Betöltés

Erre vártak a devizahitelesek – megvan, mikor kapod meg a visszatérítést!

szerző: Bankmonitor.hu
2014-12-11

Lassan kezd teljessé válni a kirakós: a legújabb MNB rendeletek számos módosítást és kiegészítést tartalmaznak. Új szabályok érvényesek az árfolyamrés és az egyoldalú kamatemelések elszámolására a fizetéskönnyítésiben részt vevő és a fizetési késedelemmel érintett hitelek esetén. Továbbá pontosításra kerültek az elszámolást szabályzó képletek is.

Mi csökkenti a visszatérítés összegét?

A túlfizetés megállapításakor figyelembe kell venni a kölcsön folyósításával vagy a hitelbírálattal összefüggésben felmerült

 • egyszeri és rendszeresen megfizetett díjakat és költségeket, valamint
 • előtörlesztés esetén az előtörlesztési díjat is.

A visszatérítés összegét azonban csökkentik a bank által adott kedvezmények. Ilyen kedvezmény lehet, ha a bank

 • tőkét,
 • kamatot,
 • díjat engedett el, illetve
 • nem számított fel vagy
 • kedvezményes árfolyamot alkalmazott.

Viszont nem minősül kedvezménynek, ha a szerződéskötés érdekében adott a bank az előbb felsorolt kedvezmények közül.

Ha kíváncsi vagy, jár-e visszatérítés a hiteledre, az alábbi kalkulátorból megtudhatod!


Bankmonitor

Keress a legjobb
Lakáshitel
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Fizetéskönnyítéssel érintett kölcsön

 • Nem minősül fizetéskönnyítési programnak, ha kizárólag futamidő-hosszabbításra került sor, annak érdekében, hogy az adás által fizetett törlesztőrészlet csökkenjen.
 • A fizetéskönnyítés időszaka alatt a bank által nyújtott kedvezmény a tőketartozást növeli.

Késedelmes hitel

 • Késedelemmel érintett kölcsön esetén az átszámított kölcsönt is késedelmesnek kell tekinteni függetlenül az esetleges túlfizetésektől.
 • A visszatérítés mértékét növeli az eredeti és az átszámított hátralék különbsége.
 • A túlfizetéseket elsősorban a késedelmes fizetés során felhalmozott hátralék, árfolyamgáttal érintett kölcsön esetén a gyűjtőszámla, majd a devizakölcsön terhére kell elszámolni.

Mikor kerül sor a visszatérítés elszámolására?

A pénzügyi elszámolás határideje az ügyfél tájékoztatását követő 15. munkanap.

hataridok20141203.jpg

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókban. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

0 Hozzászólás

 1. Steve

  Üdvözlöm!

  Nekünk pont lejár 2015. áprilisában egy 10 évre felvett szabad felhasználású svájci frank alapú hitel. (2 mill.forint) A számlánk jelenleg is annál a banknál van, ahol a hitelt felvettük. Rendesen törlesztjük, soha egy hónapban sem volt gond a részletek fizetésével. A kérdésem az lenne, kb mennyi lehet a visszatérített összeg ekkora hitelfelvétel letörlesztése után? Válaszukat előre is köszönöm.

  Üdvözlettel.: István

 2. teszi81

  Üdvözlöm, Érdeklődni szeretnék, az elszámolást a bankkal azt nekem kell kezdeményeznem, ha igen hol tehetem meg, vagy a bank automatikusan végzi majd ezt? 2014. májusában járt le a deviza autóhitelem és fórumokon azt olvastam, hogy előreláthatólag ez év augusztusában fog az elszámolás megtörténni?
  Válaszukat köszönöm.

 3. bankmonitor.hu

  @Steve: Ennyi információból nem lehet megállapítani, hogy az egyes szerződések vonatkozásában mennyi a visszajáró összeg, hiszen ehhez havi szinten 5-8 adat rögzítésére lenne szükség az adott hitelszerződés teljes futamidejére vonatkozóan (a szerződéses alapadatokon túlmenően). Ez egy átlagos lakáshiteles esetében több mint 500 adat rögzítését igényelné, köztük olyan adatokét, melyeket nem feltétlenül egyszerű megszerezni az adós számára sem.

 4. bankmonitor.hu

  @teszi81: Ez esetben az elszámolást kérés nélkül kell a pénzintézetnek elkészíteni, azonban mivel megszűnt a kapcsolat a bankkal, javasoljuk egyeztesse a banknál nyilvántartott adatait, hogy zökkenőmentesen megkaphassa majd az értesítést.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Számot adunk a legjobb lakáshitelekről!

2018. 07. 22.

A kalkulátoraink jóvoltából a banki termékek friss kondícióit nagyon könnyedén le tudjuk kérni, mostani írásunkban a körképünk a lakáshitelekről szól. Az összkép nem olyan rossz, mint gondolnánk, az áprilisi körképünkkel...

A bankodtól erre számíts, ha nem megy a kártyás fizetés

2018. 07. 19.

Magyarországon az elmúlt bő egy hónapban kétszer is probléma volt a kártyás fizetéssel. A helyzet relatíve gyorsan megoldódott, azonban belefutottunk olyan esetekbe, amikor valamilyen kárunk származott a hibából. Annak jártunk...

Addig vegyünk fel lakáshitelt, amíg olcsón adják!

2018. 07. 18.

Nagyot változott a lakáshitelek kamata az utóbbi három hónapban. A hozamok emelkedése május és július között a hitelkamatok emelkedését eredményezte. A hiteligénylőknek ez komoly próbatételt jelenthet. A CashMester új részében...

Akár százezreket is megspórolhatsz a meglévő hiteleden!

2018. 07. 17.

Mikor éri meg elgondolkozni a hitelkiváltáson, azaz a meglévőhitelünk helyett olcsóbbat keresni? Praktikus információk és a leggyakoribb hibák.  A számunkra elérhető hitel kamatszintjét és egyéb kondícióit alapvetően az igazolt jövedelem...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.