Milyen otthonteremtési támogatások vannak 1 gyerekre?

Milyen otthonteremtési támogatások vannak 1 gyerekre?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-04-12
 

Sokan kérdezik a Bankmonitor szakértőitől, hogy milyen otthonteremtési támogatásokra számíthatnak egy gyerekkel. Érthető az érdeklődés, hiszen a lakásvásárláshoz minden plusz forint jól jön, az elérhető támogatási összeg azonban nagyban függ attól, hogy mikor születik a gyerek, illetve a szülők együtt vagy külön élnek, illetve házasok-e vagy sem.

Babaváró támogatás

A Babaváró támogatás célja, hogy a jövőben megszületendő gyerekek számát növelje, ezért a hozzá kapcsolódó kedvezmények szempontjából kizárólag az igénylést követően világra jött babák számítanak. A Babaváró ugyanis az első 5 évben mindenképpen kamatmentes, ám ha ezen idő alatt legalább egy gyerek születik, akkor a futamidő végéig az is marad. A további gyerekek ezen felül részbeni vagy akár teljes tartozáselengedést jelentenek, ennek részleteiről itt olvashatsz el minden szükséges információt.

Fontos eloszlatnunk azonban egy gyakori tévhitet: természetesen meglévő gyerekkel is igényelhető a támogatás.

Hirdetés

Hirdetés

Csok – családi otthonteremtési kedvezmény

A csok egy vissza nem térítendő támogatás, aminek összege a meglévő vagy vállalt gyerekek számától, valamint attól függ, hogy használt vagy új építésű ingatlan vásárlásáról, esetleg építésről van szó. Használt lakás vételekor a támogatási összeg 600 ezer Ft és 2 750 ezer Ft között lehet, míg új építésű ingatlannál 600 ezer Ft és 10 millió Ft között lehet ugyanez.

Egy gyerekkel új és használt ingatlan esetén egyaránt 600 ezer Ft igényelhető, ami jól mutatja, hogy inkább a nagyobb családokat igyekszik segíteni ezzel is az állam. Jó hír ugyanakkor, hogy gyereküket nevelő egyedülálló szülők, élettársak és házasok egyaránt igényelhetik, ám vállalt gyereknél már feltétel a házasság. A csok támogatásról itt olvashatsz részletesen, sőt, a Bankmonitor csok kalkulátorával azt is ellenőrizhetitek, hogy mekkora összegre számíthattok.

Falusi csok

A falusi csok a csok támogatás speciális típusa, ami külterületi lakás (tanya, birtokközpont bármilyen településen) vagy preferált kistelepülésen lévő lakás megvásárlásához igényelhető. Fontos, hogy falusi csok önállóan vásárlásra nem igényelhető. Vásárlás + bővítés/korszerűsítés cél esetén a támogatás maximális összegének a fele fordítható vásárlásra, a másik fele a munkálatokra. Vásárlási cél nélkül a maximális támogatási összeg fele jár.

Mivel a falusi csok és a „nomál” csok személyi feltételei azonosak: vagyis akár meglévő vagy vállalt gyerekre is kérhető a támogatás, ám az utóbbi esetben csak házasok lehetnek az igénylők.

Nagyobb méretért kattints a képre!

Otthontemetési támogatások egy gyerekkel

Csok-hitel

A csok-hitel egy maximum 3%-os, futamidő végéig fix kamatú lakáshitel, ami a csok támogatás mellé igényelhető akkor, ha a lakáscél eléréséhez a vissza nem térítendő támogatás nem elegendő. Sajnos a csok-hitel legalább kettő, illetve három gyerekkel igényelhető csak, az előbbi esetben 10 millió Ft, míg az utóbbi esetben 15 millió Ft a hitel maximális összege.

Ha már van egy gyerek, akkor egy következő vállalható, ezzel pedig akár a csok-hitel is elérhetővé válik, ám ebben az esetben elvárás a házasság, míg meglévő gyerekek esetén akár egyedülálló szülők számára is elérhető.

Fogyasztóbarát lakáshitel

Ez némileg kakukktojás az összeállításunkban, ám mivel fontos előnyei lehetnek egy piaci lakáshitelhez képest, mi mégis megemlítjük. Már csak azért is lényeges lehet tudni róla, mert az igénylésnek nincsenek családi állapotra vagy gyerekvállalásra vonatkozó feltételei, vagyis bárki igényelheti, akit hitelképesnek ítél a bank.

A Minősített Fogyasztóbarát lakáshitel előnyei:

  • Maximum 3,5%pont kamatfelár, ami azért lényeges, mert ez és a referenciakamat összege az a hitelkamat, amit végül fizetned kell.
  • Maximum 30 éves futamidő.
  • Minimum 5 évig fix törlesztő részlet, azaz legalább 5 éves kamatperiódus.
  • Folyósítási díj maximum a hitelösszeg 0,75%-a, de legfeljebb 150 ezer forint.
  • Elő és végtörlesztési díj nem haladhatja meg az elő-/végtörlesztett összeg 1%-át, de a lakástakarékpénztári betétből végrehajtott elő/végtörlesztés díjmentes.

A Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelekkel kapcsolatban itt  találhatsz plusz információt.

