loading

Érvényes lehet az 5%-os áfa egy idén megvásárolt lakásra is! De van még más meglepetés is!

2021. januártól az új építésű lakások esetében ismét 5 százalékos lesz az áfa. Ha a kivitelező nem nyeli le az adócsökkenést, akkor emiatt akár több millió forinttal csökkenhet az új építésű lakások ára a jövő évtől. Nem kell azonban 2021-ig várni az adásvételi szerződések megkötésével, sőt bizonyos esetekben az építkezésekre is érvényes lehet az adócsökkentés.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Benyújtották a törvényjavaslatot, amely az új építésű lakások áfa csökkentését tartalmazza. Bizonyos részletekre fény derült, sőt eddig a köztudatban lévő félreértések is tisztázásra kerültek.

1. A 2021. január előtt kötött adásvételi szerződések esetében is érvényes lehet az 5 százalékos áfa  

A törvénytervezetben ugyanis az szerepel főszabályként, hogy a 2021. január 1-jét követően megfizetett vételárrészletekre lesz érvényes a kisebb mértékű adó. Ezek alapján egy új építésű lakás megvásárlására akár idén is meg lehet kötni a szerződést, a jövő évtől esedékes részletekre pedig már a csökkentett adómérték lesz az irányadó.

Viszont az idén megfizetett részletekre utólag nem fogják csökkenteni az adótartalmat. Emiatt a fizetés ütemezését érdemes nagyon alaposan átgondolni és átbeszélni az eladóval.

Lehetnek kivételesek esetek, amikor nem a pénzügyi teljesítés számít, ezért érdemes minden esetben előzetesen tájékozódni a konkrét szerződés áfa-tartalmáról.

2. Meddig lesz érvényes az alacsonyabb mértékű áfa?

2022. év végéig lesz érvényben az új építésű lakások vásárlására az 5 százalékos adókulcs. Bevezetésre kerül azonban egy türelmi időszak is: 5 százalékos áfát szükséges fizetni az egyes vételárrészletek után, amennyiben a pénzügyi teljesítés még 2023. január 1. és 2026. december 31. közé esik. Ennek feltétele, hogy a végleges építési engedélyt még 2022. december 31-ig megkapja a kivitelező.

Ez azonban azt is jelenti, hogy egy 2021. január 1-e és 2022. december 31-e között aláírt adásvételi szerződéshez is kapcsolódhat már 27 százalékos adófizetési kötelezettség, amennyiben a vételárrészletet 2026 decemberét követően fizetné meg a vevő.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
millió Ft hitel évre

Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el lakáshitel
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
 • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
 • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
 • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

3. Lakásépítésekre is érvényes lehet az 5 százalékos áfa, amennyiben generálkivitelezővel építtetik a lakást

Jelenlegi ismereteink alapján a generálkivitelezővel építtetett szerkezetkész lakás átadása is termékértékesítésnek minősülhet. Emiatt pedig érvényes lehet rá az új lakások vásárlására bevezetett alacsonyabb, 5 százalékos áfakulcs.

Vagyis bizonyos esetekben – erről mindig érdemes előzetesen egyeztetni – generálkivitelezővel épített lakások építési költségének áfája is lecsökkenhet. Az adócsökkenést pedig pénzügyi teljesítéshez köti a jogszabály, vagyis már egy megkötött kivitelezői szerződésre is érvényes lehet. Így a már folyamatban lévő építkezéseket is befolyásolhatja a változás.

 4. Érintheti-e ez a preferált kistelepüléseken érvényben lévő áfa-visszatérítési támogatás lehetőségét?

Jelenleg a falusi csok-kal érintett, úgynevezett preferált kistelepülésen megvalósuló építkezéseknél érvényben van az adó-visszatérítési támogatás 5 millió forint összeghatárig. Itt azonban feltétel, hogy a kiállított számlák 27 százalékos adót tartalmazzanak.

Ha a generálkivitelezői számlák áfa tartalma csökkenne – amely bizonyos esetekben előfordulhat -, akkor ezen számlák jelenlegi ismereteink alapján nem lesznek elfogadhatók az adó-visszatérítéshez.

