Betöltés

Halál esetén ekkora nyugdíjpénzre számíthat az örökös

szerző: Bankmonitor.hu
2018-05-31

Az állami nyugdíjrendszerrel nem csak az a probléma, hogy teljesen kiszámíthatatlan, mekkora nyugdíjra leszünk majd jogosultak, hanem hogyha bármi történik velünk, akkor a befizetéseinkből örököseink nem látnak viszont semmit. Ezzel szemben valamennyi nyugdíj-megtakarítás örökölhető. Ám működésük alapvetően elér. Melyik legjobb az örökösöknek, ha velünk valami történik?

Használd nyugdíj-megtakarítás kalkulátorunk, és megtudhatod, mennyivel egészítheted ki a nyugdíjad!

Nyugdíj-megtakarítások

Magyarországon jelenleg három 20%-os adójóváírással támogatott, dedikáltan nyugdíjcélú-megtakarítás létezik Mindhárom különbözőképpen működik:

 • az egyiknél magunknak kell befektetni a befizetéseinket (nyugdíj-előtakarékossági számla, vagy röviden NYESZ),
 • a másiknál előre kiválasztott portfólióba automatikusan befektetésre kerülnek a befizetések (önkéntes nyugdíjpénztár)
 • a harmadik (nyugdíjbiztosítás) meg egy biztosítás és adott esetben az előző kettő keveréke.

Tudni szeretnéd, mekkora összeget tudsz összegyűjteni nyugdíjig? Használd kalkulátorunkat és kiderül!

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor

Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 150 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
 • Alacsony (átlagban 1% alatti) költség mellett
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:
Rendelkezel vésztartalékkal?
Bejelentett alkalmazottként (is) dolgozol?
Ennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész
A nyugdíjig hátralévő évek
Teljes felvehető összeg
állami támogatás és hozama
összes befizetés
befizetés hozama
teljes költség
Havi nyugdíjkiegészítés
Mennyivel nő a nyugdíjad?
 • Nyugdíjgondjaid megoldhatók, kérd tanácsadónk ingyenes tájékoztatását!
 • Nagyon sokat fog számítani a havi közel ezer forintos összeg a nyugdíjban.
Tudj meg mindent az elérhető nyugdíjmegoldásokról!
 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ
 • Megtudhatod mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Ezeket mindenki azért köti, hogy nyugdíjasként kiegészítse a jövedelmét. Azt már megnéztük, hogy hogyan működik az önkéntes nyugdíjpénztár, ha valami baj érne. Ott érintőlegesen foglalkoztunk a legnagyobb tragédiával is: mi történik a nyugdíjcélú-megtakarításainkkal, ha meghalunk? Ezeket vesszük sorra most különböző megtakarítási formánként.

Legnagyobb tragédia esetén

NYESZ

Kezdjük az ilyen szempontból a kevésbé szerencsés választással, a nyugdíj-előtakarékossági számával. Ez öröklés szempontjából nagyon hasonló egy szimpla értékpapírszámlához. Szemben a folyószámlával, nem adható meg hozzá haláleseti kedvezményezett, így a hagyatéki eljárás keretén belül kerülhet az örököshöz az itt felhalmozott megtakarítás. Ez önmagában óriási (több hónapos késést) jelenthet. Ráadásul amennyiben nem egyenes ági rokonhoz (vagy házastárshoz) kerül a vagyon, akkor még örökösödési illeték fizetési kötelezettség is keletkezik (jelen esetben 18%). Anélkül, hogy belemennénk a részletekbe, az örökség nemcsak vagyont, hanem adósságot is tartalmazhat, így korántsem biztos, hogy minden esetben pozitív a mérlege az öröklésnek. Viszont, ha az ügy végre odáig jut, akkor az örökös(ök) választhat(nak), hogy az értékpapír számlán lévő értékpapírokat:

 • eladja/eladják az aktuális érétken (és az ellenértéket megkapja/megkapják),
 • transzferálja/transzferálják (gyakorlatilag áthelyezi(k)) egy értékpapírszámlára.

Ráadásul a számlán elért árfolyamnyereség is adóköteles (15%) öröklés esetén (kivétel az EGT-államok által kibocsátott kötvények, illetve ha az összeg 300 ezer forint alatti érték). Tehát a NYESZ ugyan az egyik legolcsóbb nyugdíjmegoldás, de öröklés szempontjából a lehetőségek közül nem a legkedvezőbb.

