MNB alapkamat 0.90 % EKB alapkamat 0.00 % REGISZTRÁCIÓ

Így mentheted meg a beosztottad a nyugdíjkáosztól!

 • 2017.08.02.
 • szerző: bankmonitor.hu

100 forint munkavállalóra fordított költségből hogyan kaphat a munkaerő közel 90 forintot? A megoldás természetesen nem a munkabér, hanem béren felül fizetett egyéb juttatás. Azon belül az egyik leghatékonyabb a klasszikus béren kívüli juttatás (pl SZÉP kártya). De e mellett is található költséghatékony megoldás, mint a munkavállaló nyugdíjszámlájára fizetett összeg. Ráadásul bizonyos esetekben ez után a munkavállaló még adó-visszatérítést is igényelhet. Ezáltal pedig a munkavállaló elkötelezettsége is növekedhet, miközben mi is adóoptimalizáltunk.

A mai világban nem könnyű munkaerőt találni. A bérek mellett sok egyéb tényezőt is figyelembe vesznek a munkavállalók: munkaidőt, céges telefont, vagy autó használatot, munkahelyi rekreációs lehetőségeket (relax szoba, csocsó asztal), valamint a béren kívüli juttatásokat is. Ez utóbbiak közé tartozik, ha munkáltatóként biztosítod a munkavállalód nyugodt nyugdíjas éveit. Ráadásul költséghatékonyan!

Költségek

Minden vállalkozó tudja, hogy Magyarországon a bérre rakódó terhek egyáltalán nem kevesek. Ezért egy bizonyos bérszint felett már érdemes elgondolkozni a béren kívüli juttatásokon. Ilyen a mindenki által ismert készpénzben és SZÉP kártyára adható összegek. De egyes meghatározott juttatásoknak is sokkal kellemesebb az adóvonzata, mint ha bérként fizetnénk a munkavállalónak. Ezek közé tartozik az önkéntes nyugdíjpénztárba fizethető tagdíjátvállalás. Ráadásul akár adományként is fizethetünk a munkavállalóink számára, ami még hatékonyabb megoldás. De lássuk az összehasonlító táblázatot!

Jól látható, míg a munkáltatónak 100 forint bér 123,5 forintjába kerül, addig a munkavállaló mindössze 66,5 forintot kap érte (minden egyéb kedvezményt figyelmen kívül hagyva, normál foglalkoztatás esetén). Ezzel szemben, amennyiben adományként fizetünk az önkéntes nyugdíjpénztári számlájára a munkavállalónak, akkor is közel 70 forintot megkap a munkavállaló. Ha pedig az adó-visszatérítést is ki tudja használni, akkor a 100 forint nem került többe a cégünknek, mint 100 forint, és a munkavállaló is közel 90 forintot megkap belőle.

De a cafetéria keret terhére nyújtott (úgynevezett egyes meghatározott juttatásként fizetett) önkéntes nyugdíjpénztári befizetésekből is több marad a munkavállalónknak. Viszont munkavállalóként magasabb is a terhe.

Mire elég, ha adományként fizetünk valamekkora összeget a munkavállalóinknak? Kalkulátorunk megmutatja!

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor

Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?

Ft

A legkedvezőbb nyigdíjmegoldás hatalmas segítség

 • Kézzelfogható nyugdíj-kiegészítés időskorban
 • 20%-os (max. 150 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
 • Alacsony (átlagban 1% alatti) költség mellett

Ennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész

A nyugdíjig hátralévő évek
Teljes felvehető összeg
állami támogatás és hozama
összes befizetés
befizetés hozama
teljes költség
Havi nyugdíjkiegészítés
Mennyivel nő a nyugdíjadat?
 • Nyugdíjgondjaid megoldhatók, kérd tanácsadónk ingyenes tájékoztatását!
 • Nagyon sokat fog számítani a havi közel ezer forintos összeg a nyugdíjban.

Havi -ból -od lesz.

E-mailben elküldjük a számítás részleteit!
Ha személyre szabott nyugdíjmegoldást szeretnél, a Bankmonitor nyugdíjszakértője felhív

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed.

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül.

Felelősségvállalás

A nyugdíjhelyzet idehaza nem kilátástalan, de egyáltalán nem túl rózsás. A baj abból adódik, hogy jelenlegi munkavállalók a jelenlegi nyugdíjasok járandóságát fizetik. A rendszer fenntartható, ha a munkavállalók száma jelentősen meghaladja a nyugdíjasokét. Ám sajnos az elöregedő társadalom pont ezt az egyensúlyt bolygatja meg. Ezért fontos, hogy mindenki elkezdje építeni a nyugdíj-megtakarításait. Felelős munkáltatóként segíthetjük a munkavállalót ennek a megtakarításnak az összegyűjtésében. Sok nagyobb cég vállalja, hogy amennyiben a munkavállaló bizonyos összeget fizet maga után, azt ők kiegészítik. De vannak cégek, amelyek cafetéria keretén belül a fizetés bizonyos százalékát is nyugdíjpénztári befizetésre fordítják.

Hogyan működik

Cégként le kell szerződni valamelyik önkéntes nyugdíjpénztárral. Ezek után már tudunk a munkavállalóknak tagdíjat fizetni vagy adományt juttatni. Természetesen több szolgáltatóval is szerződhetünk. Főként, ha a munkavállalóink olyan tudatosak, hogy már rendelkeznek saját nyugdíjpénztári számlával (és nem terveznek váltani). Ám amennyiben még most alakítunk ki ilyet a cégnél, érdemes egy szolgáltatóval kezdeni, amihez utána többet is társíthatunk.

1 Hozzászólás

 • Salamon Zoltán 2017-08-02 11:58:11 - Válasz

  Cafetéri lehetöséget már az elejétöl fogva kihasználom,mellete egyénileg is kipotólom,már vagy 20 éve önyup tag vagyok,adójováirást is kihasználom.
  Úgy érdemes fizetni hogy bizonyos idönként indexáli kell.
  Az viszont negativ hogy a cafetiria adóját növelték,hiszen igy még kevesebben fognak ide fizetni,munkáltatókat is vissza riaszthatja,nem javitva igy az öngondoskodást.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

Szakértői cikkek

Vállalatfinanszírozási hírek

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Tanulj ingyen a Google-től!

  A cég 1 milliárd dollárt költ el nonprofit célra, főleg a digitális készségek, programozás, mobil appok, szociális média használatának oktatására, karriertanácsadásra és 1 millió munkaórában...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.