Betöltés

Ennyiért adják most oda a lakosság kedvenc hiteleit!

szerző: Bankmonitor.hu
2018-05-10

A bűvös szám 77. Miért is mondjuk ezt? Mert a jegybank adatai szerint márciusban minden 100 lakáshitelből már 77-et – legalább részben – biztonságos formában vettünk fel. Nem is lehetne jobb alkalom megnézni, hogy a bankok mennyit kérnek el az általunk biztonságosnak nevezett lakáshitelekért. Az összeállításunkból kiderül, hogy valóban nagyon jó kondíciók mellett kapjuk meg a fogyasztóbarát hiteleket.

Érdekelnek a fogyasztóbarát lakáshitelek? Itt minden fontos információt megtalálsz!

Azért is fontos kiemelni mindezt, mert számtalan helyen leírtuk már, hogy a következő években megindul itthon is a bankközi kamatlábak emelkedése. A BUBOR a jegybank szerint is 2020-ban elindul a mostani effektív nulla százalékról felfelé. Ha ez bekövetkezik, akkor a változó kamatú hitelesek is nagyon gyorsan a törlesztőjük növekedését fogják látni.

Hüvelykujj-szabály, hogy ha 1%-kal nő a hitel kamata, akkor a törlesztő 8-9%-kal nő meg. Belátható időn belül (akár 3 éven belül) fel kell a változó kamatozású hiteleseknek készülniük arra, hogy a banknak a hitelért fizetett összeg akár tizedével is megnőhet. Ez ellen véd a rögzített hitel, amit a fenti ábra szerint egyre többen belátnak és fogadnak el.

Nem is lehetne aktuálisabb körbetekinteni a lakáshitel piacon, ezért is ragadtunk billentyűzetet és néztük meg a lakáshitel kalkulátorunk szerint, hogy éppen milyen kondíciókkal vihetjük fel a legalább 3 éves kamatrögzítésű hiteleket. A lekérést egy átlagos profilra néztük meg, amikor 20 évre 10 millió forintos hitelt veszünk fel, a családi jövedelem 350 ezer forinttal egyenértékű.

Senkit sem érhet meglepetésként, hogy a kalkulátorunkban a kategóriájuk legolcsóbb lakáshitelei mind rendelkeznek a fogyasztóbarát lakáshitel minősítéssel. Korábban előfordult, hogy egy-egy minősítést nem kapó hitel oda tudott érni az élmezőnybe, de a mostani listánkon a TOP3-ba egy sem fért be. THM alapján a legjobbak a fogyasztóbarát hitelek.

Érdemes fejben tartani, hogy néhány hónap leforgása alatt is nagyot változhatott a piac. Voltak olyan bankok, melyek inkább a hangsúlyt más kamatperiódusra tették, de találtunk olyat is, aki bővítette a termékpalettáját és olyan kategóriában jelent meg, ahol eddig még nem volt minősített hitelével jelen.

Mindennek tetejébe pedig adott kamatperióduson belül sem volt egységes a kép. Mind a rövid, mind a hosszú kamatperiódusoknál találtunk arra példát, hogy az egyik bank éppen csökkentette a THM-jét, de volt ennek az ellenkezőjére példa. Mindez azért is érdekes, mert januárhoz képest 0,4-1,2%-kal nőttek az állampapírpiaci hozamok, az a bázis, amire a maximum 3,5%-os kamatfelárat felszámíthatják a bankok.

Jelen állás szerint azt mondhatjuk, hogy ha 3 vagy 5 éves kamatfixálásban gondolkozunk, akkor nem kérdés, hogy a hosszabb kamatperiódust kell választani, hiszen a legjobb banki ajánlatok között nincs érdemi eltérés. Kérdezzük mi, ha ugyanazért a kamatért és tovább kapok biztonságot (=fix törlesztőrészletet), akkor miért is ne lépnénk ezt meg?

Nézd meg lakáshitel kalkulátorunkkal, hogy melyik hitel felel meg az elképzeléseidnek!

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Innentől kezdve viszont már fogósabb a kérdés, mert a hosszabb futamidőre adott biztonságért cserébe már jobban a zsebünkbe kell nyúlni. Csak egy példa, ha a 20 éves futamidő felében fix törlesztőt akarunk fizetni, akkor a THM 4,4-4,7% között mozog a legjobb ajánlatoknál. Ha viszont teljes futamidőre rögzítjük a kamatot, akkor 6,1-6,6%-os THM-mel lehet a mienk a hitel.

Érdekesség, hogy a pillanatfelvételünk szerint, ha a legolcsóbb 3 éves és végig fix hitelt hasonlítjuk össze, akkor a THM-ben körülbelül 2,7%-pont, míg a törlesztőben 13 ezer forint (23%) a különbség. Ez elsőre nagynak tűnik, azonban ha hozzávesszük azt, hogy az állampapírhozamok a következő két évtizedben milyen magasra emelkedhetnek, akkor már korántsem annyira vészes a helyzet. Mondani sem kell, de ma már olcsóbban vehetünk fel forinthitelt végig fix törlesztővel, mint annak idején egy gyorsan változó devizahitelt.

Egy dolog biztos, hogy a változó helyett a biztonságot szem előtt tartva érdemes fix hitelt választani. És, ha lehetőségünk van rá, akkor azon belül is minél hosszabbra nyújtsuk a „biztosítási időt”, vagyis a kamatperiódust. Egyelőre a 3 és 5 éves fix hitelek tekinthetők slágerterméknek, de minket ne ez foglalkoztasson, hanem az, hogy a saját élethelyzetünknek leginkább megfelelő hitelt válasszuk ki a palettáról.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Utolsó figyelmeztetést kaptak a lakáshitelesek

2019. 01. 17.

Hitelezési szempontból megszólalt a riasztócsengő a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökének egy konferencián elhangzó mondatai után. Az ezzel kapcsolatos hírek a laza monetáris politika végéről, monetáris szigorításról szólnak, de ha...

siker

Nincs most ennél olcsóbb lakáshitel a piacon

2019. 01. 16.

Akár 2,45%-os THM-mel is hozzá lehet jutni lakáshitelhez, persze változó kamatozás mellett. Ez azt jelenti, hogy nagyon olcsón adják a bankok a forrást, hiszen az átlagos infláció 2018-ban például 2,8%...

Mire elég lakáshitelnél a megemelt ápolási díj?

2019. 01. 15.

Nagy visszhangja volt a sajtóban az ápolási díj bruttó 100 ezer forintra emelésének, amit a tartósan beteg, önellátásra képtelen gyermeküket otthon ápolók kapnak meg februártól. A többi ápolási díj kategóriában...

Blogajánló

 • alapblog

  Theresa vakhite

  Tegnap este élő közvetítésben lehetett követni a brit parlament ülését a BREXIT szavazásról. Gondolom, más is a szokásosnál közelebbről figyelte a szavazást, de az nem...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.