Önkéntes nyugdíjpénztár

Az önkéntes nyugdíjpénztárnál szerencsére már megvan a lehetőség, hogy haláleseti kedvezményezettet jelöljünk meg. Így az ott megjelölt személy (vagy személyek) hagyatéki eljáráson kívül, örökösödési illeték és kamatadó mentesen hozzájuthatnak az örökségükhöz. Itt mindegy, hogy a kedvezményezett egyenes ági rokon, vagy akár egy tetszőlegesen megjelölt barát. Ráadásul szabadon megjelölhetünk több személyt is, azt is meghatározva, hogy ki mekkora százalékban részesedjen az örökségül hagyott nyugdíjpénztári vagyonból. A kedvezményezettek választhatnak, hogy szabadon elkölthetően a bankszámlájukra utaltatják a vagyont, vagy saját önkéntes nyugdíjpénztári számlájuk egyenlegét is gyarapíthatják. Ráadásul a kedvezményezett számára a kifizetési idő is jóval rövidebb a hagyatéki eljárásnál, általában 2 héten belül megkaphatják a vagyont az erre jogosultak.

Nyugdíjbiztosítás

A nyugdíjbiztosításnál – hasonlóan az önkéntes nyugdíjpénztárhoz – megadható kedvezményezett(ek) és így nem része a vagyon a hagyatéki eljárásnak, és adó- és illetékmentesen juthat az összeghez az örökös. Viszont míg az előbbi két esetben egyértelmű volt, hogy mekkora összeg üti az örökös markát (a megtakarítás aktuális értéke), addig a nyugdíjbiztosításnál szerződésenként eltér a számolás. Létezik olyan, ami az előző két megtakarításhoz hasonlóan a befektetések piaci értékét fizeti ki. Bizonyos szerződések esetén egy minimum összeg is meghatározásra kerül, így ha a piaci érték ez alatt lenne, akkor a minimum összeget fizetik. Néhol ezeken felül még valamekkora bónusz, vagy biztosítási összeg kifizetésére is jogosult(ak) az előzőeken felül a kedvezményezett(ek). Az átfutási idő ebben az esetben is megfelelően rövid, akár néhány héten belül megtörténhet a kifizetés.

3 Hozzászólás

 1. Varga László

  A kérdésem a következő: 1750 000 induló tőke ,havi rendszerességgel 50000 befizetés mellett,2022 februárig mennyi lesz a megtakarításom ? 1958 február 14 -én születtem.

  1. bankmonitor.hu

   Kedves László,

   Egy gyors számítás alapján (4,5%-os hozammal számolva) Önnek 4,5-5 millió forint lehet az egyenlege. De mint az előző kérdései során, most is hozzátesszük, hogy ez egy becslés.

 2. Anna

  A takarékosságot tanulni kell ! A takarékosságra való ösztönzést már gyermekkorban el kell kezdeni. A gyerek a szüleitől tanul a legtöbbet. Az azonban már etikai kérdés, hogy mások vagyonát, pénzét, önként felajánlott munkáját és az ezzel kapcsolatos döntéseit tiszteletben tartjuk, nem veszélyeztetjük az életét, egészségét. Sajnos a civil szervezetek között is vannak olyanok, akik ezt nem veszik figyelembe. Hozzáférnek olyan adatokhoz, amelyekből kiderül az érintettek pénzügyi, vagyoni helyzete, az adományok összege (bankfelügyelet). Ezt követően a kiszivárogtatott adatok alapján egyes csoportok erőszakos módszerekkel próbálják adományokhoz, előnyökhöz juttatni az általuk preferált embereket, közösségeket humanitárius vagy egyéb okokból ! Ezen sürgősen változtatni kellene, ugyanis számtalan példa igazolja, hogy a legadakozóbbak az életükkel vagy súlyos egészségkárosodással “fizetnek” gazdagodásuk, empátiájuk miatt és a teljes családjuk, a gyermekeik is veszélybe kerülhetnek ha az adományozást megtagadják (a banktitok védelme) !

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Nagyon lemaradtak a nyugdíjak a bérekhez viszonyítva

2019. 05. 05.

Az elmúlt négy évben robbanásszerűen nőttek a bérek. A nyugdíjak azonban csak lényegesen kisebb mértékben. Az eredmény: ma közel 45 ezer forint „hiányzik” az átlagnyugdíjból. A trend alapján egyértelmű, hogy...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.