Betöltés

Leleplezzük a szuperhitelt – Ezt kell feltétlenül tudnod róla!

szerző: Bankmonitor
2017-07-19

A szuperhitelnek titulál minősített fogyasztóbarát lakáshitelek már elérhetőek a bankok kínálatában. Ugyanakkor számos kérdés merülhet fel bennünk ezekkel a hitelekkel kapcsolatban, egyáltalán miért is jók és miben különböznek egy normál lakáshitelnél. Mivel a kérdés sokakat foglalkoztathat a CashMester hírlevelünk legújabb részében is a fogyasztóbarát lakáshitelek kérdéskörét járjuk körül. Ha érdekel a téma érdemes 1 percet szánnod a hírlevélre, amiben összefoglaltuk a legfontosabb információkat.

Mi történt pontosan?

Az utóbbi időszakban, ha pénzügyi híreket olvastál, vagy netán a lakáshitelek között nézelődtél, könnyedén belefuthattál a csak szuperhitelként emlegetett minősített fogyasztóbarát lakáshitekbe. Egyre több bank kínálatában tűnnek fel ezek a hitelek, de vajon mire fel a nagy felhajtás? Egyáltalán jobbak egy normál lakáshitelnél, könnyebben felvehetők, vagy netán kevesebb költséggel járnak?

Mit jelent ez magyarul?

Az derenghet, hogy a minősített fogyasztóbarát lakáshiteleket alapvetően azzal a célkitűzéssel hívták életre, hogy a hiteligénylők lehető legjobb feltételekkel juthassanak hitelhez. A bankok akkor kaphatják meg ezt a minősítést, ha az előre meghatározott feltételrendszernek megfelelnek és a jegybank is rábólint a lakáshitelre.

Vegyük sorra, hogy mitől is lesz fogyasztóbarát egy lakáshitel:

 • Maximum 3,5% pont a kamatfelár. Ez az egyik legfontosabb feltétel, hiszen egyfajta plafont jelent a lakáshitel kamatában. Na de mégsem azt jelenti, hogy legfeljebb ekkora kamatot fizetsz, hiszen a teljes hitelkamat a referenciakamat és a kamatfelár összegéből jön össze, gyakorlatilag ez utóbbira vonatkozik a feltétel.
 • Maximum 30 éves futamidő
 • Minimum 3 évig fix törlesztő részlet, azaz legalább 3 évig ugyanakkora havi kiadást jelent számodra a hitel.
 • Folyósítási díj maximuma hitelösszeg 0,75%-a, de legfeljebb 150 ezer forint lehet.
 • Elő és végtörlesztésidíj nem haladhatja meg az elő-/végtörlesztett összeg 1%-át, de a lakástakarékból végrehajtott elő/végtörlesztés díjmentes

Ezenkívül azt garantálja a minősített lakáshitel számodra, hogy gyorsabban, nagyjából 1 héttel hamarabb juss a felvett összeghez, mint egy normál hitel esetében. De attól, hogy fogyasztóbarát a hitel, a bank által támasztott követelményeknek meg kell felelni, vagyis megfelelő jövedelmet, fedezetet szükséges igazolnod, sőt bizonyos feltételekben akár szigorúbb is lehet a bank.

Miért kellene engem érdekelnie?

Az első fogyasztóbarát lakáshitelek feltételeinek ismeretében egyértelműen kijelenthető, hogy sikerült a legkedvezőbb hitelek közé bekerülniük. A közelmúltban az FHB Bank és 50 takarékszövetkezet, valamint az Erste Bank kapta meg a jegybanktól az engedélyt.

A hitelkamat terén abszolút nyerőnek bizonyulnak, azonban a kép akkor lesz zavaros, ha az egyéb költségeket is figyelembe vesszük, vagyis a teljes hiteldíj mutatót, a THM-et vizsgáljuk.

Egyrészről a bankok a jegybanknál elérhető reprezentatív példában egy magasabb havidíjú számlacsomag alapján készítik (amit minden további nélkül lefaraghatunk), másrészt olyan költségek is megdobhatják a THM-et, amelyeket egy normál lakáshitelnél akció keretében elengednek.

A tanulság az, hogy ha lakáshitelben gondolkodunk mindig érdemes összehasonlítani a bankok ajánlatait. A jelenleg elérhető fogyasztóbarát hitelek már most is a toppon vannak, ettől függetlenül nem kizárt, hogy egy normál hitel képében találjuk meg a számításainkat. Főleg akkor, ha a kinézett bank késlekedik annak bevezetésével és minket az idő igencsak szorít.

Címkék:

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Anyuka esernyőt tart a kislánya felett

Lakáshitel: kivételek az új jövedelmi szabályok alól

2018. 10. 10.

Lakáshitel igénylésekor sok szempontot figyelembe kell vennünk. Könnyen előfordulhat, hogy az új jövedelem terhelhetőségi szabályokról hallva kihagyunk a számításból olyan lehetőségeket, melyekkel ezután is élhetnénk, holott ezt nem is feltételezzük....

Mit kínálnak a bankok az MNB kedvenc lakáshiteléből?

2018. 10. 03.

Lakáshitelt szeretnél? És nem tudod, melyiket válaszd? Az MNB által preferált hosszú kamatperiódusú hitellel biztonságot vásárolhatsz magadnak. A CashMester legújabb számában megmutatjuk, hogy egy jól megválasztott, legalább 10 évig fix...

Hogyan válasszunk állampapírt?

2018. 09. 19.

A lakossági állampapírok a hosszú futamidő esetében változó kamatozásúak: prémium és bónusz állampapírok. Éppen ezért nemcsak az éppen aktuális kamatokat, hanem a következő években várható tendenciákat is érdemes figyelembe vennünk...

Blogajánló

 • alapblog

  Élet a www.szallas.hu után

  A Szallas.hu oldal alapítói, Dorcsinecz József és Varga Zoltán új szolgáltatást indítottak, Pepita.hu néven. Beszélgetésünkben azt szerettem volna megtudni, hogy egy első üzletében nagyon sikeres vállalkozók képesek lehetnek-e megismételni a...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.