Jövőre kevesebbet fog érni a pénzed lekötésben!

szerző: Bankmonitor.hu
2014. 09. 11.

Augusztusban 0,2%-kal voltak magasabbak az árak, mint egy évvel korábban. A rezsicsökkentés hatása még egyelőre kitart, de a jövőbeni kilátások nem ilyen rózsásak: 3%-ig emelkedhet az infláció, míg a jegybanki alapkamatunk várhatóan tartósan 2,1% lesz. Ez azt jelenti, hogy a jövőben hiába kötjük le rövidtávra a pénzünket, reálértéken kevesebbet fog érni a futamidő végén, mint a lekötéskor. Hogy lehet ezt kivédeni? Segítünk!

Az infláció ma

Augusztusban 0,2% volt az infláció az előző évhez képest. (Havi alapon pedig 0,2%-kal csökkentek az árak.) Segítette ezt (a rezsicsökkenés mellett) az élelmiszerárak és az üzemanyagárak csökkenése. Az örök klasszikus dohány és alkohol ára az előző hónaphoz képest nem változott, de az előző évhez képest 6,4%-kal drágult.

A jövőbeni infláció és hatásai

Akiknek megtakarításuk van, sokkal inkább érdekesebb a múltnál, hogy mekkora a várható infláció. Hiszen a pénzüket jövőbeni hozamért cserében fektetik be, ezért az inflációból is a várható érték a fontos számukra. És úgy tűnik a jövő nem sok jót tartogat a megtakarítóknak. 

Jelenleg az alapkamatunk 2,1% és a Magyar Nemzeti Bank kommunikációja szerint ezen nem is terveznek változtatni 2015 év végéig. Viszont az infláció az előrejelzések szerint várhatóan emelkedik. (Az MNB középtávú inflációs célja 3%.) Azaz nemsokára előáll az a szituáció, hogy rövid távú kockázatmentes befektetéssel nem tudunk infláció feletti hozamot elérni: nemsokára beköszönt a negatív reálkamatláb korszaka.

inflaciomnb20140911.jpg

Mit tehetünk a negatív reálkamatláb ellen?

1) Futamidőt növelünk

Ha nem szeretnénk elszakadni a kockázatmentes befektetésektől, akkor is megvan az esélyünk, hogy megvédjük a pénzünket az infláció erodáló hatásától. Ehhez viszont a megszokott pár hónapos befektetési időtávunkat évekre kell kitolni. A bankbetétek mellett a legjobb alternatívák erre az
állampapírok. Közülük is kiemelkednek az inflációhoz kötött Prémium Magyar Államkötvény (PMÁK) és a rövid állampapírok hozamához kötött Bónusz Magyar Államkötvény (BMÁK). Ráadásul utóbbi esetben az állam külön díjazza, ha minél hosszabb futamidőt választunk, mert a kamatfelár sorozatonként eltér: minél hosszabb lejáratot választunk, annál magasabb. Kamatát tekintve a leghosszabb sorozat 4,49%-on áll jelenleg.

(Természetesen, ha megtakarítási célunk a lakhatás, akkor keresve sem találunk jobb rendszeres, kötött felhasználási célú megtakarítást a 14%-os biztos hozamot nyújtó
lakás-takarékpénztárnál!)

2) Kockázatot növelünk

Természetesen, ha habitusunk és a családi költségvetés is elbírja, választhatunk kockázatosabb befektetést is. Már egy közepes kockázatvállalás mellett is elérhetünk 6-7%-os hozamot, ami már bőségesen meghaladja az inflációt. (Ekkora, vagy akár magasabb hozamok könnyedén elérhetőek a
befektetési alapokkal.)

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Sokan viszont figyelmen kívül hagyják, hogy a kockázat növelésével az ajánlott futamidő is növekszik. Egy közepes kockázathoz tartozó befektetés ajánlott futamideje 2-3 év. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy nem lehet hamarabb nyereséggel értékesíteni a befektetést. Ám ha legalább az ajánlott futamideig megtartjuk, akkor nagy valószínűséggel pozitívban zárjuk az ügyletet. 

Most már fel vagyunk készülve arra az időszakra, amikor az egyre vékonyodó reálhozam végképp eltűnik. Csak annyi dolgunk maradt, hogy dolgoztassuk a pénzünket az általunk választott befektetésben!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.05.30.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap -1,20% 5,44% 4,81% 8,16% 1
  OTP Supra Alap 2,88% 7,22% 4,19% 15,81% 2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Paletta Alap 1,12% 4,04% 4,88% 7,96% 3
  OTP Fundman Alap 3,65% 6,42% n.a. 5,08% 4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 1997.11.17.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap 0,19% 2,88% 4,05% 5,41% 5
  OTP Föld Kincsei Alap -1,50% 14,13% 9,29% 6,97% 6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -0,82% 0,37% 3,69% 4,23% 7
  OTP Trend Alap 12,82% 7,67% 15,27% 14,14% 8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés. Egyedi kedvezmények, melyek csak a Bankmonitornál érhetőek el.

Szeretném igénybe venni
a Bankmonitor segítségét Lakástakarék vonatkozásában:

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Kapcsolódó tartalmak

Mutatjuk, melyik 6 éves lakástakarék most a befutó!

2018. 06. 21.

A lakástakarék választás, mint bármelyik más pénzügyi döntés, ugyanúgy alapos megfontolást igényel. Pontosan ebben segít a futamidő egyenértékes összehasonlításunk, amelyben a lakástakarékok olyan jellemzőit hangoljuk össze, mint a számlanyitási díj...

Bukhattál volna 5%-ot, helyette tele a zsebed!

2018. 06. 18.

Némi túlzással azt mondhatjuk, hogy vérengzés volt a hazai kötvénypiacon, egy befektetés tudott csak kiszámítható maradni, mégpedig a lakossági állampapírok. Cikkünkben bemutatjuk, hogy miért is csettinthetnek elégedetten az állampapírok tulajdonosai....

Lakástakarék állandó jövedelem nélkül? Legyél résen!

2018. 06. 14.

„Jelenleg Angliában élek és dolgozok, ugyanakkor augusztusban költözök és szeretnék lakástakarékot kötni a félretett pénzemből. Értelemszerűen, ha hazaköltözök, akkor egy ideig nem lesz bejelentett munkám, mert van spórolt pénzem és...

Blogajánló

 • alapblog

  Hétvégi cikkajánló

  Emelkedő ingatlanárak, Bitcoin és robotok e heti ajánlónkban, valamint arról is megnézhet egy videót, hogy nem is azt látjuk a világból, ami a valóság… Jó...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.