Betöltés

Kellene a CSOK, de nyakatokon az esküvő? Erre figyeljetek nagyon!

szerző: Bankmonitor.hu
2017-10-19

„Jövőre összeházasodunk a menyasszonyommal, de már lefoglalóztunk egy új építésű, 2018-ban várhatóan átadott lakást. A kivitelezővel úgy egyeztünk meg, hogy az esküvő előtt nem kötünk adásvételi szerződést, hogy a CSOK igénylésre legyen lehetőségünk. De több olyan kedvezménnyel (lakáshitel pl.) is élnénk, ahol előfeltétel az adásvételi szerződés. Esetleg ez utóbbi helyettesíthető egyéb szerződéssel, ami nem zavar be, vagy mindenképpen ki kell várni az esküvő időpontját?” Érdeklődőnk kérdésére szakértőnk meg is adja a választ.

A kérdésből közvetetten kiderül, hogy azért lehet kritikus az esküvő, mert nincs gyermekük és megelőlegező CSOK-ot vennének fel. Ekkor ugyanis előfeltétel, hogy házastársak legyenek, és egyikük ne legyen 40 éven felül.

Jelenlegi állás szerint azt a választ tudjuk adni, hogy az adásvételi szerződés nem helyettesíthető semmilyen már szerződéstípussal. Nemcsak a CSOK-nál, de ha például más kedvezményes kölcsönt is fel akarnának venni, akkor ahhoz szükséges az adásvételi szerződés. Egy önálló lakáshitel igénylést el lehet ugyan indítani egy előszerződéssel, de amikor a CSOK kérelmet be kell nyújtani, akkor ahhoz már a végleges adásvételi szerződés elengedhetetlen lesz.

A végleges adásvételi szerződés dátuma azért is kell nagyon figyelni, mert ettől kezdve 120 nap van arra, hogy a CSOK-ot igényelhessék. Ha ebből a határidőből kicsúsznak, akkor csak a lakáshitelt kaphatják meg.

Azt sem árt figyelmen kívül hagyni, hogy a jövőre elkészülő lakás esetében a bank csak akkor folyósítja a lakáshitelt és a családok otthonteremtési kedvezményét (a kettőt együtt, egy összegben), ha az ingatlan már elkészült, megkapta a használatbavételi engedélyt, albetétes lett és készen van a társasház alapító okirata.

Még egy jó tanács. A tapasztalatunk az, hogy az új lakásépítéseknél a kivitelező/értékesítő által mondott határidőt szinte soha nem sikerül betartani. Erre azért ügyeljünk, mert a lakáshitel kérelmet és a CSOK-ot sem szabad túl korán elindítani, mert ezeknek a döntéseknek is van érvényességi ideje.

Ha túl hamar adják be a kérelmeket és nem készül el határidőre a társasház, akkor a banki papírokat újra be kell adni. Ami újabb időt, pénzt és energiát őröl fel az egyébként sem egyszerű folyamatban.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

A legjobb fogyasztóbarát lakáshitelek magukért beszélnek!

2018. 10. 11.

A fogyasztóbarát lakáshitelek egyre népszerűbbek, és az új lakáshitel felvételek egyre nagyobb hányadát teszik ki. Ezért megnéztük, hogy 20 évre történő hitelfelvételhez a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek közül melyiket lehet érdemes...

Anyuka esernyőt tart a kislánya felett

Lakáshitel: kivételek az új jövedelmi szabályok alól

2018. 10. 10.

Lakáshitel igénylésekor sok szempontot figyelembe kell vennünk. Könnyen előfordulhat, hogy az új jövedelem terhelhetőségi szabályokról hallva kihagyunk a számításból olyan lehetőségeket, melyekkel ezután is élhetnénk, holott ezt nem is feltételezzük....

A jó lakáshitel választás legfontosabb kérdései

2018. 10. 08.

Változó kamatozású, „olcsó” lakáshitel, vagy hosszú távon rögzített kamatozással és törlesztő részlettel rendelkező, „biztonságos” lakáshitelt érdemes választani? Megéri kifizetni 26%-kal magasabb törlesztőrészletet a biztonságért? Ha a magyar gazdaságban visszaállnak a...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.