Betöltés

Ha te is használsz bankkártyát, akkor az életed megváltozik szombattól!

szerző: Bankmonitor.hu
2018-01-07

Azt mindig is tudtuk, hogy nagyon kell vigyázni a bankkártyánkra és a hozzá tartozó kódra, mert ha meglopnának bennünket, akkor csak így tudjuk megúszni kis költséggel a visszaélést. Kedvező fejlemény, hogy jövő hétvégétől a lopás bejelentése előtti időszakban 45 ezer helyett csak 15 ezer forintot terhelhetnek ránk. Sőt, bemutatjuk azokat az eseteket, amikor minden kárunkat megtéríti bank.

Használd a bankszámla kalkulátorunk az igényeidhez legjobban illő ajánlat megtalálásához!

Nem egész egy héten belül, január 13-tól hatályos a pénzforgalmi szolgáltatások nyújtásáról szóló törvény friss változata. Több módosításra is sor került, azonban a változtatások többsége az átlagember számára sokat nem jelentenek, akadnak viszont fontos változások.

A legfőbb ilyen módosítás akkor érvényes, amikor valamilyen módon a bankkártyánkkal vagy hitelkártyánkkal élnek vissza a csalók. Eddig 45 ezer forintot bukhattunk legrosszabb esetben egy lopás vagy elvesztés esetén, szombattól viszont ez visszaesik 15 ezer forintra.

Első és legfontosabb, hogy minden esetben kötelességünk a kártyánkra vigyázni és a hozzá tartozó PIN-kódot biztonságosan tárolni (lehetőleg a fejünkben). Ugyanis, ha ezt elvétjük, akkor a károk akár egészét ránk terhelheti a pénzintézet. Ugyanilyen fontos, hogy ha észleljük, hogy ellopták vagy elvesztettük a kártyánk, akkor azt haladéktalanul jelentsük a banknak.

Erre azért van szükség, mert a szabályok szerint a lopás/elvesztés és a bejelentés között eltelt időben elvesztett összegből állunk mi 15 ezer forintot (utána mindent a bank áll). Elképzelhető, hogy a bank a bejelentést követően valamiért késlekedik a letiltással, és a számlánkat valaki folyamatosan megcsapolja. Nincs semmi baj, mert a banknak vissza kell térítenie a bejelentés után elvesztett összeget.

Az „önköltség”, amit csalás esetén mi állunk, a következő esetekben akár nulla forint is lehet, vagyis mentesülhetünk a maximum 15 ezer forintos költség megfizetésétől:

 • a lopást vagy az elvesztést akkor észlelte csak a tulaj, amikor azzal már visszaéltek,
 • a kár a bank hibájából vagy a vele kapcsolatba hozható harmadik fél hibájából következett be,
 • a szolgáltató nem írt elő erős ügyfél-hitelesítést,
 • a kártyát fizikailag nem lopták el vagy szerezték meg, viszont a kártya adatait távközlési eszközzel lopták el, és éltek vele vissza, vagy úgy fizettek illetéktelenül a kártyával, hogy PIN-kódot (vagy bármilyen más kódot) nem kellett a fizetéskor beütni,
 • a bank nem gondoskodott arról, hogy a károsult bármikor díj-, költség- és egyéb fizetési kötelezettségtől mentesen bejelenthesse a visszaélést.

Számunkra a legfontosabb, hogy ha az egyérintésre alkalmas kártyánkkal élnek vissza, és fizikailag a kártya nem került ki a birtokunkból, akkor a bank minden kárunkat meg fogja téríteni (bejelentés előttit és az utánit is). Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy egyelőre ilyen visszaélésre nem is került sor, a károk döntő többsége azért következett be, mert a plasztikkártyát fizikailag ellopták vagy elvesztették.

Érdekes kivétel, ami most került be a törvénybe, hogy ha olyan gyorsak voltak a csalók, hogy az elvesztést/lopást az illetéktelen fizetés után vettük észre, akkor is mindent megtérít a bank számunkra. Egyelőre nehéz megmondani, hogy miként tudja ezt a károsult bizonyítani, vagy mi van akkor, ha kirabolják és nem tudja megfelelő időben bejelenteni a visszaélést.

De a lényeg a lényegben, hogy a közeljövőben már 15 ezer forintot veszthetünk csak, ha csalók áldozatai leszünk. Ez mindenképpen kedvező fejlemény, azonban ettől függetlenül legyünk nagyon óvatosak, mert ha nem figyelünk, akkor adódhat olyan helyzet, hogy sokkal mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni.

Nézd meg kalkulátorunkkal, hogy melyik bankszámla a legolcsóbb a fizetési szokásaidnak megfelelően!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

A hitelkártya előnyei és hátrányai

2018. 09. 06.

Szeretnéd a bank pénzét ingyen használni? Örülnél, ha a kártyás vásárlásaid után pénzt kapnál vissza az elköltött pénzedből? Elégedett lennél, ha végre Te is kapnál pénzt a bankodtól? Be tudod...

Mit kell tudni a teljes hiteldíj mutatóról, a THM-ről?

2018. 09. 03.

A mindennapi életben minden hitelnél találkozunk egy sokak számára rejtélyes fogalommal. A teljes hiteldíj mutatóra (THM) gondolunk. Miért van szükség erre a mutatóra? Mit jelent ez az általánosan használt fogalom?...

Hiteltörlesztési kisokos: rendezd le a hiteleidet!

2018. 08. 31.

Sok embernek gondot okoz, hogy a hiteleinek törlesztését a lehető legkönnyebben meg tudja oldani. Ha Te is köztük vagy, írásunkból megtudhatod, melyik hitelnél milyen törlesztési móddal és ütemezéssel járhatsz a...

Mit kell tudni a hitelkiváltásról?

2018. 08. 22.

A hitelkiváltás nem egyszerű téma. Sokan nem tudnak arról, mennyivel jobban járnának, ha egy hitelkiváltással megszabadulnának eddigi hiteleiktől, és a fáradságukért cserébe olcsóbban megúsznák a hiteltörlesztést. A CashMester új részében...

Blogajánló

 • alapblog

  Pénz beszél

  A Sargentini-jelentés lényege Magyarország számára nem a 7-es cikkely szerinti eljárás elindítása, hanem a pénzcsapok potenciális elzárása. A 7-es cikkelyhez kapcsolódó eljárás valószínűleg egyébként is...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.