loading

Miben hasonlít és miben tér el a csok és a Babaváró hitel?

A Babaváró és a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) is egy gyermekek után járó támogatási konstrukció. Mindkét megoldás elősegítheti a gyermekek számának növelését, illetve komoly segítséget nyújthat az egyes családoknak céljuk eléréséhez. A két konstrukció sokban hasonlít egymásra, azonban számos feltétel eltérő. Ez befolyásolhatja azt is, hogy melyik lehetőséget – esetleg mindkettőt megérné igénybe venni – érdemes kihasználni az adott helyzetben.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a csok+lakáshitel kalkulátorunk.

A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) egy gyermekek után járó lakáscélú, vissza nem térítendő támogatás. A kapott összeg nagysága függ a gyermekek számától és a konkrét lakáscéltól. Nem szabad azonban megfeledkezni a konstrukció mellé bizonyos esetekben igényelhető kedvezményes, futamidő végéig fix 3%-os kamatozású csok-hitelről sem. A Babaváró egy szabad célú támogatott hitelkonstrukció, amelyhez a futamidő alatt születendő gyermekek után kamatmentesség és tartozáselengedés is kapcsolódhat.

Mindkettő – tágabban értelmezve három – konstrukció igen kedvező, de milyen esetekben, melyik lenne az ideális választás? Ennek eldöntéséhez érdemes megismerkedni részletesebben is a különböző támogatásokkal.

Ha gyermekek után járó támogatásokról beszélünk, akkor nem szabad elfeledkezni a születendő gyermekek után járó tartozáselengedésről sem. A pár meglévő lakáshitelének futamideje alatt születendő második gyermeke után 1 millió forintot, míg a harmadik baba érkezésekor 4 millió forintot engednének el a tartozásukból. Ez a lehetőség azonban kvázi nem kapcsolódik új célhoz – meglévő tartozás csökkenthető vele – ezért a Bankmonitor szakértői részletesen nem foglalkoztak vele. 

Milyen célra, milyen támogatásokat lehet igényelni?

A Babaváró hitel egy szabad felhasználású, ingatlanfedezet nélküli konstrukció, aminél a jogszabály nem vár el semmilyen speciális felhasználási célt. (Egyes bankok azonban ettől eltérően csak bizonyos célra nyújtják a konstrukciót.)

A csok-ot kizárólag lakáscélra lehet igényelni. Ezen belül a standard támogatást használt- és új építésű lakás vásárlására, új lakás építésére és meglévő ingatlan bővítésére lehet kérni. A falusi csok – melyet kizárólag külterületi lakóingatlanok és preferált kistelepülések esetében lehet igényelni – azonban használt lakás vásárlására, bővítésre és még korszerűsítésre is felvehető. (Vásárlásra kizárólag abban az esetben kérhető ez a támogatás, ha a kapott összeg legalább felét korszerűsítésre, bővítésre használja az igénylő.)

A csok-hitel kizárólag lakásvásárlási és építés célra igényelhető, ez alól kivétel, ha a falusi csok mellé kérné az igénylő: ebben az esetben ugyanis a falusi csoknál megismert valamennyi célra felhasználható a támogatott hitel is.

Ha nem valamilyen lakáscélt szeretne a család megvalósítani – például autóvásárlásra, meglévő drága hitelek kiváltására, vagy épp a gyermek születéséhez kapcsolódó kiadások finanszírozására kérnék a támogatást – akkor a Babaváró lehet a megfelelő megoldás. Lakáscélra természetesen a csok a tökéletes választás, ugyanakkor számos fiatal pár erre használja a Babavárót is.

Babaváró hitel kalkulátor
step-1
Házasok vagytok a pároddal?
Ez a férfi első házassága?
Ez a nő első házassága?
Van gyermeketek? Közös és nem közös is számít.
Mindkettőtöknek van magyar lakcíme?
Az utolsó 180 nap TB jogviszony magyar alkalmazotti, vállalkozói jogviszonyból származik?
Van az állami adóhatóságnál köztartozása? (pl. adótartozás)
Ft
Szerepel bármelyik fél a KHR (BAR) listán?
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Ft
Típus Összeg
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
 • FOLYÓSÍTÁS AKÁR 3 NAP ALATT
 • NINCS FELESLEGES BANKI TALÁLKOZÓ -
  Csak szerződéskötésre kell bemenned
 • ÜGYINTÉZÉS OTTHONRÓL -
  Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Pénzügyeim felületen
 • DÍJMENTES
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
 • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
 • Mekkora lesz a havi törlesztés?
 • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsítsd fel igénylésed!
Tötsd ki adatbekérőnket
ONLINE
és kerüld el a banki sorban állást!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Milyen formában jelenik meg a támogatás és mely gyermekekre kérhető?

