milyen kikötések vannak a szerződésben erre az esetre, nehogy pórul járjunk.

Ha hitelből vásárolnánk a csúszás miatt elbukhatjuk a lakást is

Az emelkedő ingatlanárak mellett egyre kevesebben tudjuk kizárólag saját megtakarításunkból megvenni lakásunk, nincs más lehetőségünk, egy bankhoz fordulunk lakáshitelért. Az ingatlanpiac felpörgésével sok esetben már a tervezőasztalról megvásárolják a lakásokat, az ilyen ügyleteket azonban nem szívesen hitelezik meg a pénzintézetek, hiszen még nem készült el a hitelük biztosítékaként szolgáló fedezet.

Természetesen erre a helyzetre is van megoldás:

  1. Vannak bankok, ahol a hitelszerződés megkötését követően a pénzt nem folyósítják egészen addig, amíg az ingatlan nem készül el. Ez kedvező lehet számunkra is, hiszen van a kezünkbe egy szerződés a hitelről. Ugyanakkor jó a kivitelezőnek is, hiszen tudja, hogy milyen feltételek teljesülése esetén juthat hozzá a pénzéhez. A pénzt azonban nem biztosítja a bank korlátlan ideig, jellemzően 1-2 év az az időszak, amíg kifolyósítható az összeg, vagyis eddig kell elkészülnie a lakásnak. A kifizetés előtt általában díjat kell fizetnünk a hitelösszegre a banknak.
  2. Más bankok a hitelösszeget kifizetik a vállalkozónak, de csak egy speciális elkülönített számlára, amihez az eladó nem férhet hozzá egészen addig, amíg nem készül el az ingatlan. Itt is ad határidőt a bank, ez általában 1-2 év. Mivel a hitel ki lett fizetve, ezért a törlesztést a kifizetést követően azonnal meg kell kezdenünk.
  3. Megoldás lehetne, hogy a hitelünket nem egy összegben, hanem készültségi fokkal arányosan – hasonlóan egy építési hitelhez – fizetnék ki az építtetőnek. Ez a megoldás azonban nem túl elterjed jelenleg.

Az egyes pénzintézetek a fenti lehetőségek valamelyikét azoknál az új építésű lakásoknál kínálják fel, ahol a kivitelező tőlük vett fel projekt hitelt, így ismerik a céget. Egy projekthitel azonban az egyes lakások vevőinek is előnyt jelenthet.

A csúszással akkor lehet gond, ha ezzel kifutnánk a bank által adott határidőből is. Ekkor ugyanis a hitelünket akár fel is mondhatja a pénzintézet. Ezzel pedig elbukhatjuk a kiválasztott lakást. Sőt, ha úgy lett megfogalmazva az adásvételi szerződés, akkor még a foglalóra is keresztet vethetünk. Emiatt érdemes lehet kikötni magában a szerződésben, hogy a hitelügylet meghiúsulása nem minősül a vevő hibájának, ebben az esetben a foglaló visszajár.

A bankoknak nem áll érdekében ilyen esetben sem felmondani a hitelt, általában megoldható egy szerződésmódosítással a lehívási időszak meghosszabbítása. Azt viszont mindenképpen jelezzük a bankunk felé időben, ha csúszhat a lakásunk átadása, így fel tudnak készülni időben, és könnyebben lehet egy mindenki számára elfogadható megoldást találni.

Lakáshitel kalkulátor

step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Mire van szükséged?

BM logo white
Milyen témakörben érdeklődsz?

Látogass el a Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel foglalkozó oldalunkra, ahol rengeteg hasznos információt találsz. Kiszámolhatod, hogy a 2019. július 1-től érvényes szabályok szerint mennyi CSOK-ot kaphatsz. Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a CSOK-kal kapcsolatos legfrissebb információkról!
Kérjük, vedd figyelembe, hogy a Bankmonitor elsősorban új pénzügyi termék igényléséhez nyújt teljes körű támogatást, és csak olyan meglévő szerződés kapcsán tud segítséget nyújtani, amelyet eredetileg is a Bankmonitor szakértői segítségével kötöttél meg!
Amennyiben nem akarsz új szerződést kötni, és tőlünk függetlenül megkötött szerződésedet, valamint egyéb pénzügyi helyzetedet érintő kérdésed merült fel, Jobb tudni rovatunkból tájékozódhatsz.
Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
A hitelbírálat során a banknál azonnali kizáró feltételt jelent, ha valaki a negatív adóslistán szerepel, így nem kaphat hitelt. Miután megtörtént a tartozás rendezése és egy év eltelik, utána válhat valaki ismét hitelképessé. A témával részletesen foglalkozó írásainkat itt találod: KHR (BAR lista) Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
Köszönjük, hogy regisztráltál hírlevelünkre
Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Kedvező változások a lakáshiteleknél

2019. 11. 15.

Jelentősen csökkentek a lakáshitel kamatok az elmúlt hónapokban, ráadásul az új támogatott konstrukciók megjelenése érdemben befolyásolhatja a jó döntést. A részleteket járjuk körül. Bár a jegybanki alapkamat változatlanul 0,9 százalékon...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.