Betöltés

Mikor éri meg fixálni beruházási hitelünk kamatát?

szerző: Csányi Franciska
2017-12-06

Most rekord alacsony kamatozás mellett szerezhetünk vállalkozásunk számára hitelt, köszönhetően a kedvező kamatkörnyezetnek. Vajon meddig lesz ez még így? Milyen tényezőktől függ a teljes hitelköltség? Mire számítsunk a hosszabb futamidejű hitelek esetében? Mi történik, ha növekednek a kamatok? Mennyit ér meg a cégtulajdonos nyugalma, mikortól érdemes fixálni hitelünk változó kamatát egy kis felárért cserébe? Hogyan hozzunk döntést?

Minek köszönhetjük jelenlegi alacsony kamatszintet?

A hitelek teljes kamatköltségét két tényező határozza meg:

1., A kamatköltség egyik meghatározó eleme a bankközi kamatláb, amit közismert nevén BUBORnak hívnak, ezt a Magyar Nemzeti Bank napi szinten teszi közzé. Valójában ez a kamat mutatja, hogy a bankok milyen kamatszint mellett adnak kölcsönt egymásnak, azaz a BUBOR a kihelyezett pénz költsége a bank számára. A BUBOR szintje rekord alacsonyan áll, közelít a „0”-hoz, a 6 havi BUBOR jelenleg 0,02%.

2., A kamatköltség másik fontos tényezője a banki kamatfelár, melynek szintjét maga a bank határozza meg attól függően, hogy milyennek ítéli meg az ügyfél, illetve az ügylet kockázatát. A hosszú távú beruházási hitelek átlagos kamatfelára 3,5% körül mozog a 300 millió forint alatti hitelösszegeknél, nagyobb volumenű finanszírozási igény esetén ez még alacsonyabb tud lenni.

A 0,02%-os BUBOR + az átlagosan 3,5% körül mozgó kamatfelár mellett tehát gyakorlatilag 3,5%-os kamatozás mellett igényelhetünk hosszú távú beruházási hitelt. Azon szerencsés vállalkozások, akik megfelelnek a Széchenyi Hitelprogramban való részvétel feltételeinek, akár 0%-os kamatozás mellett  is beruházási hitelhez juthatnak, köszönhetően az 5%-os állami kamattámogatásnak.

Meddig tarthat az alacsony kamatok kánaánja?

A jelenlegi extrém alacsony, 0% közeli BUBOR szint meddig fog tartani, nem tudjuk megmondani. Egyet viszont mindenki sejthet: biztos nem az idők végeztéig, előbb-utóbb növekedésnek fog indulni. Nyitott kérdés, hogy mikor és hogy milyen mértékben.

Amit a statisztikákból láthatunk azaz, hogy az európai alapkamat szint 5,5% körüli átlag körül mozgott historikusan a 2008-as válságot megelőzően. Magyarországon megéltünk már ennél jóval magasabb BUBOR szintet is, a 2008-as válságot követően például 12% fölött volt a BUBOR szintje.

A javuló gazdasági kilátások és a bankok piacszerzési törekvései az utóbbi időben a banki kamatfelárak alakulásának is jót tettek, az utóbbi években folyamatos csökkenést tapasztalhattunk. Elemzők szerint további jelentősebb csökkenésre azonban már nem számíthatunk.

Hogyan tudjuk hosszú távon kihasználni a jelenlegi kedvező kamatkörnyezetet?

Az alacsony BUBOR szint nem csak a változó kamatozású hiteleknél mutatkozik meg előnyösen, hanem a fix kamatozású hiteleknél is. A BUBOR alakulásával párhuzamosan a kamatfixálás felára is igen alacsony szinte esett.

 

Egy ingatlan vásárlás finanszírozás esetén, ha a 10 éves futamidejű beruházási hitelünket rögzíteni szeretnénk a hitel teljes futamidejére, azt most cca. 2%-os felár mellett tudják vállalni a bankok.