A csok egy vissza nem térítendő támogatás, gyakorlatilag a megkapott összeg után – ha teljesítjük a jogszabályi feltételeket -, nem szükséges semmit fizetni az igénylőnek. A támogatás mellé kérhető csok-hitel azonban egy klasszikus kölcsön, melyet egyenlő részletekben meg kell fizetni a banknak. A kedvezmény itt kamattámogatás formájában jelenik meg, a kölcsönt ugyanis futamidő végéig fix, 3 százalékos kamattal nyújtják a bankok. (A nem támogatott lakáshitelek kamata ennél magasabb, ezért jelent a csok-hitel komoly pénzügyi előnyt.)

A Babaváró ebből a szempontból egy érdekes megoldás, ugyanis nem a kapott összeg, hanem a támogatás típusa és mértéke függ a gyermekek számától: egy gyermek születésekor a konstrukció végéig kamatmentes lesz, a második baba érkezésekor a tartozás 30 százalékát, míg a harmadik gyermek születésekor a teljes tartozást elengedik. Vagyis a Babaváró egyfajta kombinációjának is tekinthető a támogatott hitelnek és a vissza nem térítendő támogatásnak.

A fentiekből az is kiderül, hogy Babaváró hitelnél kizárólag az igénylést követően született babák után jár támogatás – a meglévő gyermekek nem számítanak a kedvezmények szempontjából -, míg csoknál és csok-hitelnél a meglévő és vállalt gyermekekre is kérhető a támogatás.

A családi otthonteremtési kedvezménynek az összege függ a gyermekek – meglévő és vállalt – számától és a lakáscéltól is. A csok-hitel azonban csak abban az esetben kérhető, ha legalább 2 gyermek után igényelték a csok támogatást.

Jól látható, hogy a családi otthonteremtési kedvezmény esetében – emiatt természetesen a kapcsolódó támogatott hitelnél is – előre meg kell mondania az igénylőnek, hogy mennyi gyermek után kéri a támogatást. (Ez különösen a vállalt gyermekeknél lehet fontos, hiszen, ha nem születnek meg a beígért babák valami miatt, akkor bizony a kapott támogatást is – részben, vagy egészben – vissza kell fizetni.)

A Babaváró hitelnél azonban nem szükséges előre gyermekszámot vállalni, ha nem születne gyermeke a párnak, akkor nem éri őket kvázi negatív hátrány egy piaci hitelkonstrukcióhoz képest: a kölcsönt természetesen piaci feltételekkel kellene tovább fizetni. (A Babaváró a futamidő első 5 évében automatikusan kamatmentes, ha ezen időszak alatt nem születne a párnak egy gyermeke sem, akkor a kapott kamattámogatást rendezni szükséges az állam felé.)

