Betöltés
loading

Ez igen! A mobilok ütik ki a nyeregből a bankfiókokat

Újra nekiveselkedtünk, a netbankok után most a mobilbankokat veséztük ki, hiszen mára az okostelefonok is az életünk szerves részeivé váltak. 11 bank válaszai alapján elégedettek lehetünk, bár ahogy nőnek a mi elvárásaink, úgy remélhetőleg bővülni fognak a mobilbankok funkciói is. Ezen a téren igazán ki tudja mutatni a foga fehérjét egy bank, és legnagyobb örömünkre egy olyan ütős innováció is megjelent, ami feleslegessé teszi a pénztárcánkat.

A napokban akadozott az OTP Bank netbanki és mobilbanki felülete, ezért is különleges aktualitása van a friss felmérésünknek, ami éppen ezeket a területeket vette górcső alá. A közelmúltban már megjelent nálunk a bankok válaszai alapján összeállított netbanki körkép, most pedig a mobilbanki felületeket szedjük ízre. Kérdéseinkre 11 bank válaszolt szinte mindenre kiterjedő részletességgel, vagyis ha kíváncsi lennél, hogy mit tehetsz meg a mobilbankon keresztül, akkor a cikkel telibe trafáltál.

Szinte mindenhol van már külön app

Többségünk ma már nem is tudna élni a net és a mobilja nélkül, ezért sem nagy elvárás ma már egy magára valamit is adó banktól, hogy az okostelefon tulajdonosokra gondolva kedveskedjenek mobillal kompatibilis felülettel. A felmérésünkben vegyesen vettek részt nagyobb és kisebb bankok, és mindegyiknél elérhető volt ilyen funkció, vagyis nincs okunk panaszra.

Alapvetően két út volt adott a bankok számára: választhattak a külön letölthető alkalmazás (app) és/vagy a mobil böngészőjére optimalizált változat közül. A 11 bankból 5 (CIB, Gránit, OTP, UniCredit, MagNet) azt a választ adta, hogy neki nem volt elég egy megoldás, mind a kettőt megadta az ügyfeleinek. Csak letölthető applikációja szintén 5 banknak van (Erste, K&H, MKB, Raiffeisen, Sberbank), míg a maradék 1 szereplőnek, a Budapest Banknak egyelőre csak mobilböngészőre optimalizált verziója van. De jelzésük szerint 2017 első negyedévében már az ő ügyfeleik is élvezhetik a külön alkalmazás okozta előnyöket.

A biztonságra itt is ugyanúgy ügyelni kell

Az okostelefonok világában, amikor egyre több funkcióval vértezik fel a mobilokat, nem feledkezhetünk el a biztonságról. Különösen fontos ez egy olyan területen, ahol a személyes pénzügyi adatainkhoz hozzáférhetnének illetéktelenek. A mobilok azért adnak korlátozott védelmet, például a képernyőzárat meghatározott mintával, kóddal vagy akár már ujjlenyomattal oldhatjuk fel. Viszont ettől még nem megengedhető, hogy ezt követően bárki engedély nélkül garázdálkodhasson az alkalmazásainkban.

A felmérésünkben kapott válaszok alapján azt mondhatjuk, hogy a 11 esetből 7-ben (Budapest, CIB, Erste, Gránit, MKB, Raiffeisen, Sberbank) előre rögzített jelszóval használhatjuk a mobilbanki felületet. A többi esetben ettől részben vagy egészében eltérő megoldást alkalmaznak. A MagNetnél például az előre rögzített jelszó és az SMS-ben kapott jelszó is játszik. Az UniCreditnél az előzetesen rögzített jelszó mellett tokennel (fizikai eszköz segítségével) is be lehet lépni. A K&H is a token mellett tette le a voksát, viszont náluk az okostelefonra kell letölteni egy alkalmazást, ami a jelszót generálja. Végül, de nem utolsó sorban, az OTP egyedüliként alkalmaz SMS alapú jelszót. Viszont náluk QR-kód alapú mobil aláírást is lehet igénybe venni, ami akár egy előzetesen megadott PIN vagy akár ujjlenyomat alapján is beenged a rendszerbe.

Az azonosításon túljutva már gyerekjáték a bankoknál döntő többségében elérhető mobilapp használata. Külön érdekes terület, hogy van-e lehetőség arra, hogy akár utazás közben kezdeményezhessek utalást vagy átvezetést. A legtöbb funkciót a Gránit, az UniCredit és a MagNet tette bele a mobilbankba, itt megtehetjük, hogy eseti- és rendszeres átutalást, csoportos beszedést és átvezetést is kezdeményezhessünk. Mindez a mai rohanó világunkban jól tud jönni, ha megszorulnánk.

Bankja válogatja, hogy ha éppen egy megbízást adtunk be, akkor azt miként hitelesíthetjük. A Budapest, a CIB és az MKB az előre rögzített jelszó híve ezen a téren. Az Erste, a Gránit és az OTP SMS-ben kapott jelszóval engedélyezi a beadott megbízásokat. A Raiffeisen az előre rögzített és SMS-ben kapott jelszóval operál. A Sberbank rögzített jelszóval és tokennel, míg a MagNet SMS jelszóval és tokennel. Az UniCredit mind a három megoldást beválogatta, ellenben a K&H-val, aki megmaradt a jól bevált tokennél.

Nézd meg, hogy a sajátodhoz képest mit tudnak más bankszámlák. Ki tudja, lehet azonnal találsz jobb megoldást!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Bankszámla
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Csak gyorsan rápillantok a számlámra és megyek tovább

Egészen biztosan az egyik legjobb funkciója a mobilalkalmazásoknak, hogy bárhol is legyek, ha képes vagyok netre csatlakozni, akkor egyszerűen és gyorsan áttekintést kaphatok a számlaegyenlegemről és az utóbbi időszak történéseiről. Egy-egy bank kivételével azt is meg tudom nézni, hogy a beadott megbízásaimmal éppen mi van, sőt, ha valami miatt nem teljesültek, akkor azt is lecsekkolhatom, hogy mi lehetett a probléma.

Hasonlóan lényeges egy átlagos felhasználó szempontjából is, ha a bankkártya vagy hitelkártya limitjét módosítani tudom, márpedig az Erste, az MKB, a Sberbank és az UniCredit kivételével a többi banknál ez a funkció aktív. Sőt ha valami gond akadna, akkor gyorsan beavatkozhatok: a Budapestnél, a Gránitnál, az MKB-nál, az OTP-nél és a MagNetnél a kártyámat is letilthatom. Meglepő lehet, de ma még nem tartunk ott, hogy a többségnél a kártyámat aktiválni is tudjam, a 11-ből csak a CIB, az MKB, az OTP és a MagNet mobilbankja képes erre is.

mobilbankujkep161007
Mi lesz a megtakarításaimmal?

Rohanó világunkban már egyre többek vágynak arra, hogy a megtakarításaikat is mobilon kezelhessék. Ilyen szempontból még nem vagyunk a toppon, valószínűleg idő kell, hogy a mobilbankok erre is széles körben képesek legyenek. A betétek esetében még könnyű dolgunk van, hiszen a 11 válaszadó közül 6-nál mobilon is leköthetem a pénzemet (CIB, Gránit, OTP, Raiffeisen, UniCredit, MagNet).

Teljesen más tészta, ha az egyéb befektetésekre megyünk át, így az állampapírokra, befektetési alapokra és részvényekre. Nincs nagy tolongás a bankok között, hogy ezeket a funkciókat mobilra is kiterjesszék. Egyedüliként az OTP Bank van, amely képes portfólió-kimutatásra, befektetési jegy és hazai részvény vételére és eladására. Valamilyen szempontból érthető a bankok magatartása, hiszen tipikusan olyan területről van szó, ahol azért érdemes némi keresgélés után több információ birtokában dönteni.

mobilbank2161006A végére hagytuk a legjobbat

A mobilbankok a fentebb bemutatott lehetőségeken kívül azért még sok más területen is megkönnyítik az életünket. Ezek már olyan kényelmi funkciók, amelyek nélkül azért valahogy csak el lehet lenni, de velük egy-egy bank ki tud tűnni a tömegből. Tipikusan ilyennek számít a sárga csekk befizetése, a mobil egyenlegünk feltöltése, az autópálya-matrica vásárlás és a parkolás, ami ebben a sorrendben az Ersténél és az OTP-nél érhető el maradéktalanul (az Ersténél a MobilePay-en keresztül). De ennél a két banknál arra is van mód, hogy egy adott telefonszámra pénzt küldhessek, ami valljuk be, családon belül igazán jól jöhet.

Külföldön egyre jobban terjednek a mobilfizetési megoldások, és itt kifejezetten arra gondolunk, hogy bankkártya helyett használhatjuk a mobilunkat is fizetésre. Magyarországon két héttel ezelőttig csak meglehetősen körülményesen lehetett ezt megtenni. Egyrészt csak az OTP Bank ügyfelei élvezhették ezt a megoldást, és ők is csak akkor, ha Telekom vagy Vodafone szerződéssel rendelkeztek. Szeptember 15-től viszont alaposan megkavarta az állóvizet a Gránit Bank, ami saját mobilalkalmazásába építette be a mobiltárcáját és saját mobilfizetési megoldását (Gránit Pay néven). Ezzel megteremtette a lehetőségét, hogy ha valamikor fizetni támad kedvünk, akkor a PayPass-os kártyánk helyett egyszerűen a mobilunkkal fizessünk. Sehol máshol nem találunk még egy ilyen funkciót, bár piaci pletykák szerint már máshol is elindult az ilyen irányú fejlesztés.

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
mobilfizetes

Miért szuper dolog a mobilfizetés?

Amikor mobilfizetésre gondolunk, akkor valójában bankkártyás fizetésről beszélünk, még ha a kis plasztik lapocska a maga materiális formájában nem is vesz részt a tranzakcióban. De miért jó ez a felhasználóknak?...

Hogyan használd a hitelkártyádat?

A fejlett Nyugaton, mind Amerikában, mind Nyugat-Európában elterjedt a hitelkártyák használata. Vajon valaha idehaza is utolérjük őket ebben? Mégis mire lehet jó, ha lesz hitelkártyád? Kinek lehet érdemes használnia? Mik...

karácsonyi ajándék

Bankfiókok ünnepi nyitva tartása

Az év vége mindig nehéz időszak abból a szempontból, hogy ilyenkor a bankfiókok is alacsony fordulatszámon működnek. Ezért, ha ügyet intéznél, esetleg pénztárnál vennél fel vagy fizetnél be pénz, akkor...

Blogajánló
  • KonyhaKontrolling Amikor az állami támogatás rosszabb helyzetbe hoz

    A címet olvasva valószínűleg sokaknak a CSOK jut először eszébe. Ahogy korábban írtam is, abban az esetben ez szerintem pont nem igaz. Azonban a jószándékú állami/kormányzati támogatás, még ha indokolt is lenne, sokszor rosszabb helyzetbe hoz, mint amiben voltál. Hasonlóról írtam már egyébként, itt például a bérleti díjak maximalizálása ellen emeltem fel a hangom. Azt Tovább olvasom "Amikor az állami támogatás rosszabb helyzetbe hoz" →