Betöltés

Lakástakarék választás okosan – Mire érdemes figyelned?

szerző: Bankmonitor
2018-02-20

Egymilliónál is több élő lakástakarék szerződés van már hazánkban, ami nagyon jól mutatja a 30%-os állami pénzzel megtoldott megtakarítás népszerűségét. Emellett nagyon sokan tisztában vannak az alapvető fogalmakkal és alapos tervezés mellett takarékoskodnak, sőt még az olyan lehetőségeket is kihasználják, mint a közeli hozzátartozók részére kötött szerződések. Igen ám, de a lakástakarékból még ennél többet is kihozhatsz, ha néhány dologra odafigyelsz. Éppen ezért mostani cikkünkben praktikus tanácsokat szedtünk össze az okos választáshoz, nem csak kezdőknek!

Nézd meg aktuális lakástakarék akciónkat, aminek keretében a számlanyitási díjat visszaadjuk!

Takarékoskodj okosan!

Hiába van 4 lakástakarékpénztár hazánkban, az ajánlataik első ránézésre kísértetesen hasonlónak tűnnek. A konstrukció lényegét adó 30%-os támogatás egyformán jár és az alapvető, törvényben szabályozott feltételek is azonosak. Ugyanakkor nem érdemes a látszatra alapozni, hiszen az azonos futamidejű termékek között is lényeges eltérések lehetnek. Nézzük is a leglényegesebb pontokat:

 • Elérhető hozam, vagyis az EBKM nagysága
 • Ingatlanra fordítható pénz (szerződéses összeg)
 • Lakáskölcsön kondíciói (hitelkamat és THM)
 • Akciók, kedvezmények (számlanyitási díj nagysága)

Az már a lista alapján is látszódhat, hogy a lakástakarékoknál tuti recept nincs, mivel az egyes termékek nem egyformán jók mindenben. Van ahol nagyobb a hozam, vagy éppen többet fordíthatsz a lakáscélodra, így az élethelyzeted is nagymértékben meghatározza, hogy melyik lesz a legjobb választás.

Ha a legmagasabb hozamot szeretnéd

Az általánosságban elmondható, hogy minél hosszabb futamidőt választasz, a lakástakarék hozama (EBKM-je) annál kisebb lesz. Természetesen a 30%-os állami támogatás minden esetben jár, viszont az nem egyenlő az elérhető hozammal, hiszen utóbbi egy évesített érték. Az évesített hozam a 4 éves futamidejű konstrukciónál a legmagasabb, itt akár 10,76%-os is lehet, míg egy 10 évesnél már mindösszesen 5,11%.

Ugyanakkor ne hagyd figyelmen kívül, hogy még azonos futamidőn belül is lehetnek eltérések. Ezt a eltérő lejárat, amit hónapban határoznak meg, és a számlanyitási díj összege befolyásolja. Viszont a lakástakarék által fizetett betéti kamatban már nincsenek lényeges eltérések (egységesen 0,1%). Pontosan az ilyen eltérések számbavételére alkalmas a Bankmonitor által használatos futamidő egyenértékes összehasonlítás is, hiszen ez közös nevezőre hozza az egyes konstrukciókat.

Ha a lehető legtöbb pénzt mozgósítanád

Könnyen elképzelhető, hogy már a takarékoskodás kezdetekor pontosan tudod, hogy a lakáscélodhoz nemcsak a lakástakarék megtakarítási részére, hanem a lakáskölcsönre is szükséged van. Márpedig ilyenkor a szerződéses összeget kell szem előtt tartani, mert ez mutatja meg, hogy összesen mennyi pénzt költhetsz az ingatlancélra.

Futamidőtől függően (4-10 év) havi 20 ezer forintos befizetéssel 1,12 – 3,13 millió forint megtakarításra, valamint ezen felül 1,4 – 4,36 millió forint lakáskölcsönre számíthatsz. Ugyanakkor érdemes résen lenned, hiszen az egyes futamidőkön belül az egyes szolgáltatók eltérő szerződéses összegeket határoznak meg. A Fundamenta Lakástakarék rendszerint a legmagasabb megtakarítási összeget fizeti ki, aminek az okát a pár hónappal hosszabb lejárat okozza. Ugyanakkor az elérhető lakáskölcsön a versenytársakhoz képest akár több százezer forinttal magasabb lehet.