Mennyi CSOK-ot kaphatsz?
2019.07.01.-től érvényes szabályok szerint
Házasként igényled a támogatást?
Van adótartozásod?
Ft
Saját ingatlanodat bővíted a CSOK-kal?
Közeli hozzátartozódtól, élettársadtól vásárolsz ingatlant?
Az adás-vételi szerződést több, mint 180 napja kötötted?
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:
Ha CSOK helyett hitelből valósítanád meg célod lakáshitel kalkulátorunkkal megtalálhatod a számodra megfelelőt.
Ha szeretnél tájékoztatást kapni a CSOK változásairól iratkozz fel heti hírlevelünkre, ahol rendszeresen foglalkozunk a témával.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!
Köszönjük hogy feliratkoztál hírlevelünkre.
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Jó hírünk van!A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.
Az általad felvehető állami támogatás összege:
A fenti támogatást kiegészítheted akár 10 millió Ft fix 3%-os CSOK hitellel is.
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
A fenti támogatást kiegészítheted akár 15 millió Ft fix 3%-os CSOK hitellel is.
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
A fenti támogatást kiegészítheted kedvező kamatozású lakáshitellel is.
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
Add meg az elérhetőséged, és megmutatjuk:
 • Hogyan igényelheted a támogatást?
 • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
 • Milyen apróságokra kell odafigyelned?
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük add meg az alábbi adatokat!
Ft
Dolgozol már 3 hónapja a jelenlegi munkahelyeden?
Szerepelsz-e a KHR-ben?
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Ft
Típus Összeg
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:
Ha kíváncsi vagy mekkora lakáshitelre lehetsz jogosult kalkulátorunkkal ezt is megtudhatod.
Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.
támogatás + Y Ft lakáshitel
Z év, havi Q Ft, Q % THM
Add meg az elérhetőségedet és segítünk a CSOK igénylés, valamint hitelfelvétel során!
Bankmonitor

Milyen feltételekkel lehet megkapni a támogatásokat?

A csok és a Babaváró is egy igen kedvező lehetőség, éppen ezért az állam szigorú feltételekhez köti a konstrukciók igénylését. (A Bankmonitor Babaváró Hitel Kalkulátorával és a Bankmonitor CSOK Kalkulátorával könnyen ellenőrizni tudod, hogy megfelelsz-e ezeknek az előírásoknak.)

Lehetnek előírások az igénylő(k) családi állapotára vonatkozóan is: Babavárót csak házaspárok igényelhetnek, míg csok-ot élettársak is felvehetnek, sőt akár egyedülálló szülő is kérheti ezt a támogatást. (Jövőben születendő, vállalt gyermekre azonban csak házaspárok kérhetnek csok támogatást is.)

Csok támogatás setében nincs életkori előírás – kivéve vállalt gyermek esetében, ekkor ugyanis a házaspár egyik tagja sem tölthette be a 40. életévét -, Babavárónál azonban csak akkor lehet igényelni, ha a pár hölgy tagja 41 évnél fiatalabb. Ez érthető is, gyermeket vállalni racionálisan csak egy bizonyos életkor alatt érdemes.

Kiemelten fontos, hogy a családi otthonteremtési kedvezmény igényléséhez elégséges a jogszabályi feltételt teljesíteni, ha ez megvan, akkor a bank folyósítja is a támogatást. A Babaváró hitel és a csok-hitel azonban egy hitelkonstrukció, ezek igénylésének előfeltétele az is, hogy a bank hitelképesnek minősítse az igénylőket.

Miért jó a Babaváró hitel lakáscélra?

Sokan lakáscélra igénylik a Babaváró hitelt attól függetlenül, hogy a konstrukció szabad felhasználású. Ennek részben az is az oka, hogy lakásvásárlás, építkezés esetén a konstrukciónak van számos előnye. Ha hitelre lenne szükség, akkor a Babaváró igénylésével kamatmentesen hozzá lehet jutni a szükséges összeghez, vagy annak egy részéhez. Ez mindenképpen pozitívan hat a család költségvetésére.

Az is előfordulhat azonban, hogy a fiatal párnak nincs elegendő saját megtakarítása, önereje – ez a jelenlegi ingatlanárak mellett könnyen előfordulhat – a vásárláshoz. A Babaváró hitelhez azonban nem szükséges jelzálogjogot bejegyezni, éppen ezért a kapott összeg részben helyettesítheti a minimálisan elvárt saját megtakarítást is.

Jogszabályi előírás alapján a konstrukció 25 százaléka minősül – ettől a bankok szigorúbb irányba eltérhetnek – lakásvásárlás során jelzáloghitelnek. Ahhoz, hogy megértsük mit is jelentene mindez, vegyünk példaként egy 40 millió forintos lakás megvásárlását. Tegyük fel, hogy a bank maximum az ingatlan értékének 70 százalékáig nyújtana lakáskölcsönt. Ez alapesetben azt jelentené, hogy 28 millió forint hitelt kaphatna a vevő és legalább 12 millió forint saját megtakarításra lenne szüksége.

