loading

Hogyan készülhetünk fel előre az otthonteremtési és felújítási támogatásokra?

Szinte már fejben tartani is nehéz a meglévő és a 2021-től bevezetésre kerülő  lakásvásárláshoz, bővítéshez és felújításhoz igényelhető támogatásokat, ám azzal tisztában kell lenned, hogy ezek mindegyike feltételhez kötött, mint ahogy lakáshitelt sem kaphat bárki. Nem kell azonban kétségbe esni akkor sem, ha valamelyik kritériumot jelenleg nem teljesítitek, mert alapos felkészüléssel a legtöbb akadály megugorható.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Babaváró hitel

A Babaváró hitelt aligha kell részletesen bemutatnunk, de ha mindent tudni akarsz róla, vagy akár ellenőriznéd, hogy jogosultak vagytok-e rá, akkor erre a Babaváró kalkulátorral van lehetőséged. A lényeg azonban az, hogy a fiatal házasok akár 10 millió forint kedvezményes hitelt igényelhetnek, ami az első 5 évben kamatmentes, ha pedig ezen idő alatt gyermekük születik, a futamidő végéig az is marad. A második és a harmadik gyermeknél ráadásul elengedik a fennálló tőketartozás egy részét, illetve egészét, így végső soron akár az is előfordulhat, hogy egyetlen forintot sem kell a kölcsönből visszafizetni. Ekkor a Babaváró hitel tulajdonképpen Babaváró támogatássá alakul át. Persze a Babavárónak számos feltétele van, ráadásul, ha nem születik gyermek, esetleg elválik a házaspár, akkor “szankciók” lépnek életbe: az addig igénybe vett kamattámogatást egy összegben vissza kell fizetni, a hitel pedig piaci kamatozású kölcsönné alakul át.

Itt a felkészülés valójában annyit jelent, hogy a párnak pontos pénzügyi tervet kell készítenie, hogy mikor és mire fordítja a Babaváró összegét. Illetve, ha a pár még nem házas, akkor a házasságkötést kell elindítaniuk.

Mivel a Babaváró banki hitel, a hitelbírálatot is sikeresen kell venniük az igénylőknek. Ez azt jelenti, hogy kell legalább 3 hónap folyamatos munkaviszony ugyanazon munkahelyen, ráadásul már túl kell lenni a próbaidőn is. A másik lényeges szempont a Tb-jogviszonnyal kapcsolatos elvárás: legalább a pár egyik tagjának minimum 3 év folyamatos Tb-jogviszonyt kell tudnia igazolnia.

Az alábbi jogviszony számít bele a 3 éves Tb-jogviszonyba:

 • Tbj törvény 6. §-a szerinti jogviszony – közfoglalkoztatotti viszony legfeljebb 1 évig számítható be.
 • Felsőoktatási intézményben nappali tagozatos tanulói jogviszony.
 • Külföldi Tb-jogviszony.
 • A diplomás GYED időszaka.

Az igénylést megelőző 180 napban azonban mindenképpen magyar alkalmazotti, vállalkozói jogviszony szükséges a Babaváró igényléséhez, amibe azonban a közfoglalkoztatotti jogviszony nem számít bele. Amennyiben az igénylést megelőzően fél évvel még külföldi Tb-jogviszonya volt valakinek, akkor a szigorúbb magyar alkalmazotti, vállalkozói jogviszonyt elégséges az igénylést megelőző 3 hónapban teljesíteni.

Fontos: A Babaváró hitel 2022. december 31-ig igényelhető, az esetleges meghosszabbításáról pedig egyelőre nincs információ. Éppen ezért fontos, hogy ha egy pár gyermekvállalást tervez, akkor határidőre teljesítse a személyi feltételeket és nyújtsa be az igénylést.

Csok támogatás

A csok (családi otthonteremtési kedvezmény) egy meglévő vagy vállalt gyermekek után járó vissza nem térítendő támogatás, ami új lakáscél (vásárlás, építés, vásárlás és bővítés/korszerűsítés, tetőtér-beépítés, bővítés/korszerűsítés) esetén igényelhető. Vállalt gyermeknél itt is feltétel a házasság, valamint az, hogy legalább az egyik fél ne töltse be a 40. életévét, így ha a pár még nem házas, akkor az esküvő leszervezésével kell itt is kezdeni.

Felkészülés csok-ra:

Furcsa feltétel még a csok-nál, hogy a pár mindkét tagjának és a gyermekeknek is azonos legyen a lakcíme. Ez elsőre magától értetődőnek tűnhet, de az első közös otthonukba költözni tervező fiataloknál mégsem mindig teljesül, hiszen ők gyakran még a szüleikhez vannak bejelentve. Persze a közös lakcímre történő bejelentkezés aligha okozhat nehézséget, ha ezen múlik a támogatás.

