Hitelmoratórium: mi történik a kamattámogatással a futamidő kitolása miatt?

Hitelmoratórium: mi történik a kamattámogatással a futamidő kitolása miatt?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-02-24
 

A hitelmoratórium, azaz a törlesztés szüneteltetése komoly segítséget jelenthet a járvány miatt anyagi nehézségekkel küzdő családoknak. A törlesztés szüneteltetése miatt azonban a futamidőt meghosszabbítják, ez pedig a támogatott hiteleknél lehet különösen érdekes, hiszen a kamattámogatás csak egy meghatározott időre szól.

A 2020. március 19-e előtt folyósított hitelek esetében az adósok törlesztési moratóriumot kaptak, azaz 2020 végéig nem kellett a kölcsönükre semmit sem fizetniük. A szüneteltetés határidejét pedig ki is tolták 2021. június végéig, azaz 15 hónapig nem szükséges az adósoknak a részleteket rendezniük.

Ez azonban nem tartozáselengedés: a moratórium alatt felhalmozott kamatot a hátralévő futamidő alatt meg kell fizetnie egyenlő részletekben, erre az összegre azonban a bank külön kamatot nem számíthat fel. Annak érdekében, hogy a szüneteltetés után ne emelkedjen meg az adósok fizetés kötelezettsége – hitel normál törlesztője és a felhalmozott kamatra fizetendő részlet együtt – a bankok meghosszabbítják a kölcsön futamidejét. (A futamidő kitolás mértéke meghaladhatja a moratórium hosszát, hiszen a felhalmozott kamatok részleteit is figyelembe kell venni az új törlesztő meghatározásakor.)

Ez a támogatott lakáshiteleknél lehet érdekes helyzet, hiszen a legtöbb esetben a kamattámogatás időszakának is van maximuma.

Hirdetés

Hirdetés

Mi történik a kamattámogatással a futamidő kitolás miatt?

Lényeges lehet a kérdés, hiszen például a csok-hitelnél – amely a teljes futamidő alatt, de legfeljebb 25 évig fix 3%-os kamatozású kölcsön – a támogatás nélküli kamat 5,07%. A támogatás elvesztése egy jelentős, 2,07 százalékpontos kamatemelkedést jelentene.

Szerencsére azonban a jogalkotó gondolt erre a helyzetre és a moratórium idejével meghosszabbították a legtöbb támogatott hitelnél a kamattámogatási időszakot.

Hogyan változik a kamattámogatás időszaka a hitelmoratórium miatt?

Vagyis akár 15-16 hónappal is meghosszabbodhat a kamattámogatási időszak adott esetben. (Ez attól függ, hogy 2020 márciusi törlesztőrészletre már a moratórium érvényes volt, vagy sem.) A 12/2021-es kormányrendelet szerinti jelzáloglevéllel finanszírozott támogatott hiteleknél nem érvénye a támogatási időszak meghosszabbítása, ez azonban érthető is, hiszen a támogatás forrásának tekinthető jelzáloglevelek futamideje sem módosult.

Fontos kihangsúlyozni, hogy az egyes kölcsönök futamideje nem a moratórium hosszával növekszik meg, hanem annál nagyobb mértékben. Vagyis a legtöbb esetben a törlesztés szüneteltetése miatt ténylegesen lesz olyan időszak, amikor már normál kamattal kellene megfizetni a részleteket.

A törlesztőrészlet minimálisan emelkedne a kamattámogatás megszűnése miatt

Még egy csok-hitelnél sem lenne feltétlenül komoly hatása a törlesztőrészletre a moratórium miatti futamidő kitolásnak. (Pedig ennél a konstrukciónál – a jelenlegi kamatok alapján – 3 százalékról 5,07 százalékra növekedne meg a kamat a támogatás megszűnésével.) Hiszen a támogatást csak a futamidő vége felé, igen alacsony fennálló tartozás mellett veszítené el az adós.

Példaként vegyünk egy csok-hitelt, melyet közvetlenül a moratórium bevezetése előtt vettek fel. A hitelösszeg 10 millió forint, a futamidő 25 év, a kamat 3%, az induló törlesztőrészlet pedig 47 421 forint lenne. A törlesztés szüneteltetésének 15 hónapja alatt azonban az adós nem fizetne semmit, ezen időszak alatt 375 ezer forint kamattartozása halmozódna fel.

A moratóriumot követően a futamidőt meghosszabbítanák 27 hónappal, azaz egy évvel nagyobb mértékben, mint ameddig moratórium tartott. A havi törlesztőrészlet – a hitelre és kamatra fizetendő összeg összesen – pedig 47 400 forint lenne.

A kamattámogatás azonban megszűnne az utolsó évre, a kamat pedig megemelkedne 5,07%-ra. Ekkor azonban a fennálló tartozás csupán alig haladja meg az 500 ezer forintot, éppen ezért a havi törlesztőrészlet is csak minimálisan 500 forinttal emelkedne meg.

Összességében tehát elmondható, hogy a kamattámogatás elvesztésének a hatása minimális lenne a futamidő vége felé, ellenben  moratórium kihasználása jelentős előnyt biztosít minden a válság miatt bajba jutott adós számára.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Hirdetés