Ha 10 millió forint Babavárót is igényelne a család, akkor a konstrukcióból csak 2,5 millió forintot tekintene jelzáloghitelnek a pénzintézet. E mellé még fel tudna venni a család 25,5 millió forint lakáshitelt. Vagyis összesen 35,5 millió hitelt kaphatna a pár, és csupán 4,5 millió forint saját megtakarításra lenne szükségük. Ez egy komoly pénzügyi előny, amit nem szabad elfelejteni, amikor egy fiatal pár lakásvásárláson gondolkodik.

Melyik támogatást érdemes választani különböző élethelyzetekben?

A Bankmonitor szakértői összeszedték a fentiek alapján, hogy mikor melyik támogatást érdemes igényelni:

 • Ha az igénylők nem terveznek lakást vásárolni, építeni – gyermeket azonban szeretnének -, akkor a Babaváró hitel az ideális megoldás. Fontos, hogy nem szükséges hozzá ingatlanfedezet, vagyis azok is igénybe tudják venni, akik albérletben laknak.
 • Drága, meglévő hitelek kiváltására ideális lehet a Babaváró, hiszen az első 5 évben kamatmentes a konstrukció, ha pedig gyermek születik a futamidő végégig, akkor megmarad a kamatmentesség. Bármilyen kedvező hitele is van az igénylőknek, az “ingyen” pénznél nem lehet jobb. Fontos azonban, hogy a Babaváró hitel nem minősül lakáshitelnek, vagyis a második, harmadik gyermek utáni tartozáselengedés nem jár erre a konstrukcióra. Ezt is át kell gondolni mielőtt lakáshitelt váltana ki a család egy Babaváróból.
 • Ha új otthonát pár éven belül el szeretné adni a pár, akkor a Babaváró lehet a kedvezőbb, annál nem feltétel ugyanis az ingatlanfedezet, éppen ezért a lakás idő előtti értékesítésének sem lenne semmilyen következménye. Csok esetében nem adható el a lakás 10 éven belül, ellenkező esetben a támogatást vissza kell fizetni. Természetesen vannak kivételek, amikor a támogatást át lehet vinni másik ingatlanra.
 • Ha lakáshoz szeretne jutni az igénylő és vannak meglévő gyermekei, akkor számára a csok lenne az ideális választás. Hiszen ennél a támogatásnál nem feltétele a kedvezményeknek az, hogy az igénylést követően szülessen baba.
 • Ha élettársak, vagy épp gyermekét egyedül nevelő személy szeretne lakást venni, akkor a családi otthonteremtési kedvezmény lehet a jó választás. Ezt a konstrukciót ugyanis nem csak házasok igényelhetik. Fontos, hogy vállalt gyermekre viszont csak házaspárok kérhetik a csok támogatást is.
 • Ha hitelre is szükség lenne a lakásvásárláshoz, építkezéshez a támogatások mellett, akkor ideális választás lehet a csok-hitel. Ennek azonban feltétele, hogy legalább két gyermekre igényeljenek csok támogatást és a bank hitelképesnek minősítse az érdeklődőket.
 • Ha nem felelne meg várhatóan az érdeklődő a hitelképesség vizsgálaton, akkor csak a csok támogatás jöhet szóba, hiszen ott nincs külön banki hitelképesség vizsgálat: a jogszabályi feltételek teljesülésével megkapható a támogatás.
 • Ha lakáshoz szeretne jutni egy fiatal házaspár és gyermeket is szeretnének a jövőben, akkor érdemes lehet mindkét támogatást – a csok hitellel együtt akár mindhármat – igénybe venni. Nem szabad elfeledkezni arról, hogy ha nem születne gyermek, akkor az mindegyik támogatás esetén komoly következményekkel – kamattámogatás visszafizetése, a kapott összeg büntetőkamattal növelt visszatérítése –  járna.

Látható, hogy elég sok szempontot figyelembe kell venni a döntés során, ez különösen akkor nehéz, a többféle támogatást is igényelni az érdeklődő, vagy épp még hitelre is szüksége van céljai megvalósításához. Ilyen komoly pénzügyi döntés meghozatala előtt érdemes felkeresni egy független szakértőt, aki segít eligazodni a feltételek labirintusában.

 

Kapcsolódó tartalmak