+ 1. Mi történik az elengedett vagyonszerzési illetékkel, ha a csok-ot vissza kell fizetni?

Ugyanezen törvénytervezet tartalmazza a vagyonátruházási illeték elengedésére vonatkozó kitételeket is. A tervezetből egy fontos részlet derül ki.

Az illetékmentesség egyik feltétele, hogy a vevő új építésű, vagy használt lakásának megvásárlásához csok támogatást is igényeljen. Megfelelő természetesen az az eset is, amikor vállalt gyermek után veszi igénybe a családi otthonteremtési kedvezményt a vevő.

Ha kizárólag vállalt gyermekek után vette igénybe a vevő a csok támogatást, de nem születik meg határidőre a vállalt gyermek, vagy a a baba születése előtt a családi otthonteremtési kedvezmény visszafizetését rendelték el, akkor az illetéket utólag meg kell fizetnie a vevőnek.

A vételár alapján szükséges megfizetni az adót, az illeték nagysága is az akkor érvényes szabályoknak megfelelő lesz. Az illeték utólagos megfizetése alól mentesülnek azok a párok, amelyeknek valamilyen egészségügyi okból nem lehet gyermekük.

Arról azonban jelenleg nincsen információ, hogy mi történne, ha több vállalt gyermek közül egy megszületne. Hiszen ekkor sem teljesíti az igénylő a teljes gyermekvállalást és elrendelnék a csok támogatás részbeni visszafizetését.

Bankmonitor szakértői javaslat:

 • Nem kell megvárni a jövő évet az adásvételi szerződések aláírásával.
 • Mindenki nézze meg hogyan van a szerződésben szereplő vételár feltüntetve: egy összegként, vagy megbontva nettó vételárra és adóra. Utóbbi esetben ugyanis az esetleges áfacsökkentés biztos megjelenik a megfizetendő összegben. Előző esetben azonban a konkrét árat fogadta el a vevő, azon belül az eladó akár megvariálhatja az áfa és a nettó vételár nagyságát.
 • A generálkivitelezői szerződések esetében is mindenképpen érdemes megnézi hogyan szerepelnek az egyes megfizetendő összeget. Ott is az lenne a megfelelő, ha külön szerepelne a nettó ár és az adó.
 • Akik preferált kistelepülésen szeretnének építkezni és az adó-visszatérítési támogatást is igénybe vennék előzetesen tájékozódjanak: hogyan érinti építkezésüket az adóváltozás. Nehogy utólag derüljön ki, hogy a kapott számlák nem lesznek megfelelőek a támogatáshoz.

 

Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
 • alapblog Összeesküvés Amerika ellen

  Kína és Oroszország együttesen történelmileg páratlan kísérletet hajt végre. Minden létező, a jövőt érintő, gazdasági, politikai, pénzügyi, tudományos téren késznek mutatkozik összefogni – Amerika ellenében....

 • KonyhaKontrolling Kinek a felelőssége a problémáid megoldása?

  Amerre csak nézek, rendszeresen fellángol a vita arról, hogy több vagy kevesebb szabályozással, nagyobb vagy kisebb mértékű állami újraelosztással kell-e működnie egy országnak. Az ilyen viták nagyon szokszor valójában az emberkép körül keringenek. Az alapkérdés pedig az, hogy az emberek felelősek-e a saját sorsukért, még ha ez nincs is kimondva. Aki már egy ideje olvassa Tovább olvasom "Kinek a felelőssége...

 • Haszon.hu Bajba kerülhetnek a vállalatok, 4-ből 1 dolgozó váltana a járvány után

  Rengeteg ember fontolgatja a munkahelyváltást az Egyesült Államokban. Csak arra várnak, hogy csendesüljön a járvány. Mit lehet tenni annak érdekében, hogy megőrizzük a jól teljesítő alkalmazottakat? 2019-ben soha nem látott méreteket öltött a munkahelyváltások száma az USA-ban. Majd jött 2020. márciusa a koronavírussal, és néhány hét alatt 20,5 millió munkahely tűnt el a dolgozók átpártolási kedvével egyetemben. Azóta eltelt több...