loading

Mi történik az ltp-vel kombinált lakáshitelekkel törlesztési moratórium alatt?

A hitel moratórium bevezetésével 2020. március 19-től egészen év végéig nem szükséges megfizetnünk hitelünk törlesztőrészleteit, ezzel segít a kormány a veszélyhelyzet alatt bajba jutott családoknak. De mi történik azokkal a hitelekkel, amelyek lakástakarékkal kombináltak, ott a bank felé fizetendő kötelezettségeink alól mentesülünk csak, vagy a lakástakarék havi befizetéseit sem kell teljesítenünk?

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

A törlesztési moratórium elindulásával 2020.03.19-től 2020.12-31-ig – attól függően, hogy a hónap melyik napján törlesztünk ez 9 vagy 10 hónap fizetési szüneteltetést jelent – nem szükséges megfizetnünk hitelünk havi törlesztőrészleteit. Ez nem jelent kamatmentességet, sem tartozáselengedést, a moratórium ideje alatt felhalmozott kamatot utólag, a hátralévő futamidő alatt egyenlő részletekben szükséges rendeznünk.

A hitel moratórium kiterjed a tőke-, kamat- és díjfizetési kötelezettségeinkre is, vagyis a bank felé nem kell semmit fizetnünk a szüneteltetés alatt. De mi a helyzet abban az esetben, ha hitelünk miatt más, harmadik félnek is fizetnünk kell? Ilyen lehet például a kölcsönünkhöz kapcsolódó hitelfedezeti biztosítás díja. Az MNB állásfoglalása alapján annak díját a moratórium ideje alatt is fizetnünk kell. Ha akkor érne minket valamilyen káresemény – munkahely elvesztése, tartós betegség stb. -, akkor a biztosító is teljesíti a szerződésben vállalt kötelezettségeit.

Léteznek ltp-vel kombinált lakáshitelek, melyeknél a lakástakarékunk a hitelhez kapcsolódik, annak havi díját viszont nem a banknak fizetjük. Joggal merülhet fel a kérdés, ilyen esetben lakáshitelhez kapcsolt ltp szerződések díját fizetnünk kell a törlesztés szüneteltetése alatt?

Lakástakarékkal kombinált hitelek esetében az ltp futamideje alatt a kölcsönt folyósító bank felé csak a hitel kamatát, egyéb díjakat kell fizetnünk, fennálló tartozásunk azonban nem csökken. Ugyanakkor a lakástakarékunkba befizetett havi összegekből – kamatokkal, állami támogatással együtt – az ltp lejáratakor részben előtörlesztik hitelünk. Így fennálló tartozásunk jelentősen lecsökkenhet. Ezt követően a hitel hátralévő futamideje alatt pedig a tartozásunk egyenletes törlesztőrészletekben (annuitásos) szükséges tovább fizetnünk.  

A lakástakarékkal kombinált hitelek helyzete roppant speciális. Hiszen a bank felé csak kamatot fizetünk, kvázi a tőketörlesztésünk egy a lakástakarék-pénztárnak utaljuk. Emiatt a hitelhez kombinált ltp megtakarításunkra tekinthetünk úgy, mint a hitelünk tőkerészletére. Azonban ezt egy banktól független, harmadik félnek fizetjük havonta, így az is logikus lehetne, hogy azt a törlesztési moratórium ideje alatt is tovább rendeznünk kellene.

Eddigi információink alapján – amely néhány pénzintézet visszajelzésén alapul – egy hitelhez kombinált lakástakarék havi befizetését sem szükséges megfizetnünk a törlesztési moratórium ideje alatt. Így mentesülhetünk a havi megtakarítási összeg megfizetése és a számlavezetési díj rendezése alól is. Az így elmaradt havi díjakat sem engedik el, az ltp futamidejét meghosszabbítják, így utólag tudjuk rendezni a havi részleteket. Fontos, hogy a kitolt futamidőre is érvényes lehet az állami támogatás, amennyiben még 2018. október 17-e előtt kötött szerződésünk van.

Lehetőségünk van hitelünk eredeti szerződéses feltételeknek megfelelő törlesztésére. Ez nincs másképp a hitelhez kombinált ltp megtakarítások esetében sem. Jelen információink szerint, ha elutaljuk a havi részletet, akkor azt a pénztár lekönyveli.

Fontos, hogy az “önálló”, hitelhez nem kombinált lakástakarékokat ugyanúgy fizetni szükséges. Ha nem fizetjük ezeket a lakástakarékokat, akkor annak ugyanolyan következményei lennének, mint a moratóriumot megelőző időszakban.

Várjuk még a pénzintézetek, további jelzéseit, az új adatokkal cikkünk folyamatosan frissítjük.

Törlesztési moratórium kalkulátor
A számítás során azt feltételeztük, hogy a moratórium ideje 2020.12.31-én lejár.
logo
HOGYAN HAT A HITELMORATÓRIUM A KÖLCSÖNÖDRE?
  • Kiszámoljuk mennyi kamat halmozódna fel a szüneteltetés alatt
  • Megnézzük, hogy mennyivel tolódna ki a hiteled futamideje
  • Megmutatjuk, hogy mennyivel kellene többet visszafizetned
  • Mennyit nyersz a fizetési kötelezettségek kitolódása miatt
  • Milyen hatással lenne a megspórolt havi részletek előtörlesztésre fordítása a moratórium végén
Ha több hiteled van, akkor csak annak az egynek az adataid add meg, amelynél a hitelmoratórium hatására kíváncsi vagy.
A következő adatok pontos megadása kiemelten fontos a helyes számításhoz. Ezeket megtalálhatod a hitelszerződésben vagy elérhetők netbankon keresztül.
év
Ft
Ft
A hiteled felmondásra került?
  • Kíváncsi vagy, hogy milyen a hitelképességed jelenleg?
  • Mennyi hitelt tudsz esetlegesen még felvenni?
A fentiek pontos meghatározásához még néhány jövedelmi adat megadására lesz szükség.
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Ft
Típus Összeg
Ft
Ft

A hiteledre vonatkozó részletes számítások elkészültek. Kiterjedése és komplexitása miatt e-mailben küldjük el számodra.
Azt is megtudhatod, hogy:
  • Mi a különbség pénzügyileg a moratóriumba belépés és a havi törlesztés fenntartása között
  • Milyen hatással lenne a megspórolt havi részletek előtörlesztésre fordítása a moratórium végén
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük számodra a törlesztési moratórium hiteledre gyakorolt hatását e-mailben.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A kalkulációt tartalmazó tájékoztatót kiküldtük az általad megadott email címre.
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

 

Kapcsolódó tartalmak