Betöltés

Ennyiért adják most oda a lakosság kedvenc hiteleit!

szerző: Bankmonitor.hu
2018-05-10

A bűvös szám 77. Miért is mondjuk ezt? Mert a jegybank adatai szerint márciusban minden 100 lakáshitelből már 77-et – legalább részben – biztonságos formában vettünk fel. Nem is lehetne jobb alkalom megnézni, hogy a bankok mennyit kérnek el az általunk biztonságosnak nevezett lakáshitelekért. Az összeállításunkból kiderül, hogy valóban nagyon jó kondíciók mellett kapjuk meg a fogyasztóbarát hiteleket.

Érdekelnek a fogyasztóbarát lakáshitelek? Itt minden fontos információt megtalálsz!

Azért is fontos kiemelni mindezt, mert számtalan helyen leírtuk már, hogy a következő években megindul itthon is a bankközi kamatlábak emelkedése. A BUBOR a jegybank szerint is 2020-ban elindul a mostani effektív nulla százalékról felfelé. Ha ez bekövetkezik, akkor a változó kamatú hitelesek is nagyon gyorsan a törlesztőjük növekedését fogják látni.

Hüvelykujj-szabály, hogy ha 1%-kal nő a hitel kamata, akkor a törlesztő 8-9%-kal nő meg. Belátható időn belül (akár 3 éven belül) fel kell a változó kamatozású hiteleseknek készülniük arra, hogy a banknak a hitelért fizetett összeg akár tizedével is megnőhet. Ez ellen véd a rögzített hitel, amit a fenti ábra szerint egyre többen belátnak és fogadnak el.

Nem is lehetne aktuálisabb körbetekinteni a lakáshitel piacon, ezért is ragadtunk billentyűzetet és néztük meg a lakáshitel kalkulátorunk szerint, hogy éppen milyen kondíciókkal vihetjük fel a legalább 3 éves kamatrögzítésű hiteleket. A lekérést egy átlagos profilra néztük meg, amikor 20 évre 10 millió forintos hitelt veszünk fel, a családi jövedelem 350 ezer forinttal egyenértékű.

Senkit sem érhet meglepetésként, hogy a kalkulátorunkban a kategóriájuk legolcsóbb lakáshitelei mind rendelkeznek a fogyasztóbarát lakáshitel minősítéssel. Korábban előfordult, hogy egy-egy minősítést nem kapó hitel oda tudott érni az élmezőnybe, de a mostani listánkon a TOP3-ba egy sem fért be. THM alapján a legjobbak a fogyasztóbarát hitelek.

Érdemes fejben tartani, hogy néhány hónap leforgása alatt is nagyot változhatott a piac. Voltak olyan bankok, melyek inkább a hangsúlyt más kamatperiódusra tették, de találtunk olyat is, aki bővítette a termékpalettáját és olyan kategóriában jelent meg, ahol eddig még nem volt minősített hitelével jelen.

Mindennek tetejébe pedig adott kamatperióduson belül sem volt egységes a kép. Mind a rövid, mind a hosszú kamatperiódusoknál találtunk arra példát, hogy az egyik bank éppen csökkentette a THM-jét, de volt ennek az ellenkezőjére példa. Mindez azért is érdekes, mert januárhoz képest 0,4-1,2%-kal nőttek az állampapírpiaci hozamok, az a bázis, amire a maximum 3,5%-os kamatfelárat felszámíthatják a bankok.

Jelen állás szerint azt mondhatjuk, hogy ha 3 vagy 5 éves kamatfixálásban gondolkozunk, akkor nem kérdés, hogy a hosszabb kamatperiódust kell választani, hiszen a legjobb banki ajánlatok között nincs érdemi eltérés. Kérdezzük mi, ha ugyanazért a kamatért és tovább kapok biztonságot (=fix törlesztőrészletet), akkor miért is ne lépnénk ezt meg?

Nézd meg lakáshitel kalkulátorunkkal, hogy melyik hitel felel meg az elképzeléseidnek!

Lakáshitel kalkulátor

step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Innentől kezdve viszont már fogósabb a kérdés, mert a hosszabb futamidőre adott biztonságért cserébe már jobban a zsebünkbe kell nyúlni. Csak egy példa, ha a 20 éves futamidő felében fix törlesztőt akarunk fizetni, akkor a THM 4,4-4,7% között mozog a legjobb ajánlatoknál. Ha viszont teljes futamidőre rögzítjük a kamatot, akkor 6,1-6,6%-os THM-mel lehet a mienk a hitel.

Érdekesség, hogy a pillanatfelvételünk szerint, ha a legolcsóbb 3 éves és végig fix hitelt hasonlítjuk össze, akkor a THM-ben körülbelül 2,7%-pont, míg a törlesztőben 13 ezer forint (23%) a különbség. Ez elsőre nagynak tűnik, azonban ha hozzávesszük azt, hogy az állampapírhozamok a következő két évtizedben milyen magasra emelkedhetnek, akkor már korántsem annyira vészes a helyzet. Mondani sem kell, de ma már olcsóbban vehetünk fel forinthitelt végig fix törlesztővel, mint annak idején egy gyorsan változó devizahitelt.

Egy dolog biztos, hogy a változó helyett a biztonságot szem előtt tartva érdemes fix hitelt választani. És, ha lehetőségünk van rá, akkor azon belül is minél hosszabbra nyújtsuk a „biztosítási időt”, vagyis a kamatperiódust. Egyelőre a 3 és 5 éves fix hitelek tekinthetők slágerterméknek, de minket ne ez foglalkoztasson, hanem az, hogy a saját élethelyzetünknek leginkább megfelelő hitelt válasszuk ki a palettáról.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Új hitelre van szükséged?
millió Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szakértői cikkek

Lakáshitel kisokos

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Drágábbak most a lakáshitelek, mint egy éve?

Jó ideje minden arról szól, hogy hamarosan emelkedni fognak a kamatok. A Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorával megnéztük, mi is történt az elmúlt egy évben. Felemás eredménnyel jártunk, ami kifejezetten előnyös lehet...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.