Betöltés

Lakástakarék választás okosan – Mire érdemes figyelned?

szerző: Bankmonitor
2018-02-20

Egymilliónál is több élő lakástakarék szerződés van már hazánkban, ami nagyon jól mutatja a 30%-os állami pénzzel megtoldott megtakarítás népszerűségét. Emellett nagyon sokan tisztában vannak az alapvető fogalmakkal és alapos tervezés mellett takarékoskodnak, sőt még az olyan lehetőségeket is kihasználják, mint a közeli hozzátartozók részére kötött szerződések. Igen ám, de a lakástakarékból még ennél többet is kihozhatsz, ha néhány dologra odafigyelsz. Éppen ezért mostani cikkünkben praktikus tanácsokat szedtünk össze az okos választáshoz, nem csak kezdőknek!

Nézd meg aktuális lakástakarék akciónkat, aminek keretében a számlanyitási díjat visszaadjuk!

Takarékoskodj okosan!

Hiába van 4 lakástakarékpénztár hazánkban, az ajánlataik első ránézésre kísértetesen hasonlónak tűnnek. A konstrukció lényegét adó 30%-os támogatás egyformán jár és az alapvető, törvényben szabályozott feltételek is azonosak. Ugyanakkor nem érdemes a látszatra alapozni, hiszen az azonos futamidejű termékek között is lényeges eltérések lehetnek. Nézzük is a leglényegesebb pontokat:

  • Elérhető hozam, vagyis az EBKM nagysága
  • Ingatlanra fordítható pénz (szerződéses összeg)
  • Lakáskölcsön kondíciói (hitelkamat és THM)
  • Akciók, kedvezmények (számlanyitási díj nagysága)

Az már a lista alapján is látszódhat, hogy a lakástakarékoknál tuti recept nincs, mivel az egyes termékek nem egyformán jók mindenben. Van ahol nagyobb a hozam, vagy éppen többet fordíthatsz a lakáscélodra, így az élethelyzeted is nagymértékben meghatározza, hogy melyik lesz a legjobb választás.

Ha a legmagasabb hozamot szeretnéd

Az általánosságban elmondható, hogy minél hosszabb futamidőt választasz, a lakástakarék hozama (EBKM-je) annál kisebb lesz. Természetesen a 30%-os állami támogatás minden esetben jár, viszont az nem egyenlő az elérhető hozammal, hiszen utóbbi egy évesített érték. Az évesített hozam a 4 éves futamidejű konstrukciónál a legmagasabb, itt akár 10,76%-os is lehet, míg egy 10 évesnél már mindösszesen 5,11%.

Ugyanakkor ne hagyd figyelmen kívül, hogy még azonos futamidőn belül is lehetnek eltérések. Ezt a eltérő lejárat, amit hónapban határoznak meg, és a számlanyitási díj összege befolyásolja. Viszont a lakástakarék által fizetett betéti kamatban már nincsenek lényeges eltérések (egységesen 0,1%). Pontosan az ilyen eltérések számbavételére alkalmas a Bankmonitor által használatos futamidő egyenértékes összehasonlítás is, hiszen ez közös nevezőre hozza az egyes konstrukciókat.

Ha a lehető legtöbb pénzt mozgósítanád

Könnyen elképzelhető, hogy már a takarékoskodás kezdetekor pontosan tudod, hogy a lakáscélodhoz nemcsak a lakástakarék megtakarítási részére, hanem a lakáskölcsönre is szükséged van. Márpedig ilyenkor a szerződéses összeget kell szem előtt tartani, mert ez mutatja meg, hogy összesen mennyi pénzt költhetsz az ingatlancélra.

Futamidőtől függően (4-10 év) havi 20 ezer forintos befizetéssel 1,12 – 3,13 millió forint megtakarításra, valamint ezen felül 1,4 – 4,36 millió forint lakáskölcsönre számíthatsz. Ugyanakkor érdemes résen lenned, hiszen az egyes futamidőkön belül az egyes szolgáltatók eltérő szerződéses összegeket határoznak meg. A Fundamenta Lakástakarék rendszerint a legmagasabb megtakarítási összeget fizeti ki, aminek az okát a pár hónappal hosszabb lejárat okozza. Ugyanakkor az elérhető lakáskölcsön a versenytársakhoz képest akár több százezer forinttal magasabb lehet.

Számolj utána kalkulátorunkkal, hogy lakástakarék mennyivel járul hozzá a lakásprojektedhez!

Lakástakarék kalkulátor
Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok

EBKM

Számlanyitási díj

Kamatbónusz
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Ha már lakáskölcsön, akkor a legkedvezőbb legyen

Amennyiben biztos vagy benne, hogy a lakástakarék hitelére is szükséged lesz, akkor annak a feltételeire is érdemes figyelned. Általánosságban elmondható, hogy a THM az a közös pont, ami alapján eldöntheted, hogy melyik az az ajánlat, ami a legkisebb törlesztővel jár. Ez alapján arra az ajánlatra célszerű figyelni, aminél a legkisebb a THM.

Azt mindenképp érdemes megemlíteni, hogy a hitelt nemcsak a megtakarítási idő végén lehet felvenni, hanem egy áthidaló kölcsönnel időközben is. Ez akkor jelenthet jó lehetőséget, ha a lejárat előtt sürgősen szükség lenne a pénzre, de nem akarod elbukni az állami támogatást.

Akciókról és kedvezményekről

A számlanyitási díj részleges vagy teljes elengedését több lakástakarék lehetővé teszi, aminek köszönhetően az EBKM is feltornászható. Ugyanakkor résen kell lenni, hiszen ehhez rendszerint valamilyen plusz termék igénybevételét kell bevállalni (például bankszámla, biztosítás). Ebből fakadóan többletköltségek is felmerülhetnek, amit viszont az EBKM nem mutat, így elképzelhető, hogy ráfizetést jelent az akció.

Ugyanakkor ki lehet fogni olyan kedvezményeket is, amelyekhez nem kell kapcsolt terméket igénybe venni. Az Erste Lakástakarék esetében, ha a Bankmonitoron keresztül kötsz szerződést, a 6-10 éves lakástakarékoknál a 44-76 ezer forint helyett egységesen 20 ezer forint a számlanyitási díj. Ráadásul a lakástakarék mellé a futamidőtől függően 4-40 ezer forint Erzsébet utalványt is adunk.

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés.

Szakértőnk mindenben segít az ÚJ LAKÁSTAKARÉK termékeket illetően is!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Kapcsolódó tartalmak
Változás az Aegon Lakástakarék ügyfeleinél!
2019. 10. 28.

Október 25-től az Erste Lakástakarék kezeli az Aegon Lakástakarék portfólióját. A mostani tranzakció eredményeként 57 ezer szerződés került át a társasághoz. Mostantól az átvett szerződések esetében már az Erste Lakástakarék...

Hitel + állampapír: 10% feletti éves hozam kockázatmentesen
2019. 10. 24.

Konkrét bizonyítás, hogyan érhetünk el 10% feletti éves hozamot (kamatot) kockázatmentesen egy szabadfelhasználású hitel és a szuperállampapír kombinálásával. Egy újabb aranyat érő pénzügyi megoldás a Bankmonitortól. És ami nagyon fontos,...

Blogajánló
  • alapblog Szuperunalmas szuperkedd

    Március 3-ai szuperkedden egyszerre tartják nagyon sok amerikai államban a demokrata előválasztást. Március közepére pedig nagy valószínűséggel eldől, hogy Trump kihívója egy radikálisabb, vagy mérsékelt... The post Szuperunalmas szuperkedd appeared first on alapblog.

  • Lakásfókusz Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.