Betöltés
loading

Megszorongatja egymást a két lakástakarék, de nincs abszolút győztes

A Fundamenta és az Erste Lakástakarék termékei egyaránt népszerűek a piacon, de mindkét szolgáltató más-más tényezőkben szerez jó pontokat. Összehasonlításunk alapján az derül ki, hogy ha elsősorban a megtakarítás a fontos számodra az Erste, míg ha az igényelhető hitel is számít, akkor a Fundamenta mutatja meg az előnyeit.

Nézd meg aktuális lakástakarék akciónkat, aminek keretében a számlanyitási díjat visszaadjuk!

Egy korábbi írásunkban megnéztük, hogyan mi alapján lehet az egyébként nagyon hasonlónak tűnő lakástakarék ajánlatok közül választani. Az volt a megállapításunk, hogy az élethelyzet is nagymértékben befolyásolja a legjobb választást. Hiszen a lakástakarékok között azonos futamidőn belül is nagy eltérések lehetnek az EBKM-ben, a lakáskölcsön kondícióban, valamint az akciókban és kedvezményekben.

Most két népszerű lakástakarékpénztárt hasonlítottunk össze az említett tényezők mentén, mégpedig a Fundamenta és az Erste ajánlatait. Az már ránézésre is látszik, hogy bizonyos területeken mindkét lakástakarék jeleskedik, de azért érdemes belemenni a részletekbe. Ehhez havi 20 ezer forintos befizetést vettünk alapul és végignéztük a 4-10 éves ajánlatokat.

Csak megtakarításra hajtva fókuszban a hozam nagysága

Az tiszta sor, hogy eltérő futamidőnél különböző a lakástakarékok hozama (EBKM-je), azonban még futamidőn belül is lehetnek lényeges eltérések. Ezt alapvetően meghatározza a pár hónappal eltérő futamidő és természetesen a különböző nagyságú számlanyitási díj.

Az Ersténél az egyes futamidőket megvizsgálva lényegesen magasabb EBKM adódik, mint a Fundamenta esetében. Ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy a Fundamenta jellemzően hosszabb futamidőkkel dolgozik (50, 62, 79, 97, 120 hónap), mint az Erste (48, 60, 72, 96, 120 hónap) és ez hatással van az elérhető hozamra is. Emellett a számlanyitási díjban is eltérések vannak, de erre külön kitérünk az akciókról, kedvezményekről szóló részben is.

Nézd meg kalkulátorunkkal mire számíthatsz a lakástakaréknál!

Lakástakarék kalkulátor
step-1
Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok

EBKM

Számlanyitási díj

Kamatbónusz
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

A lehető legtöbb pénzre van szükséged

A mai ingatlanárak mellett felértékelődött dimenziója a lakástakaréknak az is, hogy mekkora az általuk az ingatlanra mozgósítható pénz, vagyis a szerződéses összeg nagysága. A szerződéses összeg két részből, a megtakarítással elérhető összegből és az igényelhető lakáskölcsönből tevődik össze. Az egyes lakástakarékpénztárak a szerződéses összeg tekintetében sem egységesek, ezért ezt is figyelembe kell venni.

A Fundamenta Lakástakarék az Erstéhez viszonyítva magasabb megtakarítási összeget fizeti ki, aminek az oka szintén a futamidő és a számlanyitási díj eltérésben keresendő. Ezért is ajánlatos az egyes lakástakarék termékeket a Bankmonitor által alkalmazott futamidő-egyenértékes szerint összehasonlítani.

Ugyanakkor korántsem elhanyagolható, hogy a Fundamentánál az igényelhető lakáskölcsön magasabb, 6 éves futamidőnél például 180 ezer forinttal is több a lehetséges hitel összege. Emellett, ha már a lakáskölcsön részt is igényled, természetesen a legjobb kondíciókat érdemes szem előtt tartani. Márpedig a hitelkamat terén a Fundamenta kiemelkedik a lakástakarék piacon (3,5%-os hitelkamatot biztosít), így a hitel törlesztése is itt lehet a legalacsonyabb.

Mi a helyzet a számlanyitási díjjal?

Az egyedüli nagyobb költség a lakástakaréknál a szerződéses összeg 1%-ára rúgó számlanyitási díj. Rendszerint el lehet érni bizonyos kedvezményeket a számlanyitási díj megfizetésével kapcsolatban, amivel az EBKM is növelhető. Ugyanakkor arra érdemes törekedni, hogy ehhez ne kelljen valamilyen plusz terméket is igénybe venni, hiszen ez többletköltséget is jelent.

A Fundamenta Lakástakaréknál aktuálisan számlanyitási akció nincsen, ugyanakkor az Erste kapcsolt termék nélkül biztosít számlanyitási díj kedvezményt (nem merül fel plusz költség sem). Ezt a 6-10 éves szerződéseknél lehet elérni, amennyiben a Bankmonitoron keresztül kötsz szerződést. Ekkor 44-76 ezer forint helyett 20 ezer forint a számlanyitási díj, ezenkívül a lakástakarék mellé a futamidőnek megfelelően a Bankmonitor 4-40 ezer forintos Erzsébet utalvány is ad. Ezekkel a kedvezményénekkel jócskán feljebb tornászható az EBKM is.

Összességében megállapítható, hogy mindkét lakástakarékpénztár termékeinek megvannak az előnyei és hátrányai. Az Erste ajánlatival megtakarítási célzattal járhatsz jól, míg a Fundamentánál a kedvező feltételek miatt akkor, ha hitelre is szükséged van a lakáscélodhoz.

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
  • alapblog Radikális S&P 500

    Elemzők találgatnak, ez a mindennapi életünk része, úgyhogy nem is az a fenti ábra érdekessége, hogy a túlnyomó többség milyen alakú visszapattanásra számít jelenleg a vírusgazdaságtól.... The post Radikális S&P 500 appeared first on alapblog.