Betöltés

Mit ér a magas hozam, ha inged-gatyád rámegy a befektetésre?

szerző: Bankmonitor
2017-11-16

A befektetéseknél korántsem csak az elérhető hozam a lényeges, hanem az is, hogy ezt mekkora kockázattal éred el. Márpedig a befektetési szolgáltatótól függően költséges lehet a befektetés fenntartási is, ezért célszerű nagyon tudatosan hozzáállni a kérdéshez. Ugyanis a mai lehetőségek között ki kell aknázni minden lehetőséget, amivel az elért hozamot meg is tudod őrizni.

Mi történt pontosan?

Időnként mindenkinek célszerű rendbe tennie a pénzügyeit, egyik kollégánk is éppen erre szánta el magát, amikor egy régi értékpapírszámláját zárta le. A számlától való megválás oka nem csak kihasználatlanság volt, hanem az, hogy észrevétlenül vitte volna a pénzt, amit a befektetési szolgáltató üzletszabályzatának változása okozott. Pontosan az ilyen esetek hívják fel a figyelmet arra, hogy mennyire fontos figyelned a felmerülő költségekre, főleg a mostani időszakban, amikor az elérhető hozamok ilyen alacsonyak!

Mit jelent ez magyarul?

A fenti példában nemcsak a költségek mértéke, hanem a szolgáltató gyakorlata is problémás volt, ami a mínuszba forduló számlaegyenleg miatt tűnt csak fel. Egyrészről a cég rengeteg marketinganyaggal bombázta a kollégát, másrészről a kedvezőtlen változásról nem is értesítette e-mailben. Márpedig egy halott számlára nyilván nem éri meg néhány száz forintot sem kifizetni havonta.

Amikor a kockázat felvállalása nélkül elérhető hozam 10%-os volt, akkor érthető módon nem volt olyan hangsúlyos a költségek kérdése, mint most. Amikor aktuálisan a legjobb egyéves biztonságos befektetés is csak 2%-ot hoz, bizony érdemes nagyon körültekintőnek lenned a felmerülő költségekkel.

Márpedig ahhoz, hogy akárcsak egy lakossági állampapírral is rendelkezni tudj, valamilyen szolgáltatónál értékpapírszámlát szükséges nyitnod. Ennek mindenféleképpen lesznek költségei (kivétel az államkincstárnál nyitott számla, ami ingyenes), ami magába foglalja a számlavezetési díjat, illetve a számlán tartott vagyontól függő állományi, letétkezelési díjakat is.

Ráadásul, ha egy befektetési alapod van, akkor is résen kell lenned, hiszen amellett, hogy a vásárlásnak vannak költségei, még az alapra terhelt díjak is megrövidíthetik a hozamod. Nem is beszélve arról, hogy a befektetési szolgáltatód még külön díjat szabhat meg, ha nem csak a saját alapjait tartod a számlán

Miért kellene engem érdekelnie?

Egy értékpapírszámla és a befektetések fenntartása ugyanúgy viheti a pénzt, mint egy bankszámla, amellyel az emberek szinte észrevétlenül dobnak ki évente tízezreket az ablakon. Így nagyon meg kell fontolni, hogy mibe helyezed a megtakarításod és ezt konkrétan melyik szolgáltatónál teszed meg. Tehát nemcsak a kockázat vállalás mértékét szükséges átgondolnod, hiszen a magasabb hozam csak egy tényező, ha a másik oldalról magas a költség is.

Például itt van a prémium állampapír, amely 3 éves időtávon 3,5%-ot fizet. Tegyük fel, hogy egy olyan befektetési alapod van, ami éves szinten 5%-ot hozhat a konyhára. Igen ám, de ha a befektetett vagyonra vetített költséged 1-1,5%-os már ugyanott tartasz, mint az állampapírral.

Ezt még kikerülheted, ha tényleg egy nagyon olcsó, akár ingyenes szolgáltatót választasz. A lakossági állampapír esetében a Magyar Államkincstár jön szóba, mert itt teljesen ingyenes a befektetést fenntartása. A befektetési alapok esetében pedig az alapkezelők online szolgáltatásait célszerű választani, amelyeknél a számlavezetés ingyenes, továbbá a forgalmazott alapokhoz is nagyon kedvező kondíciókat határoznak meg.

Hasonló témákról értesülhetsz a Bankmonitor legújabb CashMester című hírleveléből. Ha szeretnél gyorsan, praktikus információkhoz hozzájutni hetente egyszer, amiből forintosítható hasznod származhat, akkor regisztrálj. Megéri!

Címkék:

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Anyuka esernyőt tart a kislánya felett

Lakáshitel: kivételek az új jövedelmi szabályok alól

2018. 10. 10.

Lakáshitel igénylésekor sok szempontot figyelembe kell vennünk. Könnyen előfordulhat, hogy az új jövedelem terhelhetőségi szabályokról hallva kihagyunk a számításból olyan lehetőségeket, melyekkel ezután is élhetnénk, holott ezt nem is feltételezzük....

Mit kínálnak a bankok az MNB kedvenc lakáshiteléből?

2018. 10. 03.

Lakáshitelt szeretnél? És nem tudod, melyiket válaszd? Az MNB által preferált hosszú kamatperiódusú hitellel biztonságot vásárolhatsz magadnak. A CashMester legújabb számában megmutatjuk, hogy egy jól megválasztott, legalább 10 évig fix...

Hogyan válasszunk állampapírt?

2018. 09. 19.

A lakossági állampapírok a hosszú futamidő esetében változó kamatozásúak: prémium és bónusz állampapírok. Éppen ezért nemcsak az éppen aktuális kamatokat, hanem a következő években várható tendenciákat is érdemes figyelembe vennünk...

Blogajánló

  • alapblog

    Párbeszéd a gazdaságról 18.

    Az MNB-vel és az Inforádióval közös, Párbeszéd a gazdaságról című műsorunk ma esti (19.00 órakor kezdődő) adásában Balatoni András, az MNB közgazdasági előrejelzési és elemzési...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.