Számolj utána kalkulátorunkkal, hogy lakástakarék mennyivel járul hozzá a lakásprojektedhez!

Lakástakarék kalkulátor

step-1
Állami támogatás
288 000 Ft-tól 720 000 Ft-ig
Ingatlanra fordítható
Összbefizetés:
Betéti kamat:
Állami támogatás:
Teljes megtakarítás
A kötés mellé jár egy Erzsébet utalvány, kizárólag a Bankmonitornál!

Most állami támogatással
gyűjthető össze lakás célra.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Ha már lakáskölcsön, akkor a legkedvezőbb legyen

Amennyiben biztos vagy benne, hogy a lakástakarék hitelére is szükséged lesz, akkor annak a feltételeire is érdemes figyelned. Általánosságban elmondható, hogy a THM az a közös pont, ami alapján eldöntheted, hogy melyik az az ajánlat, ami a legkisebb törlesztővel jár. Ez alapján arra az ajánlatra célszerű figyelni, aminél a legkisebb a THM.

Azt mindenképp érdemes megemlíteni, hogy a hitelt nemcsak a megtakarítási idő végén lehet felvenni, hanem egy áthidaló kölcsönnel időközben is. Ez akkor jelenthet jó lehetőséget, ha a lejárat előtt sürgősen szükség lenne a pénzre, de nem akarod elbukni az állami támogatást.

Akciókról és kedvezményekről

A számlanyitási díj részleges vagy teljes elengedését több lakástakarék lehetővé teszi, aminek köszönhetően az EBKM is feltornászható. Ugyanakkor résen kell lenni, hiszen ehhez rendszerint valamilyen plusz termék igénybevételét kell bevállalni (például bankszámla, biztosítás). Ebből fakadóan többletköltségek is felmerülhetnek, amit viszont az EBKM nem mutat, így elképzelhető, hogy ráfizetést jelent az akció.

Ugyanakkor ki lehet fogni olyan kedvezményeket is, amelyekhez nem kell kapcsolt terméket igénybe venni. Az Erste Lakástakarék esetében, ha a Bankmonitoron keresztül kötsz szerződést, a 6-10 éves lakástakarékoknál a 44-76 ezer forint helyett egységesen 20 ezer forint a számlanyitási díj. Ráadásul a lakástakarék mellé a futamidőtől függően 4-40 ezer forint Erzsébet utalványt is adunk.

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés. Egyedi kedvezmények, melyek csak a Bankmonitornál érhetőek el.

Szeretném igénybe venni
a Bankmonitor segítségét Lakástakarék vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Lakástakarék megoldások, ha versenyt futsz az idővel

2018. 08. 13.

Sokszor előfordul, hogy a lakástakarékunk futamidejének vége nincs összhangban a felhasználás időpontjával. Akár hamarabb, akár később szeretnénk elkölteni a pénzt, mindkét esetre van megoldás. Egy 6 éves futamidejű lakástakarék példáján...

A hozam maximalizálása lakástakarékkal

2018. 08. 08.

Sokan szeretnének a lakástakarékokkal minél magasabb hozamot elérni. Ehhez az állami támogatás maximalizálására, minél rövidebb időtávra, ingyenes számlanyitásra és minél magasabb betéti kamatra van szükség. Megmutatjuk, melyik lakástakaréknál milyen lehetőségeink...

Mutatjuk az optimális lakáshitel receptjét

2018. 08. 07.

Mostanában nagyon gyakran eszünkbe jut a lakástéma. Az ingatlanárak elszabadultak, a hitelköltségek a mélypontjuk közelében tartózkodnak. Nagyon fontos, hogy kiválasszuk a megfelelő, kiszámítható hitelt, és éljünk még az olcsó hitel...

Blogajánló

 • alapblog

  Olasz bánat

  Olasz jobb-populista kormánypárt gazdasági szóvivője: az EKB mesterségesen szorítsa le az olasz kötvényhozamokat! Csak rá kell nézni Borghi úr Twitter-háttérképére, régi 10 ezer lírás bankóba...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.