A kamatfixálás során a változó BUBOR helyett a bank a hitel teljes futamidejére egy rögzített fixálási felárat számít fel a banki kamatfelár mellé. A végleges fix kamatszintet tehát a fixálási felár és a banki kamatfelár összege adja.

Ha például egy 10 éves futamidejű hitel esetében a jelenlegi átlagos fixálási felárral, illetve banki kamatfelárral számolunk, akkor az 2% + 3,5%, azaz a hitelt a 10 éves futamidőre fixen 5,5%-os kamatozás mellett tudjuk igénybe venni.

A teljességhez hozzátartozik, hogy mind a kamatfixálás, mind a kamatfelár nagyságát befolyásolja a felvett hitel nagysága is, illetve a biztosítéki háttér. Minél nagyobb hitelösszegről beszélünk, minél stabilabb biztosítéki háttér mellett, annál rugalmasabbak a bankok az árazásban természetesen.

A korábbi banki gyakorlatban nem volt jellemző a kisebb összegű, 300 millió forint alatti hitelek kamatfixálása. A jelenlegi tendencia szerencsére azt mutatja, hogy egyre több bank nyitott az alacsonyabb összegű, akár 100 millió forint alatti hitelek fixálására is, igaz, hogy rövidebb, 5-7 éves maximális fixálási időszak mellett.

Mi alapján döntjük el, hogy fix, vagy változó hitelt veszünk fel?

Azt, hogy a változó, vagy fix kamatozású hosszú távú beruházási hitel mellett tesszük le a voksunkat hitelfelvételkor, egyrészt a BUBOR várható szintjének alakulásáról alkotott elképzelésünk határozza meg – amit nyugodtan nevezhetünk megérzésnek is.

Hosszú távú előrejelzésbe azonban még azok sem szívesen bocsátkoznak, akik napi szinten a makrogazdasággal foglalkoznak.

A tényszerű számoknál maradva, az alábbi táblázatból azt lehet megtudni, hogy egy 10 éves futamidőre felvett 100 millió forint nagyságú beruházási hitel kamatköltsége hogyan alakul a BUBOR változásával, a különböző konstrukciójú beruházási hitelek esetében:

1., Azon cégek, akik változó kamatozású  Széchenyi Beruházási Hitelt tudnak felvenni, 6%-os BUBOR értékig jobban járnak, ezen kamatszint felett viszont már a kamatfixált piaci hitel a befutó.

2., A piaci alapon nyújtott változó kamatozású hiteleknél már jóval kisebb elmozdulás, a BUBOR csupán 2%-ra való emelkedése is elegendő ahhoz, hogy a fix kamatozással jobban járjon a cég.

(A Széchenyi Hitel és a piaci kamatozású hitelközötti ilyen nagy mértékű különbség az 5%-os állami kamattámogatásnak köszönhető.)

3., 6%-os BUBOR érték felett legyen szó bármilyen hitelkonstrukcióról, az előny egyértelműen a fix kamatozásnál rejtőzik.

Tervezhetőség fél siker

A fix kamatozás választása melletti fontos érv még a kiszámíthatóság is. Könnyebben tudjuk tervezni vállalkozásunk pénzügyeit és ezzel jövőjét is, ha pontosan tisztában vagyunk a hosszú távon stabilan meglévő terhek összegével.

Pénzügyi terv  készítésénél, ha ismerjük a kamatszintet, akkor ismerjük az éves törlesztő részletek nagyságát is (tőke- és kamatfizetési kötelezettség). Így azt is láthatjuk, hogy az adott hitelköltséget vállalkozásunk eredménytermelő képessége – profitja – hogyan bírja el, mi az a kamatszint növekedés, ami még belefér és mi az, ami már problémát jelenthet.

Érdemes pontosan kiszámolnunk, hogy a BUBOR milyen mértékű növekedése jelenthet már nehézséget vállalkozásunk számára a megnövekedett hitel törlesztő részlete (megemelkedett kamatköltség) következtében. Mi az a BUBOR szint, ami a kritikus pontot jelenti.

Ha a kritikus pont (mondjuk az 5%-os BUBOR) és a kapcsolódó banki kamatfelár (3,5% ált.) összege bőven túlmutat azon a kamatszinten, melybe a hitel kamatfixálással együtt kerül, talán érdemes a jelenleg extra olcsó változó kamatozást választanunk, arra spekulálva, hogy ez a szint a lehető leghosszabb ideig így marad.  Megtehetjük, mivel még a 8,5%-os kamatszint megfizetése sem jelentene problémát, vállalkozásunk magas kockázat vállalásra képes.

Amennyiben a kritikus pontunk (pl.: 2,5% BUBOR) és a kapcsolódó banki kamatfelár (3,5% ált.) összege azon kamatszint körül mozog, melybe a hitel kamatfixálással együtt kerül, igen érdemes fontolóra vennünk a fixálást. Hiszen vállalkozásunknak már a 6 %-os kamatszint megfizetése is problémát jelentene. A döntésnél az is nagyon fontos szempont, hogy hitelünknek ilyen hosszú a futamideje. Minél hosszabb, annál nagyobb a valószínűsége, hogy a nem várt kedvezőtlen változás bekövetkezik. A kiszámíthatóság és a nyugalom nagy kincs lehet a vállalkozás életében.

Beruházást tervezel és érdekel, hogy mennyi hitelt tudnál felvenni? A Bankmonitor vállalati hitel-kalkulátorának segítségével itt megnézheted, hogy céged mekkora összegű hitel felvételére alkalmas.

Mennyi hitelt kaphat a cégem?

step-1
Cég/tulajdonos/ügyvezető aktív KHR/BAR listán szerepel?
Add meg vállalkozásod 2018. évi adatait
millió Ft
millió Ft
millió Ft
millió Ft
A megadottak alapján a következő hitelkerettel számolhatsz*:
 • Működési hitel 1-2 éves futamidővel:
  - millió Ft
 • Beruházási hitel 7-10 éves futamidővel:
  - millió Ft
Add meg az adataidat és mi segítünk!
 • Megmutatjuk, hogyan javíthatod hitelképességed
 • Hogyan kaphatod meg a hitelt
 • Segítünk eligazodni, és gyorsan elindítani a hitelkérelmedet
*A számítás nem minősül ajánlattételnek, csak a megadott adatok alapján, piaci tapasztalataink szerint becsültünk. Pontos számokhoz teljes körű hitelminősítés szükséges. Add meg az adataid, és elkészítjük neked.

Add meg adataidat és részletesen tájékoztatunk!

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Vállalkozásod nem hitelképes, mert nem rendelkezel elegendő üzleti múlttal
Add meg adataidat és mi részletesen tájékoztatunk!

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Bankmonitor

Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Vállalati hitel vonatkozásában:

millió Ft
millió Ft
millió Ft
millió Ft
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Mire elég lakáshitelnél a megemelt ápolási díj?

2019. 01. 15.

Nagy visszhangja volt a sajtóban az ápolási díj bruttó 100 ezer forintra emelésének, amit a tartósan beteg, önellátásra képtelen gyermeküket otthon ápolók kapnak meg februártól. A többi ápolási díj kategóriában...

szerződés

Nem minden költség szerepel a lakáshitelek THM-jében

2019. 01. 11.

A lakáshitel hirdetésekben mindig szerepel a THM, vagyis a teljes hiteldíj mutató, ami azt hivatott megmutatni, mennyibe kerül számodra, hogy használod a bank pénzét. Tulajdonképpen arról van szó, hogy mennyivel...

Blogajánló

 • alapblog

  A menetrendszerű Brexit-pofon

  Theresa May Brexit tervét ma valószínűleg leszavazza a parlament. Kérdés csak a hány vokssal, 166 fölötti szám az elmúlt évszázad legnagyobb parlamenti veresége volna egy...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.