NHP Zöld Otthon Hitel

A zöld hitel óriási kedvenc a megjelenése óta, amit jól mutat, hogy az első körben rendelkezésre álló 200 milliárd forintos keret gyakorlatilag hat hónap alatt elfogyott. Ezért cikkünk írásakor a hitel nem is igényelhető, ám az MNB bejelentette, hogy további 100 milliárd forintot szán a programra, így a hitelezés hamarosan újra indulhat.

Az NHP Zöld Otthon hitel igényléséhez nem elvárás a meglévő vagy vállalt gyerek, mint ahogy a családi állapot és az élekor sem érdekli a bankot a max. 2,5%-os fix kamatú hitel odaítélésekor. Mindössze arra kel figyelni, hogy kizárólag olyan legalább BB kategóriájú új építésű ingatlan vásárolható belőle, amelynek a primer energiafalhasználása nem haladja meg a 80 kWh/m2/év értéket.

Meglévő vagy vállalt gyerekkel azonban akár kamatmentes hitelhez is hozzájuthatnak a szülők, a Zöld Otthon Program keretében igényelt csok-hitel után ugyanis nem kell kamatot fizetni. Ám, ahogy korábban már írtuk, a csok-hitel minimum két meglévő vagy vállalt gyerekkel igényelhető.

Otthonfelújítási támogatás

Az otthonfelújítási támogatás egy vissza nem térítendő támogatás, amivel az állam a lakásukat vagy házukat felújító, korszerűsítő családokat kívánja támogatni azzal, hogy utólag visszautalja a költségek 50%-át, legfeljebb 3 millió forintot. (A támogatott munkálatok tételes listáját itt találod meg.)

A támogatást kizárólag szülők igényelhetik, vagyis gyerekvállalás itt nem lehetséges, viszont a családi állapotot illetően nincs megkötés.

Támogatott otthonfelújítási hitel

Azok, akik nem tudják előre megfinanszírozni a felújítási munkálatokat, emiatt pedig lemaradnának az otthonfelújítási támogatásról, azok támogatott otthonfelújítási hitelt vehetnek fel. Ennek maximális összege 6 millió Ft, az utólag megkapott támogatás pedig automatikusan csökkenti majd a fennálló tőketartozást. A hitel rendkívül kedvezményes, a kamat fix 3%.

A hitel feltétele az, hogy az igénylő teljesítse az otthonfelújítási támogatás feltételeit, vagyis itt is legalább egy gyereket kell nevelnie a szülőnek.

Visszaigényelhető az új építésű lakások 5%-os áfája

A 150 négyzetméret alapterületnél nem nagyobb újépítésű lakások és a 300 négyzetmétert nem meghaladó alapterületű újépítésű házak vásárlása esetén kedvezményes 5 százalékos lakásáfát vezettek be a 2022 végéig megkezdett építkezésekre. Továbbá 5%-os lesz az áfája a lakásépítéseknek is, amennyiben generálkivitelező építi a házat.

Az 5 százalékos lakásáfát is vissza lehet azonban igényelni, amennyiben csok támogatást is igényelt a család a vásárláshoz, építkezéshez. Mivel az áfa-visszaigénylés alapvetően a csok-jogosultsághoz van kötve, annak személyi feltételeit kell teljesíteni itt is.

Áfa-visszatérítés építkezés, bővítés vagy korszerűsítés esetén

Preferált kistelepülésen történő, bővítés, korszerűsítés költségeiről kiállított számlák 27%-os áfája, de maximum 5 millió Ft visszaigényelhető. Az építési telek megvásárlásáról, építés költségeiről kiállított számlák 27%-os áfája, de legfeljebb 5 millió Ft viszont bármelyik településen visszaigényelhető.

Korszerűsítés és/vagy bővítés esetén a falusi csok-nál megismert szabályok érvényesek itt is, vagyis gyermeket nevelő házaspárok, élettársak, egyedülállók kérhetik a támogatást. Vállalt gyermekre azonban csak fiatal házaspárok – legalább az egyik fél nem töltötte be a 40, életévét – igényelhetik a támogatást. Építkezés esetén nincs gyermekszámra vonatkozó elvárás, akár meglévő, illetve vállalt gyerek nélkül is kihasználható a kedvezmény. (A csok alapvető személyi feltételeit azonban teljesíteni kell ebben az esetben is.)

Vagyonátruházási illeték mentesség

A csok támogatással vásárolt ingatlanok (új és használt is) vagyonszerzési illetékét nem kell megfizetni, amelynek összege normál esetben jelenleg a vételár 4 százaléka. Itt is igaz, hogy ha valaki megfelel a csok feltételeinek – elég egyetlen gyerek is -, akkor jár az illetékmentesség.

Gyerekek után járó jelzáloghitel-elengedés

A második gyermek után 1 millió Ft-tal csökkenthető a család meglévő jelzáloghitelének tőketartozása, míg a harmadik gyermek érkezését követően 4 millió Ft-ot írnak jóvá. Ráadásul, ha egy család háromnál több gyermeket vállal, akkor minden új poronty után további 1-1 millió Ft-tal csökken a meglévő jelzáloghitel tőketartozása. Ahogy azonban az a fentiekből kiderült, egy gyerekkel nem használható ki a lehetőség, gyerekvállalásra pedig ebben az esetben nincs lehetőség.

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Április végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Hirdetés
Hirdetés