A csok támogatáshoz is szükséges igazolni meghatározott idejű Tb-jogviszonyt. Ez “normál” csok-nál 180 nap, ám a 10 millió Ft-os támogatáshoz már 2 évet kell tudni leigazolni. 

Itt könnyebbséget jelenthet a Babaváróhoz képest, hogy ez nem egy határozott időre szóló lehetőség (hiszen Babavárót 2022. december 31-ig lehet igényelni), ám itt is figyelni kell azért a határidőkre. Vállalt gyermekre például nem igényelhető a csok, amennyiben a pár mindkét tagja betöltötte a 40. életévét, a meglévő gyermekeknél pedig arra kell ügyelni, hogy egyik se legyen az igényléskor 25 éves vagy ennél idősebb, mert akkor már nem vehetők figyelembe.

Csok-hitel

A csok-hitel a csok támogatáshoz kapcsolódó kedvezményes, maximum 3%-os kamatú lakáshitel, ami lényegesen kedvezőbb, mint a hasonló, ugyancsak végig fix kamatú lakáshitelek.

Itt két dologra kell felkészülni:

 1. A csok-hitel igénybevétele mindig csok támogatáshoz kapcsolódik, így először azt kell ellenőrizni, hogy arra jogosultak vagyunk-e.
 2. A csok-hitel banki hitel, így a felvételéhez át kell esnünk a hitelbírálaton, akár csak a korábban már említett Babaváró esetében. Vagyis kell megfelelő nagyságú igazolt jövedelem és legalább 3 hónapos folyamatos munkaviszony egyazon munkáltatónál.

Lakásfelújítási támogatás

Az akár 3 millió forint összegű Lakásfelújítási támogatás számos feltételhez kötött, amelyekre azonban 2022 végéig még van idő felkészülni, ezért a Bankmonitor szakértői szerint a munkálatokról kiállított számlákat érdemes 2021-től gondosan gyűjteni, akkor is, ha egyelőre nem felelünk meg valamelyik feltételnek. (Például nem született még gyermekünk, nincs meg a legalább 1 éves folyamatos Tb-jogviszony, nem élünk még 1 éve az adott ingatlanban.) Ugyanis elég igényléskor teljesítenünk a feltételeket, a 2022 december végig összegyűlt számlákat pedig akár az utolsó pillanatban is benyújthatjuk. Arra persze figyelni kell, hogy az utolsó számla kiállítása és az igénylés benyújtása között ne teljen el 60 napnál több.

Felkészülés:

Amennyiben egy nagyobb beruházásra vennénk igénybe a Lakásfelújítási támogatást, és nem tudjuk a munkálatokat saját erőből előre megfinanszírozni, akkor akár hitelt (személyi kölcsön, szabad felhasználású jelzáloghitel) is vehetünk fel, amit azután előtörlesztünk majd a megkapott állami támogatásból. Ebben az esetben a hitelképességünket kell ismét ellenőriznünk (jövedelem, munkaviszony, jelzáloghitelnél a fedezet értéke), és ha valamit ezek közül nem teljesítünk, akkor elkezdeni a felkészülést.

5%-os lakásáfa az újépítésű lakásokra

2021-től a jelenlegi 27% helyett 5%-os áfa lesz érvényes az újépítésű lakásokra. Ennek nincs személyi vagy egyéb feltétele, a kedvezményes adókulcs minden vásárlóra egyformán vonatkozik. Éppen ezért legfeljebb arra kell alaposan felkészülni, hogy milyen forrásból, milyen ingatlant veszünk majd meg.

Áfa-visszaigénylés újépítésű ingatlan vásárlásakor

Amennyiben csok-kal vásárolnánk 2021-től újépítésű lakást, akkor az 5%-os áfát is visszaigényelhetjük. Mivel itt a csok igénylés a támogatás alapfeltétele, ezt érdemes előre ellenőrizni, és ha lehet, tenni a feltételek teljesítése érdekében. Előfordulhat például, hogy korábban a gyermekünkre igényeltünk már csok támogatást (például egy gyermekre használt lakás vásárlásakor 600 ezer Ft-ot), ami bekavarhat az új csok-ba is.

Szerencsére azonban nincs minden veszve, ugyanis ilyenkor az újonnan igénybe vehető csok támogatás összegét csökkenteni kell a korábbi támogatás összegével, és a különbözetet kaphatjuk csak meg. (Ez persze akkor működik, ha most nagyobb összeget igényelnénk.) Ez két szempontból is jó lehet: egyrészt vissza nem térítendő támogatást kaphatunk, másrészt a csok miatt az áfa-visszaigénylés is menni fog.

