Magasabb elvárt jövedelemmel hiteleznek csak a bankok

Magasabb elvárt jövedelemmel hiteleznek csak a bankok
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-03-30
 

A koronavírus járvány miatt Magyarországon is lelassult az élet, a gazdaság pedig befékezett. Emiatt a bankok is óvatosabban hiteleznek. Megmutatjuk, jövedelemoldalról mire számíthatsz.

A koronavírus miatti vészhelyzet, pontosabban ennek gazdasági és pénzügyi hatása természetesen a hitelezést sem hagyja érintetlenül. Ez leginkább abban érezteti hatását, hogy a magyarországi bankok óvatosabbak lettek, ami a gyakorlatban annyit tesz, hogy szigorúbb feltételekkel hiteleznek. Ki kell hangsúlyoznunk, hogy várhatóan ideiglenes lépésekről van szó, amelyek az aktuális helyzethez igazodnak, így ha az élet vissza áll a normál mederbe, a hitelezés feltételei is alakulhatnak. Már csak azért is, mert a magyar lakosság hitelellátottsága bőven az európai átlag alatt van, a gazdaság gyorsítását pedig néhány hónappal korábban még maga az MNB is a lakossági és vállalati hitelezés felpörgetésétől várta.

Hirdetés

Hirdetés

Magasabb lett a minimálisan elvárt jövedelem

De mi is változott? A Bankmonitor.hu hitelszakértői azt tapasztalják, hogy a bankok egy része magasabb összegű minimális jövedelemhez köti a hitelezhetőséget. A lakáshiteleknél például könnyen belefuthat valaki abba, hogy legalább 150 ezer Ft nettó jövedelmet kell igazolnia, ha pedig több adóstárs is van (házasságnál, élettársi kapcsolatnál például) a szerződésben, akkor mindkét fél esetében ez az elvárás. Persze lehet megoldás akkor is, ha az adóstársak közül valamelyik ennél kevesebbet keres, ebben az esetben a másik fél jövedelmének kell magasabbnak lennie.

Az új, max. 5,9% THM-ű személyi kölcsönöknél azt látjuk, hogy az aktuális minimálbért (107 065 Ft) legalább igazolni kell, de az OTP személyi kölcsönnél például 150 ezer Ft, míg a K&H személyi kölcsönöknél 100 ezer Ft illetve 300 ezer Ft nettót várnak el legalább. Az utóbbit a „kiemelt személyi kölcsön” esetében, aminél akár 10 millió Ft hitel is felvehető szabad felhasználásra.

Babaváró hiteleknél is az elvárt jövedelem emelkedése tapasztalható, ennek következtében 100 ezer Ft nettó alatt Babavárót már nem lehet igényelni.

Kevesebb jövedelemtípust fogadnak el a bankok

A bankok az általuk elfogadható jövedelmeket illetően is szigorítottak. Az egyik ilyen szigorítás, hogy a leginkább érintett területek (például turizmus, vendéglátás) jövedelmeit fenntartásokkal kezelik, hiszen, ha valaki elveszíti az állását, a hiteltörlesztés is problémát okozhat számára. Fontos, hogy a hitel moratórium az újonnan között szerződésekre nem vonatkozik!

Ezen kívül bizonyos jövedelemtípusok is nehezebben hitelezhetők mostanság, ilyen például a határozott idejű szerződés (hiszen egyáltalán nem biztos, hogy meg fogják hosszabbítani), a napidíj, a mozgóbér, a jutalék, a teljesítménybér, a rendszeres pótlék, az osztalék, a külföldi jövedelem (kivéve a nyugdíj) és a bérleti díj.

A katás kiadószók hitelfelvételi lehetőségei is szűkültek, információink szerint ugyanis van olyan bank, amelyik jelenleg egyáltalán nem hitelezi őket, de az egyéni vállalkozók, valamint az egyéni vállalkozók alkalmazottai is belefuthatnak egy elutasításba.

Bankmonitor tipp: A bankok folyamatosan az aktuális helyzethez igazítják hitelezési gyakorlatukat, de az egyes pénzintézetek között is jelentős eltérések lehetnek. Ezért könnyen előfordulhat, hogy míg az egyik bank elutasít valakit, addig a másik pozitívan bírálja el az igénylését, mint ahogy a maximálisan felvehető hitelösszeget illetően is vannak különbségek. A Bankmonitor.hu hitelszakértői állandó kapcsolatban vannak a bankokkal, így tudják, hogy az  igénylő éppen hol számíthat a legjobb feltételekre. (Vagy egyáltalán hol kaphat hitelt!) A szakértői segítséghez használd a megfelelő kalkulátort (személyi kölcsön, lakáshitel, Babaváró), majd add meg az adataidat, hogy a Bankmonitor szakértője megkereshessen. A szakértői támogatás számodra díjmentes.)

Lakáshitel kalkulátor
Személyi kölcsön kalkulátor
Babaváró hitel kalkulátor

Amennyiben pedig a hitel moratóriumról szeretnél friss információkhoz jutni, akkor a Bankmonitor Hitel moratórium kisokos oldalán kaphatsz szakszerű, közérthető tájékoztatást.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés