Betöltés
loading

Magasabb elvárt jövedelemmel hiteleznek csak a bankok

A koronavírus járvány miatt Magyarországon is lelassult az élet, a gazdaság pedig befékezett. Emiatt a bankok is óvatosabban hiteleznek. Megmutatjuk, jövedelemoldalról mire számíthatsz.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

A koronavírus miatti vészhelyzet, pontosabban ennek gazdasági és pénzügyi hatása természetesen a hitelezést sem hagyja érintetlenül. Ez leginkább abban érezteti hatását, hogy a magyarországi bankok óvatosabbak lettek, ami a gyakorlatban annyit tesz, hogy szigorúbb feltételekkel hiteleznek. Ki kell hangsúlyoznunk, hogy várhatóan ideiglenes lépésekről van szó, amelyek az aktuális helyzethez igazodnak, így ha az élet vissza áll a normál mederbe, a hitelezés feltételei is alakulhatnak. Már csak azért is, mert a magyar lakosság hitelellátottsága bőven az európai átlag alatt van, a gazdaság gyorsítását pedig néhány hónappal korábban még maga az MNB is a lakossági és vállalati hitelezés felpörgetésétől várta.

Magasabb lett a minimálisan elvárt jövedelem

De mi is változott? A Bankmonitor.hu hitelszakértői azt tapasztalják, hogy a bankok egy része magasabb összegű minimális jövedelemhez köti a hitelezhetőséget. A lakáshiteleknél például könnyen belefuthat valaki abba, hogy legalább 150 ezer Ft nettó jövedelmet kell igazolnia, ha pedig több adóstárs is van (házasságnál, élettársi kapcsolatnál például) a szerződésben, akkor mindkét fél esetében ez az elvárás. Persze lehet megoldás akkor is, ha az adóstársak közül valamelyik ennél kevesebbet keres, ebben az esetben a másik fél jövedelmének kell magasabbnak lennie.

Az új, max. 5,9% THM-ű személyi kölcsönöknél azt látjuk, hogy az aktuális minimálbért (107 065 Ft) legalább igazolni kell, de az OTP személyi kölcsönnél például 150 ezer Ft, míg a K&H személyi kölcsönöknél 100 ezer Ft illetve 300 ezer Ft nettót várnak el legalább. Az utóbbit a „kiemelt személyi kölcsön” esetében, aminél akár 10 millió Ft hitel is felvehető szabad felhasználásra.

Babaváró hiteleknél is az elvárt jövedelem emelkedése tapasztalható, ennek következtében 100 ezer Ft nettó alatt Babavárót már nem lehet igényelni.

Kevesebb jövedelemtípust fogadnak el a bankok

A bankok az általuk elfogadható jövedelmeket illetően is szigorítottak. Az egyik ilyen szigorítás, hogy a leginkább érintett területek (például turizmus, vendéglátás) jövedelmeit fenntartásokkal kezelik, hiszen, ha valaki elveszíti az állását, a hiteltörlesztés is problémát okozhat számára. Fontos, hogy a hitel moratórium az újonnan között szerződésekre nem vonatkozik!

Ezen kívül bizonyos jövedelemtípusok is nehezebben hitelezhetők mostanság, ilyen például a határozott idejű szerződés (hiszen egyáltalán nem biztos, hogy meg fogják hosszabbítani), a napidíj, a mozgóbér, a jutalék, a teljesítménybér, a rendszeres pótlék, az osztalék, a külföldi jövedelem (kivéve a nyugdíj) és a bérleti díj.

A katás kiadószók hitelfelvételi lehetőségei is szűkültek, információink szerint ugyanis van olyan bank, amelyik jelenleg egyáltalán nem hitelezi őket, de az egyéni vállalkozók, valamint az egyéni vállalkozók alkalmazottai is belefuthatnak egy elutasításba.

Bankmonitor tipp: A bankok folyamatosan az aktuális helyzethez igazítják hitelezési gyakorlatukat, de az egyes pénzintézetek között is jelentős eltérések lehetnek. Ezért könnyen előfordulhat, hogy míg az egyik bank elutasít valakit, addig a másik pozitívan bírálja el az igénylését, mint ahogy a maximálisan felvehető hitelösszeget illetően is vannak különbségek. A Bankmonitor.hu hitelszakértői állandó kapcsolatban vannak a bankokkal, így tudják, hogy az  igénylő éppen hol számíthat a legjobb feltételekre. (Vagy egyáltalán hol kaphat hitelt!) A szakértői segítséghez használd a megfelelő kalkulátort (személyi kölcsön, lakáshitel, Babaváró), majd add meg az adataidat, hogy a Bankmonitor szakértője megkereshessen. A szakértői támogatás számodra díjmentes.)

Lakáshitel kalkulátor
Személyi kölcsön kalkulátor
Babaváró hitel kalkulátor

Amennyiben pedig a hitel moratóriumról szeretnél friss információkhoz jutni, akkor a Bankmonitor Hitel moratórium kisokos oldalán kaphatsz szakszerű, közérthető tájékoztatást.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
millió Ft hitel évre

Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el lakáshitel
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
 • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló
  költséggel
  számolhatsz?
 • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
 • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Melyik lakáscélra mennyi lakástámogatást kaphatsz?

Nem tudsz eligazodni a különböző támogatások között? Lakást vásárolnál, építkeznél, netán felújítanád otthonodat és nem tudod milyen kedvezményeket vehetnél igénybe? A Bankmonitor szakértői összeszedték, hogy különböző lakáscélok esetén milyen támogatásokra...

Blogajánló
 • alapblog Semmi sem a régi

  2020, a járvány, a példa nélküli lezárások, és a gazdaság államok általi földbedöngölése után lehet az az érzésünk, hogy modern világunk milyen törékeny. Sok minden...

 • KonyhaKontrolling Amikor az állami támogatás rosszabb helyzetbe hoz

  A címet olvasva valószínűleg sokaknak a CSOK jut először eszébe. Ahogy korábban írtam is, abban az esetben ez szerintem pont nem igaz. Azonban a jószándékú állami/kormányzati támogatás, még ha indokolt is lenne, sokszor rosszabb helyzetbe hoz, mint amiben voltál. Hasonlóról írtam már egyébként, itt például a bérleti díjak maximalizálása ellen emeltem fel a hangom. Azt Tovább olvasom "Amikor az állami támogatás rosszabb helyzetbe hoz" →