Ezt a 8 állami kedvezményt veheted igénybe a lakásvásárláshoz

 • 2017.09.01.
 • szerző: bankmonitor.hu

A kormány több formában is támogatja a lakáshoz jutást, amelyek az előtakarékosságnál, a vissza nem térítendő támogatásnál és a lakáshitel visszafizetésénél is nagy segítséget jelentenek. A következőkben egy csokorba gyűjtöttük a támogatásokat, hogy könnyedén átláthassa bárki őket. Az apropó természetesen az, hogy közzétették, miként is működik majd a hitelelengedés a kettőnél több gyermeket vállalóknál.

Tegnap jelentették be egy sajtótájékoztatón, hogy miként fog kinézni a 3 és több gyermekesek esetében a lakáshitel gyermekenként 1 millió forinttal történő csökkentése. Pontosan ezért gondoltuk úgy, hogy érdemes egy csokorba gyűjteni a lakásvásárláshoz kapcsolódó állami kedvezményeket. Mint kiderül, elég bő a lista, és sok ezek közül nem kötődik gyermekvállaláshoz. Bár az is igaz, hogy a nagycsaládosok számára valóban jóval nagyobb összegű segítséget ad az állam.

A felhasználást illetően három részre osztottuk a támogatási fajtákat, méghozzá a vásárlás előtti, a vásárláskori és a vásárlás utáni időszakra. A vásárlás előtt a legkézenfekvőbb támogatott termék a lakástakarék, amire a befizetésre 30%-os állami támogatást kaphatunk, évente maximum 72 ezer forintot szerződésenként. A lakástakaréknál nem kötelező, de igénybe lehet venni lakáshitelt is, így ennek hatása akár a vásárlás utánra is kihathat.

A Start-számlát és a babakötvényt is ide sorolhatjuk, hiszen ehhez az előtakarékossági formához is kötődik állami támogatás. A felhasználás igaz csak a gyermek felnőtt korúvá válásakor nyílik meg, viszont például lakhatásra is fel lehet használni, vagyis praktikusan lakásvásárláshoz önerőként is működhet.

Kétség sem férhet hozzá, hogy az utóbbi bő egy évben az ingatlanpiac számára a legnagyobb lökést a családok otthonteremtési kedvezménye (CSOK) adhatta. Attól függően, hogy milyen lakást vásárlunk és hány gyermekünk vagy vállalat gyermekünk van, akár 10 millió forintos vissza nem térítendő állami támogatást is kaphatunk.

Külön vettük a 3 vagy többgyermekesek esetében a CSOK 10+10 konstrukciót, ami azt jelenti, hogy új lakás vásárlása esetén a 10 millió forintos ingyenpénz mellett 10 millió forintos 3%-on rögzített kamatú lakáshitelt is felvehet az igénylő. Ez óriási segítség mondani sem kell, hiszen a legolcsóbb végig fix lakáshitelek jelenleg bőven a duplájába kerülnek. Ez utóbbi persze a vásárlás utánra is hatással lesz, mert jóval kisebb kamatot fizetünk csak, mint egyébként.

Amennyiben lakáshitelben gondolkozunk, akkor arra külön elérhető kamattámogatás, méghozzá két formában is. Az általánosabb az otthonteremtési kamattámogatás, ezzel viszont most kevesebben élnek, mivel a kamata 6% alatt van, amikor az állami kamattámogatás nem jár. Ráadásul arra is figyelni kell, hogy csak az első 5 évben jár ez a támogatás, utána piaci alapú lesz a hitel. Van persze olyan kamattámogatott hitel, ami 20 évre is ad támogatás, viszont ezt csak néhány helyen lehet igényelni és per pillanat a piaci alapú hitel is olcsóbb tud lenni nála.

A lista legújabb tagja a hitelelengedés, ami a szabályok alapján a 2018. január elseje után született 3. vagy későbbi gyermekre jár, gyermekenként viszont 1 millió forintot is leírhatnak a meglévő vagy a később felvett hitelből a nagycsaládosok. Egy példán keresztül bemutatva, ha van 4 gyermekünk, de abból csak kettő született 2018. január 1 után, akkor 2 milliós hitelelengedésre leszünk jogosultak. A számításaink szerint, egy átlagos 8 milliós hitelnél bő 10%-ot is csökkenhet emiatt a törlesztőrészlet.

Végül, de nem utolsó sorban a munkáltatón keresztül is támogathatja az állam a lakáshitel törlesztését. Adómentesen havi alapon bő 80 ezer forintot kaphat így meg a munkavállaló lakáshitel-cafeteria néven, amit a hitelének a törlesztésére fordíthat. A keret 5 év alatt 5 millió forint, ami azokban a ritka esetekben, amikor ezt igénybe lehet venni, akkor komoly anyagi segítséget tud jelenteni.

Lakásvásárláshoz hitelre van szükséged? Nézd meg a lakáshitel kalkulátorunkkal, hogy melyek a legjobb ajánlatok!

Lakáshitel kalkulátor

Ft
év
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján 14 bank, 89 ajánlata közül választhatsz.

A várhatóan legkedvezőbb hitelek:


havi törlesztő

THM

A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.
Tudd meg az összes részletet!

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés. Egyedi kedvezmények, melyek csak a Bankmonitornál érhetőek el.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  16 év drágulása

  Az alábbi infografikánkon az elmúlt 16 év inflációját ábrázoltuk, lebontva néhány érdekesebb KSH termékcsoportra is. Mint látható, az átlagos infláció ez idő alatt összesen 81%...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.