Betöltés

Összeszedtük a csúcsra járatott 6 éves lakástakarékokat!

szerző: Bankmonitor
2018-02-06

A lakástakarékok között nem feltétlenül nyilvánvaló, melyik a legkedvezőbb termék, már csak a futamidő és a számlanyitási díj különbségei miatt sem. Az általunk kidolgozott futamidő egyenértékes pont ezt küszöböli ki, és ez alapján most a 6 éves lakástakarékokat vettük górcső alá. A  legjobb konstrukció révén szemmel látható pénzügyi előnyöd keletkezik, amiben nagymértékben közrejátszik a Bankmonitornál aktuálisan elérhető akció is.

Nézd meg aktuális lakástakarék akciónkat, aminek keretében a számlanyitási díjat visszaadjuk!

Az előző cikkeinkben többféleképpen is megnéztük, hogy melyik lehet a legkedvezőbb lakástakarék, így az EBKM, a szerződéses összeg, és a lakáskölcsön THM-je alapján is. Van azonban még összehasonlítási módszer a tarsolyunkban, mégpedig az általunk kidolgozott futamidő egyenértékes, amit a 6 éves lakástakarékok körében néztünk meg.

Nehéz a lakástakarékok konstrukciókat pusztán az elérhető megtakarítás, az EBKM, vagy éppen a számlanyitási díj mértéke szerint összehasonlítani, mert adott esetben még a futamidők is eltérnek. A 6 éves lakástakarékok között például a Fundamenta 79 hónapos futamidőt, míg a többi szereplő 72 hónaposat szab meg. Az általunk kalkulált futamidő egyenértékes éppen ezért az összes lakástakarékot közös nevezőre, vagyis 79 hónapos futamidőre hozza. Ez alapján pedig egyenlő feltételek mellett látszik, hogy mekkora lenne a megtakarítás nagysága (saját befizetések + betéti kamat + állami támogatás) a lejáratkor.

A kép termeszétesen akkor teljes, ha az eltérő számlanyitási díj összegét is figyelembe vesszük, vagyis azt kivonjuk a kiszámolt futamidő egyenértékesből. Mégpedig ez esetben akkor járunk el helyesen, ha megnézzük, hogy ha az induláskor 6 évre befektettük volna a számlanyitási díj összegét, a kamatokkal együtt mekkora összeghez juthattunk volna. Ehhez azt feltételeztük, hogy az egyéves lakossági állampapírnak megfelelő 2% mellett tudjuk kamatoztatni a pénzt.

Szempontunkból a számlanyitási díjjal korrigált egyenleg a lényeges, ami alapján a sorrendet is fel tudjuk állítani. Fontos kitétel, hogy azokat a konstrukciókat listáztuk, ahol nem szükséges semmilyen kapcsolt termék, így nem feltétel például a bankszámla, biztosítás kötése a lakástakarék mellé.

A jelenlegi kondíciók alapján pedig az Erste Lakástakarék terméke bizonyul a legkedvezőbbnek. A végső egyenleg alapján közel 30 ezer forintos előnyt rejt magában a második helyezett Aegon Lakástakarékhoz képest is. Ez tulajdonképpen az aktuálisan elérhető akcióknak köszönhető, amelyek révén lefaragható a számlanyitási díj, sőt azon felül is kaphatsz visszatérítést.

Már az Aegon Otthon 6-os terméke esetén is akcióban részesülsz, hiszen a számlanyitási díj felére csökkenthető (21 ezer Ft-ra), ha a szerződés átruházás vagy megszüntetés korlátozását bevállalod és folyamatosan teljesíted a befizetéseket.

Ugyanakkor az Erste konstrukcióját most 44 ezer forint helyett 20 ezer forintos számlanyitási díj mellett meg lehet kötni és ezen felül biztosítunk visszatérítést is Erzsébet utalvány formájában, ha a Bankmonitoron keresztül kötöd meg (szerződés átruházás/megszüntetés kizárása és folyamatos befizetés mellett és legalább 6 éves futamidő esetén).

Így történhet meg, hogy az összehasonlításban szereplő 6 éves lakástakaréknál 4 ezer forintot pluszban kapsz, hiszen a 20 ezres számlanyitási díj mellé 24 ezer forint értékű Erzsébet utalvány jár.

Nézz utána kalkulátorunkkal a legjobb lakástakaréknak!

Lakástakarék kalkulátor

step-1
Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok

EBKM

Számlanyitási díj

Kamatbónusz
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés.

Szakértőnk mindenben segít az ÚJ LAKÁSTAKARÉK termékeket illetően is!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Számít a futamidő kamatemelkedésnél? Nézzük meg!

2019. 06. 12.

Azt már mindannyian tudjuk, ha hosszabb időre veszünk fel hitelt, akkor többet is kell visszafizetnünk összességében a bank felé. Ez logikus, hiszen tovább használjuk a bank pénzét. Azt viszont már...

Elsősegély tippek lakástakarék mellé!

2019. 02. 20.

2018. október 16. után még fontosabb szerződés szerint fizetned a lakástakarék megtakarításodat, ugyanis nem kell sok hozzá, hogy részben vagy egészben elvesszen az állami támogatás. Pedig kár volna érte! A...

Új lakástakarékok: miben különbözik a Fundamenta és az OTP?

2019. 02. 18.

2018 októberében villámcsapásként érkezett a hír, hogy a kormány megszünteti az újonnan megnyitandó lakástakarékok állami támogatását. Az érintetteknek megoldást kellett találniuk az előállt helyzetre, ezért újabb konstrukciókat kezdtek kidolgozni. Mára...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.