Illetékmentesség csok-kal történő vásárlásnál

2021-től a csok támogatással megvásárolt újépítésű vagy használt lakás illetékmentes lesz, ami alapesetben a vételár 4%-át jelentheti. Mivel itt is a csok a támogatás feltétele, a csok igénylésre érdemes előre felkészülni.

Ha lakáshitelt is szeretnénk

A lakásvásárlást a többség csak hitelfinanszírozással tudja megoldani, ami mellé persze jól jönnek az állami támogatások, már csak az önerő kiegészítése, pótlása miatt is.

A lakáshitel igénylése azonban nem egyszerű és rövid folyamat, így érdemes előre felkészülnöd rá. A procedúra összességében 1-1,5 hónap is lehet, a sikeres bírálathoz pedig megfelelő nagyságú igazolt jövedelemre, legalább 3 hónapos folyamatos munkaviszonyra, valamint lakáshitel esetében megfelelő fedezetre lesz szükséged. Az elvárt jövedelem kapcsán tudnod kell, hogy a bankok most nem minden esetben fogadják el a készpénzben kapott fizetést, illetve a határozott idejű munkaszerződés sem könnyíti meg a helyzetedet, de azzal is érdemes számolnod, hogy egy meglévő folyószámla-hitel, vagy egy hitelkártya miatt is elutasíthatnak, vagy ha kapsz is kölcsönt, nem a szükséges összeget.

Éppen ezért érdemes jó előre ellenőrizni ezeket, és akár előzetes hitelbírálatot kérni a kiválasztott banktól, hogy náluk mire számíthatsz a jövedelmed alapján.

Személyi kölcsönből is megoldható persze a támogatás előfinanszírozása, itt előny a gyors átfutási idő (jellemzően kb. egy hét), az alacsonyabb induló költség és az, hogy itt nincs szükség ingatlanfedezetre. A jövedelem igazolása azonban itt is kulcskérdés természetesen.

Minden fontos tudnivaló egy helyen a 2021-től elérhető lakásfelújítási támogatásról – ITT

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
millió Ft hitel évre

Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el lakáshitel
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
 • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
 • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
 • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
Kapcsolódó tartalmak
lakásbelső
Mennyi a havi törlesztője egy 50-100 millió forintos lakáshitelnek?

A lakásvásárlók többsége 10-15 millió forint közötti összegű lakáshitelt igényel, ám a Bankmonitor.hu szakértői szerint sokaknak 50-100 millió forintra van szükségük a vásárláshoz. Ezért megnéztük, ők milyen havi törlesztőkre számíthatnak,...

Miért most akar mindenki lakást vásárolni?

A Duna House becslése alapján 2021. márciusában 15 630 lakásvásárlási szerződést kötöttek, ami rekordnak számít: 10 éve nem vásároltak egy hónap alatt ennyi használt ingatlant. Ez 40 százalékkal haladja meg...

Blogajánló
 • alapblog Ugyanaz a munka, nem ugyanaz a fizetés

  Archívumunkból (2019): Sokszor bele lehet futni a következő, mindenki számára idegesítő kérdésbe: miért kapnak nyugaton az emberek ugyanazért a bérért nagyobb fizetést? Aki nem érti,...

 • KonyhaKontrolling Így (ne) gazdagodj meg az interneten!

  Már régóta érdekel az internetes pénzkeresés témaköre, ezért rengeteg időt töltöttem el ennek a piacnak a tanulmányozásával. Minél mélyebbre ástam, annál több fantasztikus lehetőséget találtam és annál többen akarták megtanítani az internetes gazdagság titkát. Ez a piac azért nagyon kényes, mert a gazdagság (és egészség) akármennyi pénzt megér. Tehát ha 10 milliót kérnek a biztos Tovább olvasom "Így (ne) gazdagodj...

 • Haszon.hu Ez a startup nem az ételt, hanem a profi séfet viszi házhoz

  1,5 millió dolláros befektetéshez jutott a Yhangry nevű vállalat, amely ételek mellett séf-házhozszállítást is kínálna a szolgáltatásai között. Ahhoz kétség sem férhet, hogy a privát séfek szolgáltatásait jellemzően csak az igazán tehetősek engedhetik meg maguknak. Legalábbis eddig így volt. Heinin Zhang és Siddhi Mittal viszont megálmodott egy céget, amely lehetővé teszi a szélesebb közönség számára a privát séfek nyújtotta exkluzív...